Mobilā versija
-0.3°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
12. decembris, 2012
Drukāt

Pirmais “Latvijas piena” ražotais siers veikalos nonāks februārī

Foto - Karīna MiezājaFoto - Karīna Miezāja

Patlaban trīs kooperatīvu 600 zemniekiem piederošā SIA “Latvijas piens” testa režīmā ik dienu ražo aptuveni sešas tonnas ne­nogatavināta siera, kas pēc nogatavināšanas pie pircējiem nonāks februārī. Siera rūpnīcā ražos Krievijas, Holandes un Šveices tipa apaļo sieru.

 

Siera rūpnīcā kopš jūnija vidus ražo arī vājpiena koncentrātu un krējumu, kas galvenokārt nonāk pie pircējiem Vācijā, Nīderlandē, Polijā un citās valstīs. Ik mēnesi zemniekiem piederošais uzņēmums pārstrādā 4000 – 4500 tonnas piena, to agrāk veda uz Lietuvu. Tas veido aptuveni pusi no kooperatīvu biedru ražotā piena.

“Mūsu piena ražotāju prasme apvienoties noteikti ir liels sasniegums Baltijas valstu mērogā. Visgrūtāk bija ar cilvēcisko faktoru – katram lauksaimniekam ir iepotēts, ka viensētā darboties ir vislabāk. Mums šo aizspriedumu izdevās pārvarēt,” tā Māris Petrēvics, viens no rūpnīcas līdzīpašniekiem.

SIA “Latvijas piens” valdes priekšsēdētājs Raimonds Freimanis stāsta, ka nākamo trīs mēnešu laikā iecerēts sasniegt 300 tonnu lielu ikmēneša siera ražošanu. Vakar, iepazīstinot ar ražošanas procesu, viņš uzsvēra:

“Pēdējā pusgada laikā mums siera pārdošana bija jābremzē tāpēc, ka nespējām apmierināt pieprasījumu. Patlaban veidojam siera iepakojuma dizainu. Aptuveni 80 procentus no ražotajiem produktiem esam iecerējuši eksportēt.”

R. Freimanis arī atklāj, ka uzņēmums ir eiro ieviešanas atbalstītājs, tāpēc ka ik mēnesi valūtas konvertācijas operācijās jātērē 
Ls 7000 – 10 000.

SIA “Piena partneri KS”, kam jaunajā rūpnīcā pieder 25% kapitāldaļu, atzīst, ka vissvarīgākais ieguvums no jaunās rūpnīcas piena ražotājiem ir drošums un stabilitāte. “Agrāk mainījām pircējus – pienu pārdevām tam, kas vairāk maksāja,” tā uzņēmējs. Piebildīšu, ka piena ražotāju kooperatīvi par pārdoto pienu saņem augstāku iepirkuma cenu, nekā tā ir vidēji valstī.

Kooperatīva “Trikāta KS” valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs stāsta, ka 600 zemnieki, siera rūpnīcas līdzīpašnieki, gada laikā par pienu saņem aptuveni Ls 20 milj. Naudu saimnieki tērē novados, tā uzlabojot situāciju tautsaimniecībā.

Stāstot par “Latvijas piena” zīmolu – apli, ko veido punkti, kas simbolizē katru no 600 saimniecībām, U. Krievārs nosauca piecas vērtības, uz kuru pamata zemnieki apvienojās. Tās ir: Latvija, patiesums, sadarbība, jauninājumi un profesionālisms.

“Latvijas piena” līdzīpašniekam, kooperatīvam “Trikāta KS” piederošā siera rūpnīca turpinās darbību un iesniegs pieteikumu modernizācijas projekta īstenošanai.

Pēc iecerētā 100 000 tonnu pārstrādājamā piena daudzuma “Latvijas piens” būs otrais lielākais piena pārstrādes uzņēmums valstī – “‘Food Union” gada laikā pārstrādā 210 000, bet a/s “Preiļu siers” – 80 000 – 90 000 tonnas svaigpiena.

 

Fakti. SIA “Latvijas piens”

* Dibinātāji trīs kooperatīvi – LPKS Trikāta KS” ar 50% kapitāldaļu, LPKS “‘Dzēse” ar 25% kapitāldaļu un LPKS ” Piena partneri KS” ar 25% kapitāldaļu – kopā apvieno 600 saimniekus,

piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda ir līdz 300 tonnām 10 stundās, līdz 100 000 t gadā,

vājpiena koncentrāta ražošanas jauda – 75 t diennaktī, līdz 27 000 t gadā,

siera ražošanas jauda – sākotnēji 300 t mēnesī, nākotnē līdz 800 t mēnesī,

darbojas bezatlikumu tehnoloģija – ar uzstādīto iekārtu pārstrādā siera sūkalas, iegūst sūkalu proteīnu un sūkalu koncentrātu,

80% no ražotā eksportēs.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+