Foto – Timurs Subhankulovs

Ražotāji pirms svētkiem sarūpējuši jaunus un neparastus piparkūku produktus
 0

“Ir ļoti plašas improvizācijas iespējas, gatavojot piparkūku mīklu, tāpēc katrs ražotājs izvēlas savai gaumei visatbilstošākos produktus,” teic Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) asociētā profesore Daiga Kunkulberga. Viņa vērš uzmanību, ka, cepot piparkūkas pēc senajām receptēm, svarīgi ievērot visas norādītās sastāvdaļas. Piemēram, ja receptē ir norādīta briežraga sāls, kuru izmanto kā irdinātāju, tad to nedrīkst aizstāt ar cepamo pulveri. LLU studenti šodien rīko četru stundu ilgu piparkūku cepšanas konkursu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 18
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
Kāpēc apklusis Krievijas tirāns? Pēc prezidenta vēlēšanām pazudis Putins
Lasīt citas ziņas

Savukārt lielražotāju jaunie produkti jau ir nopērkami veikalos. SIA “Matss” pirmo reizi piedāvās Ziemassvētku piparkūkas ar pildījumu. Tie ir kastītē pa puskilogramam iepakoti no piparkūku mīklas gatavotie visiem zināmie “riekstiņi” ar iebiezinātā krēma pildījumu. “Tā ir mūsu pašu ideja, un arī garšvielu maisījumu mīklai veidojām paši. Centāmies pievienot maz taukvielu un E vielu, bet transtaukskābju mūsu produktā nav,” teic SIA “Matss” valdes loceklis Bruno Ansons. Vēl viens jaunums ir ar šokolādi glazētie piparkūku cepumi.

SIA “Liepkalni” pircējiem piedāvā divas jaunas piparkūku šķirnes – piparkūkas ar sieru un piparkūku cepumus ar marcipāna actiņām. Abus jaunos produktos “Liepkalnu” ceptuve Rūjienā vēl cep ierobežotā daudzumā, lai dotu iespēju pircējam novērtēt, izgaršot un iepazīt jauno produktu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jauna tendence piparkūku gatavošanā, ko ieviesa maizniekmeistare Aelita Teriņa, ir piparkūku cepšana no rudzu rupjajiem miltiem. Maizniekmeistare SIA “N. Bomja maiznīcā “Lielezers”” šādas piparkūkas cep kopš 2008. gada un ik gadu, ņemot vērā pircēju ieteikumus, recepti uzlabo.

Arī SIA “Saldus maiznieks” pērn piparkūkas sāka ražot no rudzu miltiem, kas ir veselībai labvēlīgāki nekā kviešu milti. Pieprasījums bija ļoti liels. Uzņēmuma ražošanas vadītāja Zanda Kudiņa stāsta, ka arī šajā gadā ar rokām gatavotās rudzu miltu piparkūkas jau nopērkamas.

Interesanti, ka arī mazie ražotāji aizvien vairāk piedāvā rudzu mīklu. Skrīveru SIA “Rozīne” saimniece Lelde Sotniece teic, ka aizvien vairāk pieprasīta ir piparkūku cepšanai paredzētā rudzu mīkla ar cūku taukiem un ķimenēm. “Rozīne” piedāvā arī lavandu ziedu piparkūku mīklu, šokolādes un apelsīnu, un kanēļa.

Jelgavas kafejnīcas “Rausis” saimniece Smaida Bāliņa skaidro, ka modē vairs nav piparkūku namiņi, tomēr cilvēki aizvien vairāk pieprasa piparkūkas telpisku eglīšu veidā, arī dažādas citas figūras.

Kopēja tendence – piparkūku ražotāji cenšas aizvien mazāk izmantot taukvielas un E vielas, bet tas padara īsāku derīguma termiņu un produktu sadārdzina. Uzņēmēji atzīst – piparkūku bizness ir ienesīgs, tomēr tas galvenokārt iespējams vien decembrī, kad salīdzinājumā ar citiem mēnešiem pārdod pat desmit reizes vairāk šo izstrādājumu. Jaunu produktu tirgū nav pārāk daudz, pirmajā vietā pēc patēriņa aizvien atrodas “Staburadzē” ražotās apaļās piparkūkas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.