Mobilā versija
+5.3°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
19. jūlijs, 2015
Drukāt

“Praktiskais Latvietis” 20.07.2015.

pl20072015

abonet_pogapirkt_poga

“PRAKTISKAIS LATVIETIS” – ATBILDES UZ VISIEM JAUTĀJUMIEM!

Praktisks padomdevējs katram un ikvienam. Padomi, ieteikumi un atbildes uz visiem lasītāju jautājumiem. Juristu, ekonomistu, ārstu, kulināru, dārzkopības speciālistu, celtniecības ekspertu un interjeristu konsultācijas.

APSKATĪT ŽURNĀLA JAUNĀKO NUMURU

JAUNĀKAJĀ “PRAKTISKĀ LATVIEŠA” NUMURĀ

Advokāts ir neatkarīgs
“Noslēdzu vienošanos ar advokātu savu interešu aizstāvībai (mani apsūdz ekonomiskajos noziegumos, ir arī vairākas civillietas šajā sakarā). Pēc laika radās aizdomas, ka mūsu sarunas noklausās, jo izmeklētājs uzdeva tādus jautājumus, kādus es apspriedu tikai ar advokātu. Pie advokāta glabājas arī daļa no maniem dokumentiem, un baidos, ka tos kāds varētu savākt. Kā Latvijā tiek garantēta advokāta neatkarība? Lai aizstāvētu manas intereses, advokāts arī vairākkārt vērsās pēc informācijas dažādās institūcijās, bet atbildes viņam nesniedza, jo neesot pilnvaras, tas neesot saistīts ar lietu u.tml. Vai tas ir likumīgi? Kādi aizliegumi advokātam jāievēro savā darbā?” – tā vēstulē žurnālam “Praktiskais Latvietis” jautā Jānis.
Advokatūras likuma 6. pantā teikts, ka savā profesionālajā darbībā advokāts ir neatkarīgs un pakļauts tikai likumam. Valsts un pašvaldību institūcijām, tiesām, prokuroriem un pirmstiesas izmeklēšanas iestādēm jāgarantē advokāta neatkarība, tāpēc likums aizliedz… Ko aizliedz – par to publikācijā.

Kur drīkst un kur nedrīkst smēķēt
Kur ir atļauts un kur – aizliegts smēķēt? Kas var sodīt par smēķēšanas pārkāpumiem, un kāds ir sods?
Smēķētājiem jārespektē citu cilvēku tiesības uz tīru, ar tabakas un augu smēķēšanas produktu dūmiem, kā arī ar elektronisko cigarešu tvaikiem nepiesārņotu vidi. Likums “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu” nosaka arī tiesības nepaaugstināt smēķēšanas (tostarp tabakas dūmu otrreizējas ieelpošanas) izraisītu slimību risku.

Miera osta
Stresa un trokšņa pārpilnajā laikmetā cilvēki meklē atpūtu civilizācijas neskartā vidē, lai nodotos vienkāršām nodarbēm, baudītu pasakainu dabu un veselīgu ēdienu. Harmoniska, mierīga un zaļa dzīvesveida piekritēja ir arī Liene Zaļkalne, kura saimnieko Pāvilostas novada Vērgales pagasta “Laikās”. Viņa  aicina iesaistīties lašu viruma vārīšanā un asaru un vimbu kūpināšanā.

Aromātiskais estragons
Estragons (Artemisia dranunculus) ir daudzgadīgs augs, izplatīts Eiropas zemēs, Amerikā, Vidusāzijā, Aizkaukāzā. Viens no pazīstamākajiem garšaugiem Latvijā. Veido līdz 130 cm augstus, kuplus cerus ar zaļām, lancetiskām vai lineārām lapām un sīkiem, iedzelteni zaļganiem ziediem. Raksturīgas spēcīgas, zarotas saknes, daudz sakņu atvašu. Aukstumizturīgs, samērā labi pārziemo, vien kailsala ziemās stādījums jāpiesedz. Pavasara un rudens nakts salnas pārcieš labi. Jaunie dzinumi parādās, tiklīdz nokusis sniegs. Augam patīk gaisma, bet ēnainās vietās tas izstīdz.
Estragonā ir līdz pat 70 mg% C vitamīna, 15 mg% karotīna, kā arī minerālsāļi. Gan svaigu, gan kaltētu garšaugu liek pie gaļas ēdieniem, it sevišķi pie šašlika, ceptas putnu gaļas, sautētām un vārītām zivīm. Var pievienot zupām, salātiem, vinegretam. Izmanto marinādēm, etiķa aromatizēšanai, tā ir neaizstājama garšviela, sālot sēnes un konservējot gurķus. Svaigus dzinumus liek uz sviestmaizēm, ar tiem rotā ēdienus. Estragons rosina kuņģa darbību. Tautas medicīnā lieto pret reimatisma sāpēm.

Pārdzīvot paniku
Ja kāds mēdz uzvesties pārlieku emocionāli un nervozi, mēs parasti iesakām necelt paniku, neiedziļinoties, kā aizrādījumu saņēmušais jūtas. Sirds auļo, trūkst elpas, pārņem bailes zaudēt samaņu vai pat nomirt. Pēc pētījumu datiem, astoņdesmit procenti cilvēku kaut vai reizi dzīvē ir piedzīvojuši panikas lēkmi.
– Panikas lēkme, pirmo reizi ienirstot zem ūdens ar akvalangu un darbavietā strādājot pie rakstāmgalda, atšķiras. Kaut gan abas norit vienādi intensīvi, katrai ir citi cēloņi, – stāsta veselības centra “Vivendi” psihoterapeits un psihomedicīnas ārsts Jānis Vītiņš.
Panika ir ķermeņa normāla reakcija uz briesmām un ļoti stipras bailes no neesoša apdraudējuma. Ja divi cilvēki jūrmalā sauļojas un vienam pateikts, ka netālu izbēgusi kobra, viņš satrūksies pie katra mazākā troksnīša, kaut gan čūskas pludmalē nav, bet otram šķitīs, ka tur tikai nočabējis krūmiņš.
– Brīdī, kad kāds mums uzbrūk vai kad jūtamies apdraudēti, ķermenis ir gatavs cīnīties, bēgt vai arī sastingst. Pirmajā gadījumā  aktivizējas simpātiskā nervu sistēma, paātrinās sirdsdarbība un elpošana, dažreiz iztukšojas urīnpūslis, lai varētu labāk aizstāvēties vai ātrāk skriet. Savukārt sastingstot pat aizturam elpu, lai mūs nepamanītu, – skaidro psihoterapeits.

Apetītes mēraukla

Grilēšana un pikniki brīvā dabā tā vien vilina ļauties gastronomiskām pārmērībām, bet atmiņas pēc tam nav jaukas, ja moka gremošanas problēmas.
Dabā pastāv enerģijas nezūdamības likums, tāpēc, ja apēstais netiek iztērēts, tas uzkrājas organismā. Negausības dēļ cieš gremošanas trakts un tiek pārslogotas arī citas organisma sistēmas. Biežākais simptoms ir smaguma sajūta un uzpūties vēders. Ēdot daudz un bieži, gremošanas sistēmas orgāni nepagūst izstrādāt pietiekami daudz fermentu, kas nepieciešami barības sagremošanai.
Ja pēc pamatīgas izēšanās lieto alkoholu, var rasties žultspūšļa  (holecistīts) vai aizkuņģa dziedzera iekaisums (pankreatīts) vai išēmiskā sirdsslimība (stenokardija).

Atšķirīgi no tradicionālā
Aukstā zupa ir īsts vasaras ēdiens. Ātri pagatavojama, nav jāstāv pie plīts, zupā ir dārzeņi un zaļumi, un tā ir viegla maltīte karstā dienā. Tradicionāli auksto zupu gatavojam no svaigiem gurķiem, marinētām bietēm, zaļumiem un kefīra, klāt piešaujot redīsus, gaļu vai vārītas olas. Kad apnikusi ikdienišķā versija, var spert kādu soli sāņus – izmantot citas sastāvdaļas un iepazīt jaunas garšas. Restorāna “Neiburgs” šefpavārs Tomass Godiņš piedāvā trīs interesantas aukstās zupas receptes.

Gurķi ziemas krājumiem
Tradicionāli gurķus marinē vai skābē kopā ar zaļumiem un ķiplokiem, bet ir desmitiem veidu, kā ilgstošai uzglabāšanai pagatavot gurķus, lai tie neapniktu. Šoreiz neparastākas idejas iedvesmai, kā dažādot ziemas krājumus, – marinēti gurķi ar jāņogām, āboliem, ērkšķogām un tomātu mērcē.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+