Mobilā versija
-0.3°C
Meta, Sniedze
Piektdiena, 2. decembris, 2016
10. decembris, 2015
Drukāt

Pirkt vai nepirkt buljona kubiciņus?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

“Jau daudzus gadus izvairos no buljona kubiciņiem, taču kādos ēdienu gatavošanas kursos ieteica receptes ar tā dēvētajiem biokubiciņiem, kas nopērkami ekoloģisko preču veikalā. Vai tos patiešām ieteicams lietot?”

“Apzīmējums bio nozīmē vien to, ka produkts gatavots no bioloģiski audzētā. Es gan nelietoju nekādus buljona kubiciņus un arī citiem neiesaku,” uzsver uztura speciāliste Alise Kindzule. Tomēr, ja šāds produkts ļoti nepieciešams, piemēram, izbraucienā pie dabas, kur gatavojam uz ugunskura, buljona kubiciņus var iegādāties, vien cītīgi jāizlasa etiķete. Kā saka uztura speciāliste, ja visus vārdus tajā zināt, saprotat, drīkstat pirkt. Labi, ja sastāvā ir vien garšaugi, garšvielas un citas dabiskas vielas, tomēr parasti tiek pievienots vēl kaut kas, lai iegūtu intensīvo garšu.

Ja buljona kubiciņš piemērots vegāniem vai veģetāriešiem, tajā nav dzīvnieku izcelsmes ekstraktvielu, taču der lūkot visu sastāvu, kas minēts uz etiķetes. Arī sāls parasti ir pietiekami, jo citādi grūti panākt intensīvu garšu. Cilvēka dienas deva ir 6 grami sāls, bet tas ir arī daudzos citos produktos, piemēram, maizē vai sierā.

Buljona kubiciņus iespējams pagatavot pašam, nelielos traukos sasaldējot dārzeņu vai citu buljonu. Saldējot uzturvērtība saglabājas.Var sīki sakapāt dilles, pētersīļus, rozmarīnu, timiānu, pievienot citrona sulu, piparus un mazliet sāls. Vēl pielej nedaudz ūdens, lai kubiciņi stingrāki. Masu lej ledus trauciņos un sasaldē. Ziemā pieliek ēdienam vārīšanas beigās.

 

366_C_logo1

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+