Mobilā versija
Brīdinājums -2.5°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
1. jūnijs, 2014
Drukāt

“Praktiskais Latvietis” 02.06.2014.

pl02062014

abonet_pogapirkt_poga

“PRAKTISKAIS LATVIETIS” – ATBILDES UZ VISIEM JAUTĀJUMIEM!

Praktisks padomdevējs katram un ikvienam. Padomi, ieteikumi un atbildes uz visiem lasītāju jautājumiem. Juristu, ekonomistu, ārstu, kulināru, dārzkopības speciālistu, celtniecības ekspertu un interjeristu konsultācijas.

APSKATĪT ŽURNĀLA JAUNĀKO NUMURU

JAUNĀKAJĀ “PRAKTISKĀ LATVIEŠA” NUMURĀ

Īstā “Kārumlāde” vienmēr būs Cēsīs
Nu jau ceturto gadu cēsniekiem ir pašiem sava “Kārumlāde” – omulīga kafejnīca un oriģinālu konditorejas izstrādājumu veikaliņš, ko daudzi uzskata par daļu no pilsētas vizītkartes.
Kafejnīca ir divu jaunības draudzeņu, pavārmeistaru Vinetas Žamoidikas un Allas Oldermanes-Vadzinskas ilgi lolots projekts, abas joprojām cītīgi strādā pie tā attīstības.

Ķeriet spietu!
Lai iegūtu jaunu saimi, biškopjiem iesācējiem labākais paņēmiens ir spieta saņemšana. Pieredzējuši dravnieki nereti lepojas, ka viņu dravā spietu nav, un tas nozīmē, ka visas saimes tiek dažādiem paņēmieniem rūpīgi kontrolētas un jaunas saimes top tikai pēc saimnieka gribas, veidojot atdaleņus. Ēberliņu dravas bitenieks Krists Ēberliņš uzskata: kāds spiets gadās visiem, un tas ir gluži normāli. Pat labi, jo spiets attīstās daudz straujāk nekā atdalenis. Vienīgi grūti notvert bēgles.

Kā pagarināt zemeņu sezonu
Labas ražas gadā ne vienam vien zemeņu audzētājam nācies palauzīt galvu, kur likt ogas. Vai vispār ir vērts tās lasīt un mēģināt pārdot, ja tirgus cena ir zem pašizmaksas? Tā var gadīties, piemēram, ja karstums gandrīz visu šķirņu ogām licis ienākties reizē vai tirgus pārsātināts ar lētām ievestajām ogām. Ko darīt? Kā samazināt zaudējumus?

Der ļoti augstai un zemai temperatūrai
Arvien biežāk saimnieces ēdiena gatavošanai izmanto silikona veidnes, jo pārliecinājušās, ka tās ir parocīgākas par vecajām labajām metāla formām.
Silikona veidņu lielākais pluss – tās bez bažām var karsēt līdz ļoti augstai temperatūrai un likt saldētavā ļoti zemos grādos. Izmantojot šā materiāla cepamtrauku, kūku vai torti nepieraus pie veidnes dibena, jo silikonam nepiemīt šāds niķis. Toties gatavo cepumu viegli var izspiest no veidnes, jo silikons ir ļoti elastīgs materiāls. Vēl tā vērtību vairo fakts, ka silikons nerūsē. Gatavojot šāda materiāla veidnēs, vajag ļoti maz taukvielu vai pat dažos gadījumos iztikt bez tām. Taču dažādu ražotājfirmu silikona veidnēm ir atšķirīga kvalitāte. Kā izvēlēties?

Kā atbrīvoties no kaļķakmens
Brūnais nosēdums gan bojā trauku izskatu, gan rada piemaisījumus ūdenim, ko lieto uzturā. Ja ar kaļķakmeni, tautā sauktu par katlakmeni, aizaug elektroierīce – tējkanna vai kafijas vārāmais automāts –, tas iespaido šo ierīču darbību un padara tās nelietojamas, jo straujāk oksidējas un rūsē metāla detaļas. Jo biezāka nosēdumu kārta klāj tējkannas sildelementu, jo ilgāks laiks nepieciešams, lai uzvārītu ūdeni, turklāt neizbēgami pieaug elektroenerģijas patēriņš. Viens milimetrs kaļķakmens garozas elektroenerģijas patēriņu palielina par 10%, bet trīs milimetri – līdz pat 25%. Padomi, kā lēti un vienkārši atbrīvoties no kaļķakmens.

Uzpucētas aprikozes
Žāvēšanas procesā augļu izskats būtiski mainās, tie kļūst pelēcīgi, brūni. Pēc žāvēšanas spilgtāki un spīdīgāki top augļi, kurus speciāli apstrādā ar konservantiem, mērcē cukura sīrupā, apsmidzina ar eļļu.
Visi uzpucētie augļi lielākoties ir apstrādāti ar sēra dioksīdu gāzes kamerā (mūsdienās retāk izmantots paņēmiens) vai mērcēti sērpaskābes vanniņā (populārāks veids, jo var labāk kontrolēt procesu un sēra koncentrāciju). Par šim nolūkam izmantoto sēra anhidrīdu SO2 liecina uz iepakojuma norādītā pārtikas piedeva E 220. Ražotāji šo apstrādi izvēlas tāpēc, ka sēra dioksīdam piemīt antibakteriālas, konservējošas īpašības, tas iznīcina kaitīgos organismus. Bet kādu ietekmi sēra dioksīds atstāj uz cilvēka veselību?

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+