Mobilā versija
-4.0°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
2. marts, 2014
Drukāt

“Praktiskais Latvietis” 03.03.2014.

pl03032014

abonet_pogapirkt_poga

“PRAKTISKAIS LATVIETIS” – ATBILDES UZ VISIEM JAUTĀJUMIEM!

Praktisks padomdevējs katram un ikvienam. Padomi, ieteikumi un atbildes uz visiem lasītāju jautājumiem. Juristu, ekonomistu, ārstu, kulināru, dārzkopības speciālistu, celtniecības ekspertu un interjeristu konsultācijas.

APSKATĪT ŽURNĀLA JAUNĀKO NUMURU

JAUNĀKAJĀ “PRAKTISKĀ LATVIEŠA” NUMURĀ

Atdzimst senās amata prasmes
Druvienas pamatskolas un Lizuma vidusskolas darbmācības skolotājs, būvgaldnieks un koka virpotāja amata meistars Viktors Černoglazovs jau vairākus gadus pilda ne vien savus tiešos pedagoga pienākumus, bet arī dažāda vecuma cilvēkiem māca, kā izgatavot kokli. To darīt mudinājusi vietējās folkloras kopas “Pērlis” jauniešu iniciatīva un pastiprinātā interese par senču kultūras mantojumu, seno mūzikas instrumentu darināšanu un muzicēšanu.
Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas pasākuma “Satiec savu meistaru!” ietvaros Viktors Černoglazovs 4. un 5. aprīlī Druvienas pamatskolā interesentiem rādīs, kā top kokles, un ļaus pašiem tajā iesaistīties.

Kārojas kraukšķīgu redīsu!
Redīsi ir vieni no pirmajiem pavasara dārzeņiem. Tie strauji aug, tāpēc, laikus iesējot, jau agri var ievākt ražu tirgum un no redīsiem atbrīvotajā platībā dot vietu pamatkultūrai. Arī mazdārziņā redīsus var izaudzēt aprīlī vai maija sākumā, bet aizstiklotā lodžijā vēl ātrāk – pat martā. Šķirņu piedāvājums plašs. Kuru ņemt?

Laiks sēt tomātus!
Jūtot pavasara tuvošanos, pirkstos kņud nemiers – vajag sēt! Vai sēklas sagādātas? Vēl ne? Tad labi aši uz sēklu veikalu! Šajā reizē raudzīsim, kādas tomātu šķirnes tur piedāvā.

Jauna vai tomēr lietota?
Pirmajā mirklī šķiet – jauna automašīna ir labāka, taču statistika liecina, ka Latvijā 70% braucēju priekšroku dod lietotām automašīnām. Kopš krīze ieviesusi korekcijas pirkšanas paradumos, aizvien biežāk transporta izdevumus rēķinām pēc shēmas: iztērētie lati pret noteiktu laika periodu vai nobrauktajiem kilometriem.

Lai spīd un laistās!
Man ir skaistas misiņa vāzes, saldumu šķīvji un bļodiņas. Daži trauki ir antīki, no pagājušā gadsimta sākuma. Nelietoju šos priekšmetus, jo sekcijā tie ir nomelnējuši, zaudējuši spīdumu. Kā panākt, lai tie atkal spīdētu?, – vēlas noskaidrot Natālija. Tādēļ veicam eksperimentu, lai noskaidrot kuri tīrīšanas līdzekļi misiņa traukus atkal padarīs spožus.

Kaite, no kuras kaunamies
Pēc pārnākšanas mājās vienmēr rūpīgi nomazgājot rokas, pastāv mazāka iespēja dabūt kašķi, tomēr no šīs kaites var neglābt pat ideāla tīrība. Pilnīgi aplami ir cerēt, ka mokošā nieze pāries pati no sevis. Turklāt, neārstējot laikus, palielinās saslimšanas risks apkārtējiem.

Gards našķis no cūku pupām
Mūsdienās latvieši cūku pupas izmanto visai tradicionālā veidā – vasarā tās novāra ar visām pākstīm, izloba un ēd ar kefīru vai rūgušpienu. Lai pamielotos ziemā, pašu audzētās sasaldē vai kaltē, bet arī tad ēd novārītas un ar saceptiem treknākas gaļas kraukšķīšiem vai pieliek zupai. Citas tautas no cūku pupām gatavo salātus, kotletes, pastētes un pat kēksus vai citus saldumus. Piedāvājam ļoti senu, no paaudzes paaudzē mantotu garda saldā ēdiena recepti no saimnieces Nitjas Rūpas pūra.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+