Agnis Ratnieks svētdien pie pašu pirmajām zemenēm īsi pirms novākšanas.
Agnis Ratnieks svētdien pie pašu pirmajām zemenēm īsi pirms novākšanas.
Foto – Gita Ratniece

Jelgavas novada z/s “Vībotnes” novāc šogad pirmo zemeņu ražu 11

Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagasta saimniecībā “Vībotnes” svētdien novāca pirmo zemeņu ražu.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 170
Lasīt citas ziņas

Šogad pirmās zemenes nogatavojušās nedaudz vēlāk nekā pērn, kad pirmās sarkanās ogas kastītē sagūla jau 16. aprīlī. Tiesa, pati pirmā sārtulīte jau bija gatava 11. aprīlī. “Vībotņu” saimniece Gita Ratniece stāsta, ka pagājušajā gadā bijis siltāks un saulaināks, tāpēc ogas sārtojās agrāk, turpretī šogad ir pamaz saules un siltuma. Pirmās zemeņu ražas parasti mērāmas gramos un kilogramos, tās gaidāmas pēc aptuveni trim nedēļām. “Vībotņu” saimnieki izaudzēto realizē galvenokārt Kalnciema ielas tirdziņā Rīgā, kas notiek sestdienās.

Pirmo ogu cenu Gita Ratniece gan pagaidām neņemas prognozēt, viss esot atkarīgs no pašizmaksas. “Vībotņu” saimniece stāsta, ka ogu audzēšana ir pilnībā roku darbs, tās audzē apsildāmā siltumnīcā, un tik agrā pavasarī viss audzēšanas process ir ļoti darbietilpīgs. Saimniecībā viss tiek darīts pašu rokām, algotu darbinieku nav. Viņa prognozē, ka šogad zemeņu audzētāju būs vairāk, līdz ar to konkurence būs lielāka.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Vībotnēs” audzē ne tikai zemenes, bet arī citu lauksaimniecības produkciju – tomātus, gurķus, kartupeļus un zaļumus. Pavisam Gita ar dzīvesbiedru Agni Ratnieku apsaimnieko trīs hektārus zemes. Zemeņu audzēšanas pamatus abi apguvuši Anglijā, kur sešus gadus nostrādājuši siltumnīcās un atgriezušies Latvijā uz palikšanu, izveidojot savu piemājas saimniecību.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.