Mobilā versija
-0.7°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
22. maijs, 2012
Drukāt

Rabarbers receptēs

rhubarb4

Pirms pāris gadsimtiem uz Latviju atceļojušais lakstaugs rabarbers šodien ir gandrīz vai katrā dārzā, jo kļuvis par vienu no iecienītākajiem pavasara gardumiem. No tā var pagatavot gan desertus, gan dzērienus, gan salātus, gan izmantot, cepot plātsmaizi vai torti.

 

 

Receptes piedāvā viesnīcas “Neiburgs” restorāna šefpavārs Tomass Godiņš.

 

Zupa ar putukrējuma un biezpiena masu

4 porcijām:

• 5 rabarberi,

• 100 g cukura,

• 1 ēd. k. kartupeļu cietes,

• 300 g biezpiena,

• 150 ml saldā krējuma,

• vanilīna cukurs,

• kanēļa standziņa,

• zvaigžņu anīss,

• svaigas piparmētras lapiņas.

Rabarberus nomizo, smalki sagriež, pieber cukuru, cik katrs izvēlas, uzlej ūdeni un vāra, kamēr tie sāk šķīst. Ja vēlas, pievieno vienu zvaigžņu anīsa staru, kanēļa standziņu vai malto kanēli, un, kad saldēdiens gatavs, ieliek svaigas piparmētras lapiņas. Lai garšas nots būtu pikantāka, var pievienot nedaudz ingvera.

Tasītē ielej nedaudz auksta ūdens, ieber 1 ēdamkaroti kartupeļu miltu, sajauc un pievieno rabarberu zupai. Kārtīgi samaisa. Var arī iztikt bez kartupeļu miltiem, vārītos rabarberus atliek sablendēt.

Biezpienu izberž caur sietu. Saldajam krējumam pievieno cukuru un vanilīna cukuru un uzputo. Putukrējumu pievieno caur sietu izberztajam biezpienam un masu ieliek uz brīdi ledusskapī, lai sastingst.

 

Muļķis

4 porcijām:

• 8 lieli rabarberi,

• 200 g cukura,

• 400 ml saldā krējuma.

Rabarberus nomizo un sagriež. Ieliek katlā, pārber 140 gramus cukura un 40 mililitrus ūdens. Rabarberus sautē, līdz kļūst mīksti. Pārliek citā traukā, lai atdziest. Saldajam krējumam pievieno atlikušo cukuru un saputo. Rabarberu masu viegli sajauc ar putukrējumu. Pasniedz ar cepumiem “Dāmu pirkstiņi”, kurus mērcē rabarberu muļķī.

 

Krēms

4 porcijām:

• 500 g rabarberu,

• 250 ml saldā krējuma,

• 150 g cukura,

• 1 ēd. k. želatīna,

• 1 pac. vanilīna cukura,

• rabarberu ievārījums.

Rabarberus nomizo, sagriež gabaliņos un ar blenderi sasmalcina viendabīgā masā. Saldajam krējumam pievieno cukuru, vanilīna cukuru un saputo. Putukrējumā iecilā rabarberu biezeni un aukstā ūdenī uzbriedinātu un karstā ūdens peldē izšķīdinātu želatīnu. Pusi krēma masas liek deserta trauciņos, lai stingst. Tad klāj rabarberu ievārījuma kārtiņu, uz tā – krēmu.

 

Putas 4 porcijām:

• 500 g rabarberu,

• 100 g cukura,

• citrona miziņa,

• 3 olu baltumi.

Rabarberus nomizo, sagriež un sautē nelielā ūdens daudzumā. Atdzesē. Tad biezenim pievieno olu baltumus, sarīvētu citrona miziņu vai kanēli un saputo stingrās putās. Pasniedz ar pienu, vaniļas mērci vai putukrējumu.

 

Ievārījums ar apelsīniem

• 3 kg rabarberu,

• 1 kg apelsīnu,

• 1 kg cukura.

Rabarberus nomizo, sagriež gabaliņos. Apelsīnus nomazgā un samaļ ar visu mizu. Rabarberus un apelsīnus liek katliņā, pievieno cukuru un maisot vāra aptuveni pusstundu, līdz cukurs izkusis.

 

Zupa ar biezpiena krēmu 2 porcijām:
rabarberi_003_VS

• 300 g rabarberu,

• 300 g ūdens,

• 120 g cukura,

• 100 g biezpiena,

• 60 g saldā krējuma,

• vaniļas cukurs,

• laima vai citrona miziņa,

• svaigas ogas,

• svaigas piparmētras.

Katliņā ar ūdeni liek gan nomizotos rabarberus, gan mizas, jo tās saldajai zupai piešķir skaistu krāsu un niansētāku garšu. Vāra aptuveni 15 minūtes, kamēr rabarberi izšķīst. Pieber cukuru. Izkāš caur sietu, šķidrumu lej katliņā, kātus izmet. Svaigus rabarberus sagriež stienīšos vai trīsstūrīšos, ieber rabarberu novārījumā un pāris minūtes pavāra. Pievieno 2 ēdamkarotes izšķīdinātas kartupeļu cietes. Samaisa, atdzesē.

Biezpienu izberž caur sietu vai sakuļ blenderī. Saldajam krējumam pievieno vaniļas cukuru, cukuru, sarīvētu citrona vai laima miziņu un uzputo. Sajauc ar biezpienu. Pirms pasniegšanas zupā ieliek svaigas ogas. Rotā ar piparmētru lapiņām.

 

Rabarberu un Mascarpone krēms

rabarberi_008_VS• 200 g rabarberu,

• 100 g svaigā siera Mascarpone,

• 90 g cukura,

• 80 g saldā krējuma,

• vaniļas cukurs,

• kanēlis,

• svaigas ogas.

Nomizotus rabarberus sagriež kubiņos, uzbārsta 60 g cukura un vāra, līdz tie izšķīst un veidojas ievārījuma konsistences masa. Atdzesē. Saldajam krējumam pievieno vaniļas cukuru, cukuru un uzputo. Sajauc ar svaigo sieru Mascarpone. Traukā kārto putukrējuma un Mascarpone krēmu, tad rabarberu ievārījumu, tad krēmu. Rotā ar kanēli un svaigām ogām.

 

Dzēriens ar žāvētiem augļiem

• 250 g rabarberu,

• 100 g žāvētu augļu,

• 150 g cukura,

• 500 g ūdens,

• citrona miziņa.

Notīrītiem un sagrieztiem rabarberiem pārkaisa pusi no paredzēta cukura daudzuma. Lai tie vārot neizjuktu, ļauj ievilkties 4 stundas. Žāvētos augļus nomazgā, liek verdošā ūdenī un vāra gatavus. Pievieno atlikušo cukuru, rabarberus un vāra, līdz tie mīksti. Pievieno citrona miziņu.

 

Glazēti

• Rabarberi,

• cukurs,

• sviests.

Rabarberus nomizo, slīpi griež palielos gabalos. Uz pannas izkausētā sviestā ieber cukuru, nedaudz apbrūnina un tad liek rabarberus. Maisot cep, līdz rabarberi iegūst brūnganu nokrāsu un karamelizētu virsmu. Ēd ar mīksto sieru, biezputru vai pankūkām.

 

Salāti ar sarkano kāpostu

• 1⁄4 sarkanā kāposta galviņas,

• 1 rabarbers,

• 1 sīpols,

• 1 citrons,

• ķimenes,

• sāls,

• mārrutki pēc garšas,

• zaļumi pēc izvēles,

• eļļa.

Kāpostu smalki sagriež, pievieno sasmalcinātu sīpolu, rabarberu, zaļumus, uzslaka citrona vai rabarbera sulu, pievieno ķimenes, sāli un eļļu un samaisa.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+