Mobilā versija
Brīdinājums -0.9°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
26. maijs, 2014
Drukāt

Rabarberi sukādēs un ievārījumā. Fotorecepte!

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Reiz gadatirgū nopirku rabarberu sukādes, tās bija ļoti garšīgas – saldi skābenas. Kā tās pagatavot?” 
VITAUTS B. ROJĀ

Tikko sagriezti rabarberi žāvējot stipri saraujas, ir sausi un skābi. Lai tā nebūtu, rīkojas šādi: rabarberus nomazgā, nomizo un sagriež aptuveni 7–8 mm biezās šķēlītēs. Uzber cukuru (3 kg rabarberu, 1 kg cukura) un 24–36 stundas patur vēsā vietā, +12…+18 °C temperatūrā, kamēr izveidojas sīrups. (Siltākā telpā sīrups var ieskābt.) Pēc tam rabarberus nokāš un žāvē elektriskajā žāvētājā +40…+45 °C aptuveni diennakti, ik pa laikam mainot to atrašanās vietu, lai visas sukādes izžāvētos vienmērīgi. Ja vēlas mīkstākas sukādes, elektriskajā žāvētājā patur īsāku laiku. Savukārt sīrupu uzkarsē līdz +85 °C un sapilda tīrās pudelēs.

Jāpiebilst, ka mājās gatavotām sukādēm ir mazliet citāda konsistence, jo lielražošanā ogas un augļus pirms žāvēšanas sasaldē, lai tajos labāk iesūktos cukurs. Ogas un augļi kļūst mīksti, sulīgi un žāvējot stipri nesaraujas. Būtiski, ka sasaldēšana notiek nevis -18 °C, aukstumā, kādā noregulēta lielākā daļa saldētavu, bet gan aptuveni -10 °C temperatūrā. Novērots, ka -18 °C apstrādāts produkts nav tik kvalitatīvs. Mājās gatavotās sukādes nebūs tik mīkstas kā veikalos vai gadatirgos iegādātās, bet iemanoties iespējams panākt labu rezultātu.

 

…un ievārījumā



“Ko pievienot rabarberiem, lai iegūtu garšīgu ievārījumu?”
 INESE R. SALDŪ

Arī kopā ar cukuru savārīti rabarberi ir gana aromātiski, ar spēcīgu garšu un lieliski noder, lai pildītu tortes, gatavotu dzērienus un mērces pie gaļas ēdieniem.

Ja gribas dažādību, rabarberiem labi piestāv zemenes, apelsīni, ingvers, kanēlis. Visas šīs sastāvdaļas gan nevajag pievienot vienam ievārījumam. Kopā der zemenes un rabarberi vai rabarberi, apelsīns un apelsīna miziņa. Rabarberi ar kanēļa garšu lieti noder pie pikantiem sieriem – aukstā galda uzkodas. Savukārt rabarberi kopā ar ingveru izmantojami ne vien pie saldajiem, bet arī sāļajiem ēdieniem.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+