Mobilā versija
+7.0°C
Sarmīte, Tabita
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
17. jūlijs, 2013
Drukāt

Praktiska izvēle – silikona virtuves piederumi

Foto - Ausma LukšaFoto - Ausma Lukša

Izvēle virtuves piederumu plauktos vienmēr bijusi plaša – tos gatavo no koka, plastmasas, alumīnija, nerūsējošā tērauda un nu jau vairākus gadus arī no silikona. Kā jau katrs jaunums, šie rīki vēl aizvien nezinātājos vieš bažas par to lietošanas drošību un kvalitāti.

 

Lai šīs bažas kliedētu, jāuzzina par tiem vairāk. Silikons kā materiāls mums ir pazīstams jau sen, jauns ir tikai tā lietojums virtuvē. Dažādus silikona paveidus tā elastības, ilgmūžības un ūdens atgrūšanas spēju dēļ plaši izmanto santehnikā un celtniecībā, piemēram, šuvju aizpildīšanai, mitruma izolācijai, dažādās blīvēs un pārklājumos, kā arī medicīnā – krūšu implantu, katetru un daudz kā cita izgatavošanai. Šo pašu un daudzu vēl nepieminētu īpašību dēļ silikons atzīstams par ideālu lietošanai virtuvē.

Silikons iztur ekstremālas temperatūras – gan karstumu, gan aukstumu. Tas nozīmē – gatavošanas procesā nav jāuztraucas, ka lāpstiņa vai karote izkusīs, pieskaroties pannai. Taču tieši šī aspekta dēļ jāuzmanās no lētākiem, izskatā ļoti līdzīgiem darinājumiem, kas patiesībā gatavoti no gumijas, nevis no silikona. Tie gan, pieskaroties karstai pannai, tūdaļ deformēsies.

Silikona struktūra nav poraina, tāpēc tas neuzsūc smakas, garšas vai krāsas. Atšķirībā no koka, kura šķiedrā var uzkrāties iepriekšējās maltītes pārpalikumi un mitināties baktērijas, silikons ir higiēnisks.

Tas nereaģē ar skābēm un citām pārtikā sastopamām vielām un neveido indīgus savienojumus, kā to dara daži metāli. Silikons nerūsē un nedeformējas praktiski nekādu vielu ietekmē, tāpēc no tā gatavotie virtuves rīki, visticamāk, kalpos ilgāk nekā tie, kuri ražoti no jebkura cita materiāla.

Silikons nevar bojāt pannu un katlu virsmu, jo tas nav ne ciets, ne abrazīvs. Agrāk par pannas saudzējošiem tika uzskatīti plastmasas un koka virtuves piederumi, taču arī tie var skrāpēt, turklāt plastmasa nav karstumizturīga.

Silikona otiņās nav savienojuma vietu, kur varētu uzkrāties netīrumi. Pēc mazgāšanas tās ir tikpat tīras kā jaunas, atšķirībā no saru otiņām, kuras pēc pirmās lietošanas reizes vairs pilnībā iztīrīt nav iespējams.

Līdz ar silikona virtuves piederumiem veikalu plauktos parādījās arī tā paša materiāla cepšanas veidnes. Tās savukārt nevar vērtēt viennozīmīgi. Tā kā silikons atšķirībā no tradicionālajiem cepešpannu materiāliem (metāla, keramikas) nevada siltumu, rezultāts, protams, būs citāds. Bieži mīklas izstrādājumi izcepas nevienmērīgi – apdeg augšā vai apakšā. Tas ir atkarīgs no cepeškrāsns veida. Ja tajā nav ventilatora, kas nodrošina karstā gaisa cirkulāciju, tad ātrāk izcepsies tā puse, kurā ir sildelements (parasti tā ir apakša). Lietojot metāla cepšanas veidni, šī problēma nav aktuāla, jo tās materiāls vada siltumu, tātad veidne sakarst un cep produktu vienmērīgi no visām pusēm. Lai novērstu apakšdaļas apdegšanu, cepot silikona veidnē, ieteicams to novietot cepeškrāsns augšdaļā (ja siltums nāk no lejas) un apakšējā plauktā ielikt kādu karstuma plūsmas kavētāju – tukšu cepešpannu vai pat divas.

Pozitīvā silikona veidņu īpašība ir to lokanība. Ja formas iekšpusi pirms gatavošanas viegli ieeļļo, gatavo produktu pēc tam ir ļoti viegli no tās izņemt, jo sānu malas var atliekt. Ieeļļot veidnes, īpaši tās, kurām ir rievotas malas, visvieglāk ir ar eļļas smidzinātāju vai aerosolu, tas palīdz virsmu noklāt vienmērīgi.

Visiem silikona virtuves piederumiem raksturīga piesātināta, spilgta krāsa, ko tie ar laiku nezaudē. Kaut arī funkcijas tas neietekmē, arī glīta dizaina ietekme ir pozitīva – šādi aprīkota virtuve izskatās kopta, dzīvīga un patīkama.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+