Mobilā versija
-2.2°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
21. septembris, 2014
Drukāt

“Praktiskais Latvietis” 22.09.2014.

pl22092014

abonet_pogapirkt_poga

“PRAKTISKAIS LATVIETIS” – ATBILDES UZ VISIEM JAUTĀJUMIEM!

Praktisks padomdevējs katram un ikvienam. Padomi, ieteikumi un atbildes uz visiem lasītāju jautājumiem. Juristu, ekonomistu, ārstu, kulināru, dārzkopības speciālistu, celtniecības ekspertu un interjeristu konsultācijas.

APSKATĪT ŽURNĀLA JAUNĀKO NUMURU

JAUNĀKAJĀ “PRAKTISKĀ LATVIEŠA” NUMURĀ

Nopirkta nekvalitatīva prece
Žurnāla lasītāja Ingrīda raksta, ka pagājušajā gadā ar atlaidi nopirkusi istabas ventilatoru, ko sākusi izmantot karstajā laikā vasarā. “Jau pēc pāris dienām sākās dīvainības ar elektrību – tā raustījās, vairākas reizes vispār atslēdzās. “Latvenergo” teica, ka ar elektrības padevi viss ir kārtībā un, visticamāk, vainīga ir kāda elektroierīce. Kad kārtējo reizi sabojājās arī dators, bet televizoram pazuda krāsas, izsaucu meistaru, kurš secināja: nekvalitatīvā ventilatora dēļ rodas elektrības padeves traucējumi, kas ietekmē arī citas elektroierīces. Ko darīt? Vai veikalā ventilatoru ņems atpakaļ? Vai varu prasīt atlīdzināt zaudējumus par sabojāto datoru un televizoru?” viņa jautā.
“Praktiskais Latvietis” meklē atbildi. Patērētājs ir tiesīgs divu gadu laikā no preces iegādes vai pakalpojuma saņemšanas dienas un divu mēnešu laikā no dienas, kad atklājis neatbilstību līguma noteikumiem, pieteikt prasījumu pārdevējam vai pakalpojuma sniedzējam. Padomi un precizējumi ventilatora lietā!

Mājokli apsilda elektrība?
Apkurei izmantot elektrību šķiet neprāts, ja pat valdība baidās laist vaļā tarifus un, rēķinoties ar cenu kāpumu, gudro dažādus kompensācijas mehānismus, kā galīgi neizputināt trūcīgākos. Un tomēr – vai velns ir tik melns, kā to mālē? Lai gan malka ir lētākais apkures veids, tā prasa darbu un nemitīgu klātbūšanu procesā. Bet varbūt kādam tomēr izdevīgāk ierīkot mājās elektrisko apkuri?

Vaļasprieks – vīnkopība
To, ka Latvijā, Gaiziņa apkārtnē, iespējams izaudzēt un nogatavināt aromātiskas, gardas vīnogas, kam garšas buķete noteikti ir pārāka par ievestajām, pierādījis dārznieks PĒTERIS SILIŅŠ. Kalsnavas pagasta zemnieku saimniecībā “Gulbiškas”, vietā, kur 80. gados kolektīvajai saimniecībai “Kalsnava” bijis lidlauks, viņš zem pārseguma iestādījis vairāk nekā simt deserta un vīna vīnogu šķirņu 0,12 hektāru platībā.

Virtuves atkritumi kompostā
“Vai kartupeļu mizas, gaļas atliekas, olu čaumalas var likt lielā plēves maisā, kas ieklāts izraktā bedrē? Negribu tos mest atkritumu konteinerā. Vai kompostējot jāpievieno kaļķošanas materiāls, lai novērstu skābu reakciju? Vēlos iegūto masu izmantot dārzeņu un puķu mēslošanai,” vēstulē jautā Linda no Rīgas.
LLU Lauksaimniecības fakultātes Augsnes un augu zinātņu institūta asociētā profesore Ināra Līpenīte kompostēšanai iesaka izmantot tikai augu izcelsmes atkritumus. Var būt arī olu čaumalas, tējas maisiņi, papīra filtri, bet nevajag likt gaļas un zivju atliekas, kaulus, jo tie piesaistīs grauzējus un citus kaitīgus organismus, turklāt pūstot smakos.

Mazās cepeškrāsnis
Var nopirkt dažādas minicepeškrāsnis – ar sildelementiem augšā un apakšā, taimeri un termostatu. Izmēģinot praksē, tām tomēr atklājās vairāki mīnusi. Ja virtuve ir maza vai cepeškrāsni lieto ļoti reti, iespējams, trūkumi nav tik būtiski, salīdzinot ar vietas ekonomiju. Arī cenas ziņā ietaupījums ir trīs četras reizes, jo mazu cepeškrāsniņu var nopirkt, sākot no 50 eiro, atlaižu laikā pat vēl lētāk. Kam jāpievērš uzmanība, tās izvēloties?

Tradicionālās kaņepes modernā versijā
Lai gan uztura speciālisti stāsta par kaņepju sēklu bagāto uzturvērtību un spēju nodrošināt ar visām neaizvietojamajām aminoskābēm, vērtīgiem vitamīniem un minerālvielām, ikdienas ēdienkartē tās parādās reti. Bet latvietis kaņepes lietojis jau tūkstošiem gadu, un tikai pēdējā simtgadē tās izkonkurējuši dažādi ārvalstu labumi. No kaņepēm var pagatavot gardu sviestu (ar ļoti augstu uzturvērtību), konfektes bērniem un aromātisku pienu, kas dod enerģijas lādiņu visai dienai. Svaigi spiesta kaņepju eļļa ir tik aromātiska un garšīga, ka piešķir salātiem īpašu garšas buķeti.

Vitamīnu bumbiņas – smiltsērkšķi
Smiltsērkšķu pārstrāde nav nemaz tik vienkārša. Ogās ir daudz vērtīgu bioaktīvo vielu, kas ir jutīgas pret intensīvas apstrādes metodēm – karsēšanu, tvaicēšanu, homogenizēšanu, pulverizēšanu. Turklāt imūnsistēmas nostiprināšanai vislabāk der svaigas ogas. Ja profesores, ārstniecības augu pazinējas Vijas Eniņas dārzā augtu šis krūms, viņa tā arī darītu – salasītu ogas un saldētavā iekšā, lai pēc tam, kad vajag un gribas, tās izlietotu. Visvienkāršākais veids – uzbērt ogas brokastu putrai!
Pārstrādātāji izmanto galvenokārt smiltsērkšķu augļus, taču arī auga lapās un pat mizā ir ļoti daudz ārstniecisku un veselību nostiprinošu vielu, apgalvo Vija Eniņa. Vērtīgie smiltsērkšķi ir iekšķīgi un ārīgi lietojami. Lūk, padomi un receptes.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+