Mobilā versija
-1.1°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
13. septembris, 2012
Drukāt

Pret vilka apetīti un liekiem kilogramiem

Foto - www.andriskozlovskis.lvFoto - www.andriskozlovskis.lv

Ierasts, ka cits citam novēlam labu apetīti, taču daudziem tā sagādā raizes un liekus kilogramus, jo izsalkums māc biežāk un vairāk, nekā gribētos. 
36,6 °C eksperimentā pārbaudām, vai iespējams garšīgi paēst, gūstot sāta sajūtu un atbrīvojoties no liekajiem tauku krājumiem.

 

Viens notiesā milzīgu porciju un teic, ka ir tikai mazliet ieēdis, kamēr cits no tādas nevar pievārēt ne pusi.

“Apetītes vērtējums mēdz būt visai subjektīvs. Tukli cilvēki bieži vien apgalvo, ka daudz neēd, taču, kad sāku analizēt viņu uztura dienasgrāmatu, izrādās, ka tā nebūt nav. Nereti pacienti sūdzas par neremdināmu bada sajūtu. Nepieciešamais uzturvielu daudzums atkarīgs no dzimuma, auguma un fiziskās slodzes. Ja, ieturot maltīti trīs četras reizes dienā, to starplaikos bieži moka izsalkums, būtu jāizvērtē ēdienkarte un jāpārbauda veselības stāvoklis,” atzīst uztura speciāliste Guna Rijkure.

 

 

Eksperimenta norise

1. Dalībnieces ierodas uz konsultāciju pie uztura speciālistes Gunas Rijkures, veic biotestu un saņem ieteikumus, ko mainīt ēšanas režīmā un dzīvesveidā. Abas raksta uztura dienasgrāmatu.

2. Mērījumus izdara arī trīs turpmākajās nedēļās, tiek analizēta dalībnieču ēdienkarte un doti tālākie ieteikumi.

 

 

 

Vēders prasa ēst

Tuvojoties ēdienreizei, ir normāli just izsalkumu, kas liecina, ka asinīs izsīkušas uzturvielu – olbaltumvielu, tauku un glikozes – rezerves.

Apetīti veicina liela fiziska un garīga slodze, taču, dienas laikā uzņemtās kalorijas patērējot, pat ēdot daudz, svarā nepieņemsimies.

Vēlme ieturēties rodas izsalkuma un sāta centrā smadzenēs. To regulē ķīmiskā viela beta endorfīns, kas vairāk izdalās stresa brīžos un rosina apēst pulkāk, nekā vajadzētu. Kreņķēšanās visizteiktāk veicina apetīti sievietēm.

 

Lai uztraukuma vai bēdu gadījumā nebūtu vēlmes tiekties pēc maltītes sniegtās labsajūtas, bērnus nevajadzētu mierināt un uzslavēt ar kārumiem.

 

Ar laiku ēstgribas apmierināšana šādos brīžos var izraisīt aptaukošanos, bojājot ne tikai izskatu un psiholoģisko labsajūtu, bet arī radot dažādu slimību attīstības risku.

Dažs var neko nebaudīt visu dienu, taču citam, laikus neieturoties, uzmācas mokošs izsalkums – trīc rokas, reibst galva un šķiet, ka tuvojas ģībonis. Tas liecina par strauju cukura līmeņa pazemināšanos asinīs. Lai nerastos šādas nepatīkamas sajūtas, tiem, kam aknās un muskulatūrā ir nelielas glikogēna rezerves, maltīte jāietur regulāri.

Ja nav, ar ko remdēt izsalkumu, vajadzētu padzerties vismaz siltu ūdeni vai tēju, lai atšķaidītu kuņģa skābi, nomierinātu tā gļotādu un būtu vieglāk sagaidīt nākamo ēdienreizi.

Barību paģērošu vēderu nav ieteicams mēģināt apmānīt, zelējot košļājamo gumiju, jo tad izdalās kuņģa sula un tiek kairināts kuņģis.

Nepabrokastojot var gadīties, ka vēlāk dienas laikā ēstgriba būs lielāka nekā parasti un tiks uzņemts vairāk kaloriju, brīdina Guna Rijkure.

Organisms no rīta būs pateicīgs par pilngraudu produktiem, kas satur saliktos ogļhidrātus – tie gremošanas traktā sadalās pakāpeniskāk un piegādā enerģiju.

Toties vienkāršie ogļhidrāti, ar ko bagātīgs fast food, ātri uzsūcas asinīs, tāpēc drīz vien atkal klāt izsalkums. Kas notiek, veselu mēnesi katru dienu ēdot tikai ātrās apkalpošanas restorānos, var uzzināt, noskatoties filmu Uzbarojiet mani! (2004). Tās režisors Morgens Sparloks to izmēģināja pats, pārliecinoties, ka ar šādu uzturu izsalkumu apmierināt grūti. Šis eksperiments pasliktināja ne tikai režisora veselību, bet radīja arī emocionālas problēmas.

 

Kur paliek kalorijas?

Lai kontrolētu apetīti un atbrīvotos no liekajiem kilogramiem, svarīgi noteikt pamatvielmaiņu, proti, ikdienā nepieciešamo kaloriju daudzumu. Šim nolūkam izmanto biotestu jeb impedansiometriju, kas palīdz noskaidrot arī ķermeņa masas indeksu, gurnu un vidukļa apkārtmēra attiecību. Tie ir galvenie aptaukošanās pakāpes rādītāji.

Ar biotestu pārbauda arī muskuļu masu, tauku daudzumu un tā saukto bioloģisko vecumu, kas no patiesā var atšķirties par 2–4 gadiem. Jo mazāk muskuļu un vairāk tauku, jo tas ir lielāks. Gudrais aparāts atklāj, vai organismā netrūkst minerālvielu un olbaltumvielu, kā arī nosaka katra ideālo svaru.

Izmantojot vecākas paaudzes modeļus, pēdām un plaukstām piestiprina elektrodus, bet uz citiem vienkārši jāuzkāpj basām kājām, satverot rokturus.

 

Tikai apmēram divos procentos gadījumu liekos kilogramus var norakstīt uz sliktu vielmaiņu un iedzimtām veselības problēmām. Galvenais aptaukošanās iemesls ir nesabalansēts uzturs un fizisku aktivitāšu trūkums.

 

Labāk, ja tauciņi sapulcējušies uz sēžamvietas vai citviet, nevis vidukļa. Ja tie ir uz vēdera, tātad sakrājušies arī ap iekšējiem orgāniem un apgrūtina asinsriti, bojājot aknas, veicinot sirds un asinsvadu slimību, žultsakmeņu, cukura diabēta un citu kaišu attīstību.

 

 

9 ieteikumi, kā iegrožot apetīti

* Ieturēt maltīti trīs līdz četras reizes dienā, lai asinīs nerastos straujas cukura līmeņa svārstības.

* Ēst kvalitatīvus produktus. Piemēram, uzpūstas maizes klaipiņu nolocīsim pusi uzreiz, bet, izvēloties īstu lauku rupjmaizi, pietiks ar vienu šķēlīti.

* Brokastīs baudīt iepriekšējā vakarā ar karstu ūdeni aplietas auzu pārslas, kurām pievienota ēdamkarote smalcinātu linsēklu vai kviešu kliju. Tās iestieps kuņģi, radot sāta sajūtu uz ilgāku laiku. Svarīgi bagātīgi uzņemt šķidrumu, lai nerastos aizcietējums.

* Iekļaut uzturā daudz dārzeņu – tie satur šķiedrvielas, kas labi piepilda vēderu.

* Bagātināt ēdienu ar garšvielām, piemēram, dillēm, ingveru, koriandru, anīsu, fenheli.

* Lietot uzturā savvaļas un citus augus – noderēs ālante, kalme, vībotne, lavanda, pienene, pelašķis. No tiem var gatavot tēju, kā arī pievienot ēdienam vai dzērienam.

* Noderēs cigoriņu sīrups un kafija. No rīta, kā arī pirms maltītes ieteicams maziem malciņiem iztukšot glāzi remdena ūdens. Veiksmīgai visu organisma procesu norisei uz katru svara kilogramu nepieciešami 30 grami ūdens. Tāpat, cenšoties notievēt, svarīgi uzņemt pietiekami daudz šķidruma, lai no organisma tiktu izvadīti uzkrājušies toksīni.

* Ēst augļus, taču, lai neuzņemtu pārāk daudz ogļhidrātu, ne vairāk par divām porcijām dienā. Vienai atbilst ābols vai cits auglis, otrai – divsimt grami ogu. Jāatceras, ka žāvēti augļi var būt piesūcināti ar cukura sīrupu vai eļļu.

* Ieturēt maltīti lēnām, jo tad sāts iestāsies ātrāk.

 

Kas vēl var rosināt izsalkumu

* Grūtniecība un bērniņa zīdīšana, taču mazliet vairāk (apmēram 300) kilokaloriju nekā iepriekš jāuzņem tikai no ceturtā gaidību mēneša.

* Pastiprināta kuņģa skābes izdalīšanās – lai tā veidotos vienmērīgāk, ieteicams ēst mazām porcijām, piecas līdz sešas reizes dienā.

* Cukura diabēts, taču tad nereti, pat apēdot daudz, cilvēks mēdz kristies svarā, jo organisma šūnas nespēj uzņemt tām nepieciešamo glikozi.

* Medikamentu, piemēram, hormonālās kontracepcijas tablešu, antidepresantu un citu zāļu lietošana.

* Vairogdziedzera pastiprinātas darbības izraisīta paātrināta vielmaiņa.

* Zarnās ieviesušies parazīti.

 

 

 

Man patīk labi paēst

Farmaceiti Ilvu Kalniņu (34) aicinājums piedalīties eksperimentā mudināja kārtējo reizi sasparoties un pieteikt karu liekajam svaram. 20120503-124922-13

Ilva par apetītes trūkumu nesūdzas. Viņai garšo trekns piens, krējums un saldumi, kas nenāk par labu slaidajai līnijai. Pēdējā laikā viņa cenšas atteikties no gaļas, jo, kā saka pati, nevēlas ēst līķus. Darbā brīvbrīžos mēdz uzkost smalkmaizītes vai sviestmaizes, nevis burkānus vai apelsīnus. Visvairāk našķējas pēcpusdienā.

“Agrāk pieļāvu, ka manu lieko kilogramu cēlonis varētu būt operētais vairogdziedzeris, taču daktere sacīja, ka, daudz ēdot un maz kustoties, šim orgānam nevajadzētu uzvelt vainu,” – stāsta eksperimenta dalībniece.

“Ar lielākiem vai mazākiem panākumiem esmu izmēģinājusi dažādus svara samazināšanas paņēmienus.

 

Vislabākos rezultātus guvu, piedaloties Svara vērotāju nodarbībās. Kad man 23 gadu vecumā piedzima dēls, dzīvoju pa māju, gatavoju ēst, uzņēmu daudz šķidruma un vingroju, tādēļ izdevās atbrīvoties pat no 15 kilogramiem.

 

Sākot strādāt uzņēmumā Berlin Chemie, biežāk sanāca ieturēties sabiedriskajās ēstuvēs, vairs nebija fizisku aktivitāšu. Apetīti veicināja ikdienas stress, tādēļ atkal sāka vairoties tauciņi.”

Atnākot uz pirmo konsultāciju pie uztura speciālistes, Ilva brokastīs bija ēdusi ar 3,5 procentu pienu aplietas šokolādes pārslas, vēlāk kartupeļu pankūku ar krējumu, pēcāk notiesājusi Snicker batoniņu, bet pusdienās – griķus ar biešu salātiem.Viņa stāstīja, ka vakarā braukšot ciemos, kur mielošoties ar lazanju un kūku, sievišķīgi piebilstot: sākšu tievēt no rītdienas.

Guna Rijkure no šā uzskaitījuma pozitīvi vērtēja tikai griķus un bietes, iesakot Ilvai ēdienu receptes, kas nekaitētu slaidajai līnijai.

Piedaloties eksperimentā, Ilva vēlējās panākt, lai ķermeņa svars nepārsniegtu 65 kilogramus.

 

 

Ko ieteica Ilvai

Uzņemt vairāk šķidruma – divus litrus un vienu glāzi dienā, ieskaitot to, ko satur zupa un augļi.

Iekļaut uzturā vairāk dārzeņu nekā līdz šim, lai organismam netrūktu šķiedrvielu. Ilvas iecienīto avokado, kā arī kartupeļus neēst biežāk kā divreiz nedēļā, jo tie satur daudz kaloriju. Priekšroka dodama kāpostiem, kabačiem, tomātiem un citiem dārzeņiem, kuros ir maz kaloriju.

Ik dienu apēst kādu augli, izņemot banānus un vīnogas.

Reizi nedēļā ievērot atslodzes dienu, piemēram, pusotru kilogramu ābolu notiesājot 5–6 ēdienreizēs, izmantojot laiku, kad pieejamas bērzu sulas (eksperiments noritēja aprīlī).

Lai veicinātu sāta sajūtu, pievienot kefīram, biezputrām un citiem ēdieniem smalcinātas kviešu klijas vai linsēklas vai arī diedzētus kviešu un rudzu graudus.

Ēst vairāk pākšaugus un pilngraudu produktus, griķus un brūnos rīsus, kas dod sāta sajūtu. Tad cukura līmenis asinīs tik jūtami nesvārstīsies un neradīsies vēlme ik pa laikam kaut ko uzkost.

Krējumu aizstāt ar nesaldinātu jogurtu. Raudzīties, lai lietoto piena produktu tauku saturs nepārsniegtu 2 procentus, izvēlēties liesu sieru, kurā nav vairāk par 12 procentiem tauku.

Šokolādes pārslu vietā izvēlēties auzu pārslu maisījumu ar augļiem vai arī brokastīs baudīt lauku rupjmaizes šķēli ar liesu sieru un tomātu.

Ja sakārojas ko saldu, vislabākā izvēle ir zefīrs un marmelāde, kas nesatur daudz kaloriju, kā arī rieksti, izņemot zemesriekstus, kuros nav vērtīgu taukskābju, siltā laikā – sulas un piena saldējums, svētkos – jogurta torte.

Nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm vai doties uz taukus šķeļošām un limfas atteci uzlabojošām procedūrām, piemēram, limfodrenāžu vai Šarko dušu.

 

 

Krējums vairs negaršo!

“Jau agrāk esmu pārliecinājusies, ka iespējams ēst pietiekami daudz un veselīgi, nepieņemoties svarā. Ja pusi no pusdienu šķīvja aizņem dārzeņi, rodas sāta sajūta un pāriet vēlme našķēties,” atzīst Ilva.

Eksperimenta laikā viņa dažas dienas pabija Itālijā, kur daudz staigāja kājām. Atgriezusies mājās, mērķtiecīgi devās uz taukus dedzinošām procedūrām un dzēra daudz šķidruma.

Ierastās smalkmaizītes un šokolādes konfektes apņēmīgi nomainīja pret dārzeņu salātiem, šokolādes pārslas brokastīs aizstāja ar auzu pārslām un diedzētiem graudiem. Pusdienās baudīja zupas un salātus. Iznāca pagrēkot ar kūpinātām zivīm un siera kūku, bet tad Ilva vainu laboja, nostaigājot pāris kilometrus ar kājām.

 

“Tagad neēdu mazāk kā agrāk, taču – citādāk,” vērtē eksperimenta dalībniece.

 

“Ieturu maltīti trīsreiz dienā, starplaikos apēdot kādu augli. Apetīte, it īpaši saldumu kāre, ir mazinājusies, kas, manuprāt, noticis tādēļ, ka lietoju dārzeņus un daudz šķidruma, visbiežāk siltu ūdeni ar citronu. Krējumu vairs neizmantoju un nemaz negribu. Pēdējā laikā cenšos gatavot vakariņas mājās, jo tikai tad varu būt droša, ka ēdiens nesatur daudz tauku. Visgrūtāk bija ievērot atslodzes dienas, kad pārtiku vienīgi no āboliem un bērzu sulas.

Atteikties no našķēšanās starp maltītēm man palīdzēja uztura dienasgrāmatas rakstīšana. Iesaku to darīt arī citiem, lai nemaldinātu sevi ar domu: kaut arī neko daudz neēdu, svaru nevaru nomest”.

 

Ilvas biotesta dati

Rādītāji Eksperimentu sākot Vērtējums Beigās Vērtējums
Augums un svars 163 cm, 79,4 kg 20,9 kg par daudz 66,8 kg Optimālais būtu 59,2 kg
Pamatvielmaiņa 1286 kcal

Kaut nav fizisku aktivitāšu,

apbrīnojami laba

1284 kcal

Vairāk kustoties,

zaudēt svaru būs vieglāk

Tauki 29,4 kg 11,8 kg par daudz 27,1 kg 9,3 kg par daudz
Ķermeņa masas indekss (ĶMI)* 29,9 Paaugstināts 28,6 Labāk. Ieteicams ĶMI turēt robežās 19–25
Vidukļa un gurnu apkārtmēra attiecība 0,85 Nedaudz par lielu 0,83 Sievietēm tai vajadzētu būt 0,80 vai mazākam

* To aprēķina, ķermeņa masu kilogramos dalot ar garumu metros, kas kāpināts kvadrātā.

 

Vērtē Guna Rijkure

Apsveicami, ka Ilva zaudēja kilogramu svara nedēļā – tas ir optimāli, lai organisms spētu pielāgoties izmaiņām. Atbrīvoties no liekajiem tauciņiem uz sēžamvietas un augšstilbiem labi palīdzētu peldēšana un riteņbraukšana gan brīvā dabā, gan body bike nodarbības telpās.

 

Priecājos, ka eksperimenta dalībniece, lai gan atteikusies no gaļas, spēja sabalansēt ēdienkarti un šajā laikā atklāja, cik labi garšo lēcas – tas ir veselīgs un sāta sajūtu izraisošs produkts.

 

Tā kā Ilva ir nolēmusi kļūt par veģetārieti, viņai reizi pusgadā būtu jāveic asins analīzes, lai pārbaudītu, vai organismam netrūkst dzelzs un B12 vitamīna. Ja pēkšņi pasliktinās pašsajūta, rodas reiboņi, nespēks, kļūst bāla sejas āda, tas jādara nekavējoties.

 

Vajag kādu, kas pieskata

20120503-170358-48Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas audzēknei Danai Atslēgai (18) problēmas sagādā ne vien glutēna nepanesība, bet arī lieki tauciņi.

Danai ir ļoti saspringts dzīves ritms. Viņa ne tikai mācās, bet arī strādā par koncertmeistari, turklāt divas līdz trīs reizes nedēļā dodas uz trenažieru zāli, tādēļ nesanāk ieturēt kārtīgas maltītes. Danai ir veselīgs ieradums ik rītu izdzert glāzi silta ūdens un kopumā dienā uzņemt vismaz pusotru litru šķidruma.

“Man ir ļoti laba apetīte, īpaši stresa situācijās. Agrāk, kad vēl biju tikai metru un 65 centimetrus gara, svēru gandrīz 90 kilogramus. Kad izdevās atbrīvoties no 13 kilogramiem, vajadzēja censties šādu ķermeņa svaru saglabāt, taču es vienkārši dzīvoju.

 

Sasprindzinājuma brīžos man sāk sāpēt galva un ļoti gribas kaut ko saldu. Kad esmu pārgurusi un trūkst enerģijas, atļaujos apēst gabaliņu šokolādes. Pirms klavieru stundas vai koncerta, lai spētu labāk koncentrēties, notiesāju hematogenu.

 

Ja skolā ir kāds brīvs brīdis, tā vietā, lai paēstu, izvēlos spēlēt klavieres. Reizēm šausmīgi sagribas apelsīnu vai riekstus, uznāk milzīga kāre pēc omletes,” stāsta Dana.

“Kad bieži sāka uzpūsties vēders, rasties caureja, nelaba dūša un galvassāpes, ārsti secināja, ka nepanesu baltos miltus. Pēdējā laikā vairs nelietoju produktus, kas satur glutēnu, tātad – maizi, cepumus un citus miltu izstrādājumus.

Man vienmēr nācies domāt, ko drīkstu ēst, lai nepieņemtos svarā. Reiz ievēroju ļoti stingru diētu. Divas nedēļas pārtiku tikai no vārītām olām, tomātiem, augļu salātiem un paniņām. Taču tas bija ļoti mokoši.”

Kad meitene rāda savu uztura dienasgrāmatu, atklājas liela vienveidība. Brokastīs gandrīz katru rītu biolakto ar banānu un kafija ar pusotru karotīti cukura. Tā kā skolā nav ēdnīcas, pusdienās pārtiek no līdzi paņemtajām rīsu sausmaizītēm, ko visbiežāk apsmērē ar aknu pastēti, bet vēlāk, ja sanāk apciemot vecmāmiņu, izsalkumu mēdz remdēt ar kotletēm. Nereti Dana vakariņo ap pusnakti.

Piedaloties eksperimentā, Dana vēlējās rast papildu motivāciju sakārtot savu ēdienkarti.

 

 

Ko ieteica Danai

Uzņemt daudzveidīgu uzturu 4–6 reizes dienā. Tajā noteikti iekļaut dārzeņu zupas, kas nesatur daudz kaloriju, toties rada sāta sajūtu.

Atteikties no rūpnieciski ražotas aknu pastētes, jo tās sastāvā mēdz būt brīnumu lietas, gluži tāpat kā desās. Tās vietā sausmaizītei var uzziest liesu (līdz 12 procentiem tauku) mīksto sieru.

Pie kafijas nebērt vairāk par tējkaroti cukura, lai neuzņemtu liekas kalorijas.

Pusdienās ēst ne tikai sausmaizītes un apelsīnu, bet arī dārzeņu salātus.

Tā kā banāni satur daudz kaloriju un ogļhidrātu, tos aizstāt ar citrusaugļiem.

Ja izsalkums uznāk vēlu vakarā, notiesāt kādu tomātu, gurķi vai liesa siera šķēli.

Krējuma vietā lietot jogurtu bez piedevām.

Ēst vairāk pilngraudu produktus, pupiņas un zirņus, kas rada sāta sajūtu. Iekļaut ēdienkartē glutēnu nesaturošas auzu pārslas. Baltos rīsus aizstāt ar brūnajiem, kuros ir vairāk B grupas vitamīnu un šķiedrvielu.

Gatavot vistas fileju vai dārzeņu sautējumu ar gaļu, nevis kotletes, kas gluži kā švamme uzsūc no pannas taukus.

Ja sagribas kādu našķi, izvēlēties pašu rūgtāko (70 procenti) šokolādi, ko daudz nevar apēst.

 

Lai vēders nekrāj rezerves

Tā kā Danas dzīves ritms eksperimenta laikā mierīgāks nekļuva, uztura speciālistes ieteikumus pilnībā ievērot neizdevās. Tomēr viņa centās padarīt ēdienkarti daudzveidīgāku – vairs neēda aknu pastēti, brokastīs ieturējās ne tikai ar biolakto, bet cēla galdā arī biezpienu, auzu pārslu biezputru ar rozīnēm un aprikozēm. Uzturā iekļāva vairāk dārzeņu un dažkārt arī zupu.

 

Banāna vietā uz skolu ņēma līdzi apelsīnu. No ēdienkartes svītroja vecmāmiņas gādīgi saceptās kotletes.

 

“Eksperiments rosināja vairāk padomāt, ko ēdu, kas ir ļoti svarīgi,” atzīst Dana. “Tagad vismaz brīvdienās cenšos ieturēties veselīgāk un biežāk. Esmu atteikusies no krējuma. Jūtos labāk nekā pirms eksperimenta sākšanas.

 

Danas biotesta dati

Rādītāji Eksperimentu sākot Vērtējums Beigās Vērtējums
Augums un svars 181 cm, 78,7 kg Lieki 6,6 kg 78,2 kg Optimālais būtu 72,1 kg.
Pamatvielmaiņa 1453 kcal lieliska 1456 kcal

Par tādu rādītāju var tikai apskaust!

Parasti sievietēm tas nav lielāks par 1200 kcal

Tauki 21,8 kg 1,3 kg lieki 21,5 kg Samazinājums neliels – par 300 gramiem
Ķermeņa masas indekss (ĶMI)* 24 Normāls 23,9

Mazliet sarucis.

Ideāli, ja ĶMI visu mūžu izdodas noturēt līdz 22

Vidukļa un gurnu apkārtmēra attiecība 0,77 Augumam atbilstoša 0,77

Nav slikti, tomēr vajadzētu atbrīvoties no tauciņiem,

kas sakrājušies uz vēdera

* To aprēķina, ķermeņa masu kilogramos dalot ar garumu metros, kas kāpināts kvadrātā.

Vērtē Guna Rijkure

Danai vienmēr jāpatur prātā savas veselības problēmas un uz produktu etiķetes jāmeklē apzīmējums ar nosvītrotu vārpiņu. Domāju, ka organisms laika gaitā sakārtosies un meitene atkal varēs uzņemt glutēnu.

 

Danai ir liela fiziska un garīga slodze, taču viņa ēd par maz. Ja organisms barību saņem reti, tad noglabā kalorijas rezervei, tādēļ, pat regulāri apmeklējot sporta zāli, no liekā svara neizdodas atbrīvoties.

 

Dana to eksperimenta laikā nepanāca. Sava loma var būt arī tam, ka viņas ģimenē ir nosliece uz vēdera jeb abdominālo aptaukošanos. Varbūt to veicina arī sievišķo hormonu disbalanss.

Būtu jāēd daudzveidīgākas brokastis. Meitene ir ļoti aizņemta, taču mazliet traucē arī slinkums. Kādam vajadzētu viņu pieskatīt. Auzu pārslu apliešana ar verdošu ūdeni iepriekšējā vakarā, lai no rīta būtu veselīgas un sātīgas brokastis, prasa vien pāris minūtes.

Droši vien Danai olas tik ļoti kārojas tāpēc, ka maz ēd gaļu un organismam trūkst olbaltumvielu.

Hematogens ir veselīgs kārums, taču aizrauties ar to nevajadzētu. Smadzeņu darbību var uzlabot, arī ēdot biezpienu un melno šokolādi. Rieksti ir veselīgi, taču satur daudz kaloriju, tādēļ būtu baudāmi tikai paretam. Ja rodas vēlme kaut ko pagrauzt, labāk izvēlēties burkānus.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+