Mobilā versija
+2.0°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
22. janvāris, 2015
Drukāt

Plūmes pārstrādei – kura šķirne piemērotāka?

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

“Kuru šķirņu plūmes ir piemērotākās pārstrādei?” DAIGA

– Pārstrādei plūmju šķirnes izvēlas atkarībā no produkta veida, ko vēlamies pagatavot. Piemēram, ievārījumam der plūmes tehniskajā gatavībā, lai vārot saglabātos glīti gabaliņi. Ieteicamākas ir košas krāsas plūmes – izteikti dzeltenas vai sarkanas, violetas, jo karsējot mainās to krāsa un, piemēram, no zaļgandzeltenām arī ievārījums būs neizskatīgs, – skaidro Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošā pētniece Dalija Segliņa.

Kompotam piemērotas ir plūmes tehniskajā gatavībā, laba garša būs šķirņu ‘Eksperimentālfeltets’, ‘Kijevas Vēlā’, ‘Vengerka Doņeckaja’ un citu šķirņu augļiem, kam ir izteikta krāsa un garša.

Saldēšanai un pēc tam konditorejai var ieteikt šķirni ‘Violetta’, kas ir ļoti piemērota plātsmaižu cepšanai.

Biezsulas gatavošanai no iepriekš sasaldētām plūmēm ieteicamas ‘Eksperimentālfeltets’, ‘Kijevas Vēlā’, ‘Vengerka Doņeckaja’, ‘Minjona’, ‘Komēta’, ‘Perdrigon’. Pārstrādājot tās vislabāk saglabā patīkamu garšu, smaržu un pēc iespējas dabiskāku, plūmēm raksturīgu sarkanīgo krāsu. Gatavojot biezsulas, plūmēm jābūt labā (ēšanas) gatavības pakāpē.

Hibrīdplūmes pārstrādei noder tāpēc, ka tajās ir augsts antociānu jeb sarkanās krāsvielas saturs. Tomēr stiprās garšas dēļ (skābums un dažām plūmēm arī raksturīgais rūgtums) ieteicams tās jaukt kopā ar neizteiktas krāsas un garšas mājas plūmēm, piemēram, ‘Viktorija’, ‘Kijevas Vēlā’. Svarīgi ir pārstrādei izmantot nogatavojušās hibrīdplūmes. Neder negatavas vai, tieši otrādi, pārgatavojušās. Biezsulai piemērotākas ir hibrīdplūmju šķirnes ‘Naidjona’, ‘Kolonnovidnaja’ (izcila krāsotāja, taču jāievēro gatavības pakāpe).

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+