Mobilā versija
+5.9°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
16. maijs, 2012
Drukāt

Pirmās receptes la.lv konkursā


zefkuka

Pagājušajā nedēļā recepšu konkursā uzvarēja Bonija jeb Ilze Viļuma un Natālija, kura atsūtīja ne tikai ģimenes recepti, bet ap 20 oriģinālu recepšu, ko papildinājusi vai izdomājusi. 


 

Joprojām var piedalīties recepšu konkursā. Sūtiet recepti foto vai video versijā pa e-pastu: receptes@la.lv līdz 28. maijam, pievienojot receptes izklāstu un nelielu pastāstu – kāpēc tieši šis ir kļuvis par jūsu ģimenes īpašo ēdienu. Vērtīgas balvas iknedēļas uzvarētājiem!

Raksta Ilze Viļuma: “Šo recepti man iemācīja draugs Fou no Francijas. Viņš ir melnādainais puisis, kas ceļo pa visu pasauli, baudot katru dienu kā piedzīvojumu. Iepazināmies CS saitā, kas domāts ceļotājiem. Šis ēdiens patiesi ir izcili garšīgs. Visi mani draugi, kas ar to cienāti, viennozīmīgi likuši atzīmi 10 vai pat 11 (no 1 līdz 10 skalā).

 

“Dzīve ir brīnišķīga”

Vakariņas 4 personām

Sastāvdaļas:

2 dzeltenās paprikas

2 sarkanās paprikas

2 oranžās paprikas

5 vidēji tomāti

1 saldais sīpols

3 ķiploka daiviņas

2 – 3 vistas filejas

Sāls

Cukurs

Piens

Vīns

+ krējums (ar Dippi mērcīti)

Pagatavošana:

Mazgātas paprikas pārgriež uz pusēm, iztīra un tad sagriež garenās šķēlēs (mazā pirkstiņa resnumā). Vistas fileju griež gabaliņos. Tomātu arī sagriež gabaliņos. Sīpolu un ķiploku smalki sasmalcina. Visu liek uzkarsētā, ar eļļu ieziestā pannā. Sāk ar vistas fileju, tad miksēti pārējās sastāvdaļas. Pannai uzliek vāku un kādu brīdi ļauj visam pasautēties. Ik pa brīdim apmaisa. Pēc ~ 15 min. pievieno pāris šķipsniņas sāls un pāris šķipsniņas cukura.

Turpina ik pa brīdim maisīt, ļaujot sautēties. (Galvenais, lai panna ir pietiekami liela!!)

Vēl labākam efektam visu masu var pārlikt cepeškrāsns
pannā un ļaut vēl pasautēties cepeškrāsnī ~ 180 grādos kādas 15 – 20 min.

5 minūtes pirms izņemšanas visu pārlej ar 50 gramiem vīna (pēc izvēles) + 4 minūtes pirms izņemšanas visu pārlej ar 100 ml piena. Samaisa. Kad viss gatavs, atstāj ēdienu uz 5 minūtēm “atpūsties”.

Pasniedz karstu uz lielajiem šķīvjiem, rotātu ar zaļumiem. Ideāli garšo kopā ar krējumu, kas iepriekš jau sajaukts ar “Dippi” mērcīti.”

 

Natālija raksta: “Šī deserta torte no skābā krējuma mūsmājās ir lielā cieņā. Gatavojam itin bieži, un, tā kā šeit var improvizēt, spēlēties ar sastāvdaļām, tad nekad nebūs divas vienādas deserta tortes, bet tajā pašā laikā vienmēr būs vienkārši burvīga garša.

Šo deserta torti es aprakstītu kā maigu, krēmīgu, kas kūst uz mēles.

Tā kā mans dēls no dzimšanas ir piena produktu cienītājs, tad šī torte viņam ir vismīļākā no visiem kārumiem. Arī vīram un man šī kūciņa šķiet visburvīgākā, un tāpēc es to saucu par mūsu ģimenes īpašo ēdienu.

 

Deserta torte 
ar zefīra krēmu

Sastāvdaļas pamatnei:

250 g cepumu “Selga” vai kaut kā līdzīga

50 – 100 g zemesriekstu

150 g sviesta

Sablenderējam cepumus un apceptus riekstus drupačās. Izkausējam sviestu, pievienojam drupačām un ieklājam traukā kā pamatni ar augstām maliņām.

 

Sastāvdaļas krēmam:

800 g skābā krējuma

200 g svaigā siera “Maskarpone”

250 ml cukura

1 paciņa vaniļas cukura

1 paciņa “Santa Maria” želatīna

200 ml piena

 

Skābo krējumu putojam ar cukuru līdz krēmīgai masai, līdz masa palielinās apjomā divas reizes. Tad pievienojam svaigo sieru un turpinām putot līdz viendabīgai krēmīgai, stingrai masai.

Aukstā pienā iejaucam želatīnu, samaisām un uzbriedinām 5 minūtes, tad uzsildām kārtīgi siltu un maisot izšķīdinām. Piena un želatīna maisījumu ieputojam krēma masā.

Lejam uz cepumu pamatnes.

Trešdaļu krēma masas ielejam sirdsveida formā un, kad sastingst, uzliekam virsū apaļajam desertam, kas arī jau sastindzis.

 

Dekorēju ar zefīra krēmu:

1 olas baltums

100 ml ūdens

8 ēd. karotes cukura

1/4 tējkarotes citronskābes

Vaniļas cukurs pēc vēlēšanās

2 tējkarotes želatīna “Santa Maria”

Šķipsniņa sāls

 

Olas baltumu putojam ar šķipsniņu sāls, līdz baltums jau kļuvis krēmīgs, tad pievienojam 1 ēd. karoti cukura un vaniļas cukuru un turpinām putot, līdz izveidojas stingra masa, kas nekrīt nost no karotes. Liekam ledusskapī.

Pa to laiku 50 ml ūdenī iemaisām želatīnu, atstājam.

Katliņā ielejam pārējos 50 ml ūdens, pievienojam 7 ēd. karotes cukura un citronskābi. Vārām, nepārtraukti maisot, tiklīdz parādās burbuļi, no tā brīža vārām ap 7 minūtēm.

Lai pārbaudītu, vai sīrups gatavs, mazu pilīti iepilinām traukā ar aukstu ūdeni. Ja sīrups paliek vienā pikucī, nevis izšķīst ūdenī, tad ir gatavs.

Šajā sīrupā, kas tikko noņemts no uguns, ielejam želatīnu un samaisām.

Ņemam saputoto olas baltumu un, nepārtraukti putojot, lēnā strūklā lejam iekšā sīrupu ar želatīnu.

Putojam ap 20 minūtēm, līdz krēma masa kļūst bieza, stingra un nekrīt nost no miksera slotiņām.

Ar šo zefīra krēmu dekorēju un lieku ledusskapī uz vairākām stundām, ideāli – ja uz nakti.”

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+