Mobilā versija
+0.2°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
2. decembris, 2013
Drukāt

Kartupeļi – plankumaini un negaršīgi. Kas vainīgs?

Foto - LETAFoto - LETA

Pavasarī sēklai nopirku kartupeļus ‘Laura’. Novācot ražu, daudziem bumbuļiem bija brūni plankumiņi. Kartupeļi ir ne vien plankumaini, bet arī negaršīgi. Kas tā par slimību? Vai tā ir puve? 
Līvija Rugāju novadā

Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta Kartupeļu selekcijas grupas vadītāja Ilze Skrabule teic, ka pēc šāda raksturojuma grūti spriest, kura slimība varētu bojāt bumbuļu izskatu vai garšu. Nav skaidrs, kur šie brūnie plankumi atrodas (bumbuļu mīkstumā vai uz mizas) un kā izskatās – norobežoti vai izplūduši.

Parasti garša pasliktinās audzēšanas ap­stākļu, agrotehnikā pieļauto kļūdu ietekmē (pārmērīgs slāpekļa mēslojums, kūdraina augsne, smaga, mālaina zeme, nepiemērots priekšaugs). Iespējams, ražas vākšanas laikā bumbuļi vēl nebija nobrieduši. Šogad rudens bija diezgan silts, ne visur lakstus iznīcināja puve. Lai bumbuļi nobriestu, 10 – 14 dienas pirms ražas vākšanas lakstus vajadzēja nopļaut.

Ja, mehanizēti vācot ražu, augsne ir ļoti sausa, nenobrieduši bumbuļi viegli traumējas, vēlāk zem mizas veidojās tumši plankumi – sasitumi.

Jaunos kartupeļu bumbuļos ir vairāk glikoalkaloīdu (tie veido rūgtenu garšu), bet, bumbuļiem nobriestot, to saturs samazinās. Ja tie nebija nobrieduši, varbūt tāpēc garšoja sliktāk?

Šķirnei ‘Laura’ ir arī raksturīga specifiska piegarša, kas daļai ēdēju patīk, daļai – nē… Tā, protams, ir gaumes lieta.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+