Mobilā versija
+2.2°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
22. janvāris, 2015
Drukāt

Vai slimnīcās pacientus ēdina ar vietējiem produktiem? (1)

Foto - LETAFoto - LETA

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcas pacients ietur siltas pusdienas.

Uģis Muskovs, Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs: “No vietējiem plānojam iegādāties dārzeņus un augļus – ābolus, kartupeļus, burkānus, kāpostus, kāļus. Mēs strādājam pie šā “zaļā iepirkuma” sagatavošanas un tad redzēsim, kāds būs vietējo zemnieku piedāvājums. Protams, mums arī jāskatās, kādas būs vietējo ražotāju cenas, jo resursi ir ierobežoti. Ja cenas būs daudzmaz līdzvērtīgas, tad priekšroku dosim vietējiem zemniekiem. Kopumā varu teikt, ka slimnīcas pacienti ar ēdināšanu ir apmierināti, sūdzību nav. Reizēm gan vīriešu kārtas pārstāvji grib vairāk ēst, bet slimnīcā ēšana nav prioritāte, jo ir jāietur ārstu ieteiktā diēta.”

 

Jana Ūdre, Madonas slimnīcas noliktavas pārzine: “Jā, mēs cenšamies atbalstīt vietējos uzņēmumus, jo tas ir videi draudzīgi un veselīgi. No “Lazdonas piensaimnieka” iepērkam Madonas maizi, savukārt dārzeņi mums nāk no Cesvaines novada zemnieku saimniecības “Sviķi”. Pārējais viss – no bāzēm. Slimnīcām tomēr mainās pacientu skaits, un tad, kad ir lielas pacientu skaita maiņas, produktus nepieciešams vest papildus. Piemēram, mums papildus ved piena produktus un maizi no Rīgas, Valmieras un Daugavpils. Pacienti ar ēdināšanu mūsu slimnīcā ir apmierināti.”

 

Ausma Čača, Jēkabpils reģionālās slimnīcas iepirkumu komisijas sekretāre: “Jaunais iepirkums plānots pavisam drīz. Mēs jau līdz šim iepirkumos centāmies atsevišķi izdalīt tradicionālo Latvijā audzētos dārzeņus – kartupeļus, kāpostus, burkānus, bietes, lai dotu priekšroku vietējiem zemniekiem. Jau kādus četrus gadus tas mums ir arī izdevies. Savukārt vissezonas pārtikas produkti, piemēram, tomāti, nāk pārsvarā no bāzēm. Taču var teikt, ka cenu ziņā vietējā zemnieku saimniecību produkcija ir bijusi lētāka nekā no bāzēm. Es domāju, ka pacienti ir apmierināti ar ēdināšanu mūsu slimnīcā. Varbūt reizēm neizpratnē par maltīti ir tie pacienti, kuriem noteikta īpaša diēta pēc operācijas. Arī tad, kad samazinājām sāls daudzumu mūsu ēdienā, dažiem pacientiem pirmajā brīdī tas likās neierasti. Taču tagad viņi jau ir sapratuši un pieraduši.”

 

Mirdza Brazovska, Bauskas slimnīcas vadītāja: “Mums jau vairākus gadus ir līgums ar SIA “Strīķeri Food”, kas arī atbild par ēdināšanu mūsu slimnīcā. Tā ir šā uzņēmuma izvēle, vai viņi iepērk arī vietējos pārtikas produktus, jo mūsu nosacījums ir tas, ka mums ir jābūt medicīniskajām diētām, piemēram, šķidri barojošam ēdienam vai maltītei bez cukura. Protams, ne vienmēr visi ir apmierināti ar ēdināšanu mūsu slimnīcā, jo katram gribētos citādu ēdienu, bet slimnīcas ēdiens ir slimnīcas ēdiens.”

 

Indra Grase, SIA “Liepājas reģionālā slimnīca” sabiedrisko attiecību vadītāja: “Liepājas slimnīca jau daudzus gadus pacientu ēdināšanu cenšas nodrošināt, iepērkot vietējo ražotāju pārtikas produktus. Cenšamies sezonas laikā slēgt līgumus arī ar vietējiem tuvākās apkārtnes zemniekiem par svaigas lauksaimniecības produkcijas piegādi. Bet, protams, mēs vadāmies pēc likuma, kas nosaka, kādā veidā valstī tiek organizēti iepirkumi. Slimnīcai, organizējot iepirkumus, primārais ir produktu kvalitāte un cena. Pārsvarā pacienti ir apmierināti ar ēdināšanu. Taču slimnīcas ēdienkarte mēdz atšķirties no mājās ierastās ēdienkartes, jo šeit nonāk pacienti ar dažādām saslimšanām un katrai tiek nodrošināta atbilstoša diēta.”

vieteja_tab

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Jānis J. Dimants, Jr., M.D. Atbildēt

    Tur nemaz nevajadzētu daudz ko runāt. Pati par sevi saprotama lieta !

Draugiem Facebook Twitter Google+