Mobilā versija
-1.5°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
2. februāris, 2014
Drukāt

“Praktiskais Latvietis” 03.02.2014.

pl03022014

abonet_pogapirkt_poga

“PRAKTISKAIS LATVIETIS” – ATBILDES UZ VISIEM JAUTĀJUMIEM!

Praktisks padomdevējs katram un ikvienam. Padomi, ieteikumi un atbildes uz visiem lasītāju jautājumiem. Juristu, ekonomistu, ārstu, kulināru, dārzkopības speciālistu, celtniecības ekspertu un interjeristu konsultācijas.

APSKATĪT ŽURNĀLA JAUNĀKO NUMURU

JAUNĀKAJĀ “PRAKTISKĀ LATVIEŠA” NUMURĀ

Atradumi un pārvērtības
Novados un pagastos, kur rūpējas par kultūrvēsturisko mantojumu, kur domā, ko sev un citiem parādīt, ciemiņu netrūkst. Tā ir arī Ilūkstes novada Bebrenē, kas rakstos minēta jau XVI gs. vidū. Tur, Dvietes palienē, vērojami pieci gadalaiki: četri visiem zināmie un vēl atbūda, kad palieņu pļavas jeb luksti pazūd zem ūdens. Gan neatkārtojamā daba, gan vēsture nāk palīgos bebreniešiem, lai tūrisms un viesu uzņemšana tur uzņemtu apgriezienus.

Aizdevumi un nodokļi
Šogad stājušās spēkā jaunas likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normas, kas attiecas uz dažādu aizdevumu aplikšanu ar nodokli. Kā tās piemēro, skaidro sertificēta nodokļu konsultante JADVIGA NEILANDE.

Piezīmes meža grāmatā
Meža īpašnieku vidū nav konkurences. Mežkopis priecājas, ja arī kaimiņam koki labi aug, un viņa gadu desmitiem krātā pieredze noder ne vien pašam, bet arī citiem. Tā saka DZINTARS LAIVENIEKS, kurš par ilgtspējīgu saimniekošanu pērn ieguva meža nozares gada balvu Zelta čiekurs. Viņš neliedz savu padomu nevienam meža saimniekam.

Mājās ražotas granulas
Kopš kokskaidu granulas kļuvušas par paaugstināta pieprasījuma preci, aizvien vilinošāka šķiet doma ražot tās pašam. Cik reāla ir šāda iespēja: kā būs ar izejvielām, cik izmaksās iekārtas, elektroenerģija, un kādu atdevi šāda ražotne sola?

Paprika. Kā to izaudzēt?
Latvijas lielākajos siltumnīcu kombinātos paprika nav cieņā. Ir tikai dažas zemnieku saimniecības, kas sezonas laikā nakts tirgū Rīgā piedāvā pašu audzētu papriku. Pārsvarā to stāda mazajās piemājas siltumnīcās kopā ar tomātiem un audzē pēc vienas agrotehnikas, taču saldajiem pipariem ir arī savas īpatnības. Kādas tās ir, stāsta dārzeņkopības eksperte MĀRĪTE GAILĪTE.

Miežu karašiņa
Kā izcept miežu miltu karašu bez rauga? – jautā mūsu žurnāla lasītājs. Turklāt tādu, kādu savulaik cepusi viņa vecmāmiņa… Karašiņas recepti piedāvā misijas “Dzīvības ēdiens” saimniece NITJA RŪPA, kuras krājumos ir daudz senu recepšu. Viņa joprojām tās izmanto maltīšu gatavošanai. Vispirms no miltiem un ūdens (labāk –apiņu uzlējuma) sagatavo ieraugu. Process ilgst vairākas diennaktis. Kā rīkoties tālāk, lasiet “Praktiskajā Latvietī”.

Dabas elementi rotās
Kaugurniece LOLITA BUŠA darina rotas no dabas materiāliem, ko savāc liedagā, piejūras priežu audzēs un citviet. Koku zariņi, jūras ūdens nopulēti olīši, augu saknes, kastaņi, ozolzīļu cepurītes, gliemežvāciņi, mežrozīšu augļi un citi atradumi pārvēršas oriģinālās krellēs, rokassprādzēs un auskaros. Ielūkojieties!

Atliktā grūtniecība
Tāpat kā citur Eiropā, arī pie mums jaunie pāri pēcnācēju radīšanu atliek uz tālāku laiku, izvirzot citas prioritātes – karjeru, ceļojumus, mājokļa iegādi, vai citas materiālās vērtības. Kad minimālais plāns izpildīts, varētu ķerties pie maksimālā – gādāt mazuli. Bet stārķis met līkumu… Ko darīt?

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+