Mobilā versija
+2.9°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
1. aprīlis, 2012
Drukāt

Priecīgi, krāsaini un apaļi

Foto - www.andriskozlovskis.lvFoto - www.andriskozlovskis.lv

Košs kā Lieldienu ola un tikpat pārsteidzošs ir arī šo svētku galds. Katrs to klāj pēc sajūtām, kādas viņam rada Lieldienas. Viens tās gaida kā pavasara svinības, cits kā Augšāmcelšanās cildinājumu, vēl kāds saista ar līksmu izdauzīšanos un izēšanos. Mielasts svētkos ir būtisks. Tajā noteikti netrūkst krāsotu olu, bet ko vēl baudīsim?

 

“Lieldienu galdā man kārojas tīras garšas un košas krāsas,” tā pavāre Ineta Grēniņa. Savās mājās viņa parasti gatavo zivi, vieglas uzkodas un pavasarīgu zupu.

Pavāre iesaka izmantot produktus, kas pieejami tieši pašlaik. Ēdienu dāsni papildināt ar garšaugu zaļumiem un pirmajiem savvaļas augiem, kas pārpilni dabas spēka. Baudīt svaigumu un spirgtumu.

Ir vērts atcerēties senču tradīciju, tā pauž: šajos svētkos galdā liekams viss, kas apaļš, jo tas simbolizē sauli. Protams, ola kā dzīvības un veselības simbols. Taču arī citi apaļumi – rauši un plāceņi, pasha un zirņi. Uzskatīja, ka zirņus ēdot, var iegūt turību un gudrību.

Lieldienas ir laiks, kad visiem tuvajiem un mīļajiem satikties. Dalīties pārdomās, cienāties un priecāties. Ripināt krāsotās olas, knaulēties ar tām. Pāri palikušās notiesāt interesantos ēdienos vai iemarinēt upeņu un biešu sulā. Visiem kopā ķerties pie pīrādziņu darināšanas, viducī pildot sakapātas olas kopā ar spinātiem un lociņiem.

Pavasaris atmodina dabu un krāsas. Dzīvīgi krāsains lai ir arī Lieldienu galds!

 

Laša uzkoda ar ceptu marinētu olu

(4 porcijas)

* 300 g laša filejas

* 50 g sojas mērces

* pustējkarote kapāta ingvera

* tējkarote smalcinātu koriandra zaļumu

* laims

* tējkarote medus

* gabaliņš čili pipara

* daiviņa ķiploka

* 4 vārītas un marinētas olas

* svaiga ola

* milti

* rīvmaize

* eļļa vārīšanai

 

Sojas mērcē iejauc ingveru, koriandra zaļumus, ķiploka daiviņu, laima sulu, medu un čili. Maisījumā liek laša fileju, atstāj, lai iemarinējas.

Marinētas olas apviļā miltos, sakultā olā un rīvmaizē. Pēc tam vēlreiz olā un rīvmaizē, lai veidojas tāds kā apvalciņš. Sakarsē eļļu un ieslidina apviļātās olas, ļauj pavirst pāris minūtes. Šādas olas ir lielisks papildinājums svētku galdam.

Laša fileju sašķēlē, liek uz šķīvja kopā ar olām, kas pārgrieztas uz pusēm, lai redzama interesantā tekstūra.

Šī ir kraukšķīga, asa, svaiga un neparasta uzkoda.

 

Spēcinoša Lieldienu zupa ar paipalu olām
20120313-162305-86

(4 porcijas)

* skābenes

* spināti

* nātres

* 4 burkāni

* aptuveni puse vistas (var ņemt, piemēram, tikai kājas)

* 0,5 kg cūkgaļas (lāpstiņa vai cits ne pārāk trekns gabals)

* 200 g vītinātas desas (Čorizo vai citas)

* sīpols

* 2 ķiploka daivas

* pāris smaržīgie pipari

* pētersīļa sakne

* zaļumi

* cieti vārītas paipalu olas

* sāls, pipari

 

Vāra buljonu no cūkgaļas un vistas, pievienojot sīpolu, ķiploku, pētersīļa sakni, sāli un piparus. Gaļu izņem, izmanto citām maltītēm.

Sagriež ripiņās burkānus. Vāra buljonā, kamēr mīk-sti. Pievieno sagrieztas skābenes un spinātus – apmēram vienādās daļās. Pieliek sīki grieztas nātres. Pašās beigās iemet desu, kas sašķēlēta ripiņās, un svaigus zaļumus.

Šādai zupai neprasās pievienot kartupeļus, ko parasti dara skābeņu virumam.

Lej šķīvī, papildina ar pārgrieztām paipalu olām.

 

Gaļas ligzdiņas ar spirgtiem dārzeņiem, biešu biezeni un zirnīšu mērci

20120313-155945-76(4 porcijas)

* 150–200 g plāni griezta bekona

* 300 g vistas filejas

* 2 cieti vārītas olas

* 3–4 gabaliņi kaltētu tomātu

* koriandra zaļumi (kinza)

* 2 ēdamkarotes saldā krējuma (var nelikt)

Biezenim:

* 2 vidējas bietes

* 2 vidēji kartupeļi

* 50 g apelsīnu sulas

* 2–3 ķiploka daiviņas

Mērcei:

* 150 g saldētu zaļo zirnīšu

* krietna sauja diedzētu kviešu graudu

* zariņš svaigas vai šķipsniņa kaltētas piparmētras

Piedevām:

* 150 g saldētu zaļo zirnīšu

* buntīte sparģeļu

* 200 g spinātu

* 150 g sviesta pupiņu

 

Gatavo ligzdiņas. Vistas gaļu rupji sakapā ar nazi, pievieno sasmalcinātu koriandru, sagrieztus kaltētus tomātus, sāli un piparus, pielej saldo krējumu, visu cītīgi sajauc. Ņem četrus keramikas cepamtrauciņus. Trauciņā ieklāj bekona šķēli tā, lai viens gals paliktu brīvs – to vēlāk pārklāj pāri kā vāciņu. Uz bekona liek vistas gaļas masu, tās viducī iespiež vārītas olas pusīti. Pārklāj ar bekonu – izveidojas tāds kā ritulis, ligzdiņa.

Trauciņus liek ūdens peldē un cep cepeškrāsnī 200 grādu karstumā 20 minūtes. Izveļ no trauciņiem, uzliek uz plāts un pacepina vēl 5 minūtes, lai bekons apbrūninās. Šādas ligzdiņas var ēst arī aukstas.

Gatavo biezeni. Novāra nomizotus kartupeļus un bietes. Kartupeļus sastampā. Bietes sablendē kopā ar apelsīnu sulu un ķiploka daiviņām. Abus biezeņus sajauc kopā.

Gatavo zirnīšu mērci. Zaļos zirnīšus novāra vājā sālsūdenī. Blendē, pievienojot piparmētru, diedzētos kviešus, maltus melnos piparus un sāli.

Gatavo dārzeņu piedevu. Sparģeļus, zaļos zirnīšus, sviesta pupiņas un sagrieztus spinātus noblanšē sālsūdenī.

Katram liek uz šķīvja gaļas ligzdiņu, dārzeņus un biešu biezeni. Papildina ar spirgti zaļo mērci.

 

Marinētas olas
20120313-155654-74

* 5 cieti vārītas olas

* glāze upeņu sulas

* pusglāze svaigas biešu sulas (var likt dzērveņu sulu, ja netīk bietes)

* pusglāze ūdens

* ēdamkarote dabiski raudzēta etiķa – ābolu, aveņu (ja izmanto dzērveņu sulu, jāliek mazāk etiķa)

* upenes zariņš

* kanēļa standziņa

* cukurs un sāls

 

Vārītās olas noloba. Uzvāra ūdeni, pielej abas sulas, pievieno kanēļa standziņu un upenes zariņu, ieber cukuru un sāli (2:1). Pielej etiķi.

Atdzesētā marinādē iepeldina olas. Jau pēc pāris stundām tās būs nedaudz iemarinējušās. Ar laiku iegūs arvien sarkanāku nokrāsu. Marinādē olas var glabāties pat divas nedēļas. Izmanto salātos, kā piedevu pie zivs, pavasara zupās.

 

Svētku sparģeļi ar siera mērci un olu

20120313-160342-77(4 porcijas)

* divas buntītes sparģeļu

* 4 olas

* 150 g vītināta šķiņķa vai ceptas bekona šķēles

* 150 g cietā siera

* tējkarote etiķa

* sāls

Mērcei:

* pusglāze baltvīna

* 125 g siera (Brie, Kamambērs vai kāds kausētais siers)

* 100 g saldā krējuma

* pavisam nedaudz safrāna vai kurkumas

* melnie pipari

 

Sparģeļus novāra sālsūdenī 4–5 minūtes. Var nedaudz ilgāk, taču tiem jābūt nedaudz kraukšķīgiem.

Sagatavo trauku ar aukstu ūdeni. Arī katliņā ielej ūdeni, pievieno mazliet sāls un etiķi, uzvāra. Ar karoti virstošo ūdeni iegriež un lej iekšā olas – tās pārsit pie pašas katla malas un lēnām iepludina ūdenī. Ļauj, lai mirkli apvelkas, izceļ ar putojamo karoti un pārliek aukstā ūdens traukā. Tā gan noskalojas liekais stiprums, gan olas pēc tam iespējams vieglāk novietot uz šķīvja pasniegšanai, citādi tās var iztecēt.

Gatavo mērci. Pannā lej vīnu un brīdi tvaicē, pamazām pievieno gabaliņos sadalītu sieru (ja kausētais, liek pa karotītei), ļauj izkust, pielej saldo krējumu. Mirkli sabiezina un noņem no uguns.

Uz šķīvja liek sparģeļus, pārlaista ar mērci. Līdzās kārto šķiņķa šķēles, apvārīto mīksto olu un cietā siera plēksnītes.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+