Laukos
Lauku sēta

Kas jāņem vērā, ja lauku sētā pašrocīgi vēlas iekārtot mājputnu kautuvi 16

Foto – Ivars Bušmanis

Jautājums. Vēlos bijušajā šķūnī iekārtot mājputnu kautuvi, jo mums tuvākajā apkārtnē tādas nav. Kādām jābūt šādas kautuves telpām, kādas higiēnas prasības jāievēro? JĀNIS ZILUPES NOVADĀ

Higiēnas prasības kaušanai paredzētajām telpām nosaka Ministru kabineta noteikumi “Veterinārās prasības mājputnu un zaķveidīgo gaļas apritei nelielā daudzumā”. Gaļas iegūšanai saimniecībā jāiekārto speciāli kaušanai paredzētas telpas – atsevišķa ēka vai telpa pie novietnes ar atsevišķu izeju.

Kaušanai paredzētajās telpās vajadzēs atsevišķu vietu mājputnu un zaķveidīgo apdullināšanai un atasiņošanai, plaucēšanai, atspalvošanai, ādas novilkšanai un iekšējo orgānu izņemšanai. Tāpat ir nepieciešama telpa vai vieta gaļas atvēsināšanai un uzglabāšanai (arī liemeņa pārdalīšanai uz pusēm), nodrošinot, lai gaļas temperatūra nebūtu augstāka par 4 °C. Jāierīko atsevišķa vieta vai tilpne mājputnu spalvu (vai zaķveidīgo ādas) savākšanai, kā arī vieta mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu, iesaiņojamo materiālu un darbinieku apģērba glabāšanai.

Vēl šajās telpās nepieciešama slēdzama vieta vai tilpne tādas atdzesētas gaļas glabāšanai, kuras turpmāka apstrāde ir apturēta, un atsevišķa slēdzama vieta vai tilpne cilvēku patēriņam neparedzētu blakusproduktu vai lietošanai pārtikā nederīgas gaļas uzglabāšanai.

Telpās jānodrošina pietiekams dabiskais vai mākslīgais apgaismojums. Grīdai jābūt gludai, ūdensnecaurlaidīgai, neabsorbējošai, mazgājamai, dezinficējamai, nodrošinātai ar ūdens noteci un izturīgai pret pūšanu. Sienām jābūt viegli mazgājamām, dezinficējamām, ar gludu virsmu, logiem – izturīgiem, viegli mazgājamiem, bet atveramām logu daļām – aizklātām ar noņemamu kukaiņu sietu. Īpašas prasības noteiktas arī durvīm – tām jābūt gludām, viegli mazgājamām un dezinficējamām, bet griestu vai jumta iekšējai virsmai veidotai tā, lai aizkavētu netīrumu uzkrāšanos un kondensāta veidošanos.

Kaušanai paredzētās telpas jāapgādā ar tekošu karsto un auksto ūdeni, ierīci darba instrumentu dezinficēšanai (ar karstu ūdeni 82 °C temperatūrā) un līdzekļiem roku mazgāšanai un dezinfekcijai, kā arī aprīkojumu roku žāvēšanai vai nosusināšanai.

Stingras prasības noteiktas virsmām, kas nonāk saskarē ar gaļu. Tām jābūt gludām, viegli tīrāmām un dezinficējamām, izgatavotām no nerūsējoša, netoksiska materiāla, nevis no kokmateriāla. Kaušanai un apstrādei izmantotais aprīkojums un instrumenti vienmēr jātur tīri un lietošanas kārtībā. Tie jāmazgā un jādezinficē pirms un pēc darba, kā arī darba laikā, ja tas nepieciešams.

UZZIŅA

Kaujamo mājputnu skaits un kaušanas laiks jāsaskaņo ar Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālo struktūrvienību.

LA.lv