Mobilā versija
+0.5°C
Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds
Ceturtdiena, 23. novembris, 2017
16. februāris, 2016
Drukāt

Pupas un pupiņas mājlopu ēdienkartē. “Praktiskais Latvietis” atbild lasītājam

1. Jaunlopiem

1no3
Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Kā labāk jaunlopiem, cūkām un mājputniem izbarot cūku pupas un pupiņas – vārītas vai samaltas miltos? Cik daudz pākšaugu dienā drīkst dot? JĀNIS

SIA ”Alltech Latvija” atgremotāju ēdināšanas speciāliste Antra Gražule iesaka izbarot tikai samaltas pupas un pupiņas. Jaunlopi ir atgremotāji, un tiem spureklis paredzēts svaigu, nevis vārītu produktu izmantošanai. Sausās sēklas jāsamaļ diezgan smalki – tāpat kā iegūstot rupji maltus miltus.

Daudzums dienā atkarīgs no rupjās lopbarības kvalitātes. Parasti deva ir 2–2,5 kg. Var izbarot arī vairāk, bet tad pākšaugi jākombinē kopā ar kādu citu proteīna barības līdzekli, piemēram, saulespuķu, rapšu spraukumiem.

Cūku pupām ir viena vājā vieta – novākto ražu saimnieki bieži vien pietiekami neizžāvē. Graudos var būt 14% mitruma, turpretī pupās tam jābūt nedaudz mazākam – ap 12%. Pupas ir ļoti grūti izžāvēt, tāpēc glabājot tām nereti ir augstāks mitruma saturs. Ja šādas sēklas samaļ neilgi pirms ēdināšanas, nav liela bēda. Slikti, ja pupas sagatavo ilgākam laikam, aptuveni nedēļai, jo tad sēklas sāk bojāties un karst. Ja saimniekam nav pārliecības, vai pākšaugi pietiekami izžuvuši, labāk tos malt neilgi pirms ēdināšanas, lai neveidotos toksīni.

  1. Jaunlopiem
  2. Cūkām
  3. Mājputniem

Pievienot komentāru

Darbs ir, bet nav kas strādā (64)Nacionālā apvienība nākotni redz vietējiem melnstrādniekiem un ievestiem inženieriem
Pasaulē
Draugiem Facebook Twitter Google+