Praktiski
Receptes

Radoša pieeja brokastīm: pagatavo pats veselīgu un gardu musli. 3 receptes 16

Foto – Shutterstock

Kā mājās pagatavot gardu un kraukšķīgu musli jeb sausās brokastis, ar ko mieloties pašam un lutināt savējos?

Muslis kopā ar pienu vai jogurtu ir iecienītas brokastis. Ēdiens ir ātri pagatavojams, tāpēc nereti ar to našķējas arī skolasbērni, kad pārnāk no skolas. Ja pamatsastāvdaļa ir pilngraudu auzu pārslas, to var nosaukt par veselīgu maltīti. Taču ir viens klupšanas akmens, ko daudzi neņem vērā, – slēptais cukurs, par kura klātbūtni bieži vien neaizdomājamies.

Gatavā mušļa sastāvs

Ražotāji lielākoties brokastu muslim pievieno gana daudz cukura, to pašu dara jogurta ražotāji. Visiem jogurtiem, izņemot bezpiedevu, ir pievienots cukurs. Ja musli ēd ar jogurtu, kopā var sasummēties gana liela cukura deva. Piemēram, bērns ieber bļodiņā 100 gramu Herkuless active&fit šokolādes mušļa, ko pārlej ar 200 gramiem Baltais dzeramā jogurta ar persikiem un mango. Muslī ir 22,2 grami cukura (100 g produkta), jogurtā 23,2 grami (200 g produkta). Kopā tie ir 45,4 grami cukura jeb aptuveni 4 ēdamkarotes. Vienai ēdienreizei tas ir ļoti daudz! Kā zināms, baltais cukurs ir vieglais ogļhidrāts, ko organisms ātri izmanto, un pēc brīža strauji krītas cukura līmenis. Šādas cukura līmeņa svārstības bērna organismā var izraisīt stresu, kas izpaužas kā pastiprināta nervozitāte. Ir muslis, kur cukurs ir trešā daļa no produkta, to gan ieteicams ēst tikai ar pienu. Vēl šim produktam ražotāji nereti pievieno arī E vielas, piemēram, irdinātājus, emulgatorus un citronskābi.

Veikalu plauktos ir muslis ar ļoti dažādu sastāvu, arī cena var atšķirties 2–3 reizes. Lētākiem nereti sastāvā ir teju 30 sastāvdaļu, to skaitā palmu eļļa, glikozes un fruktozes sīrups, dažādi piena pulveri, ekstrakti, aromatizētāji, lecitīni, irdinātāji un citi uzlabotāji. Dārgākiem sastāvs sarūk vismaz uz pusi, to gatavošanā izmantoti pilngraudu produkti, klijas, pievienotas žāvētas ogas un augļi. Var atrast musli ar ļoti labu sastāvu, kurā saliktas pilngraudu miežu, auzu un kviešu pārslas, gardi augļi un rieksti, tiem cena ir 6–7 eiro par kilogramu. Ja rēķina, ka produktā augļu ir ne vairāk par 15%, bet riekstu vidēji 3%, sanāk, ka pašam šādu musli pagatavot ir vismaz divas trīs reizes lētāk. Piedāvājam trīs receptes – saldākas un arī pavisam diētiskas.

Veselīgs un diētisks muslis

Eksotiskais muslis – aromātiskām brokastīm

Kraukšķīgs muslis ar karamelizētu cukuru. Labi garšos bērniem

 

Lorem ipsum2
FOTO: Leta2

Foto – Shutterstock

Gatavošanas ABC
• Jebkurš muslis garšos labāk, ja sēkliņas un rieksti pirms tam apgrauzdēti, auzu pārslas – viegli apceptas.
• Aptuvenās mušļa proporcijas ir vidēji puse auzu pārslu, ceturtdaļa sēkliņu un ceturtā daļa riekstu un žāvētu augļu.
• Pievienojot ogas un augļus, svarīgi, lai tie ir sagriezti mazos gabaliņos.
• Riekstus vispirms apgrauzdē cepeškrāsnī un tad sakapā ar asu nazi.
• Izvēloties ogas un augļus, būtiski sabalansēt skābo un saldo garšu. Ogas ar miecvielām, piemēram, kaltētus pīlādžus un aronijas, pievieno pavisam nedaudz.
• Musli glabā hermētiski noslēgtā traukā, citādi tas uzņem sevī telpā esošo mitrumu un pēc pāris nedēļām kļūst negaršīgs.
• Musli var pasniegt ne tikai ar pienu vai jogurtu, bet arī kefīru, paniņām un pat sulu.
• Lai muslis būtu gardāks, to papildina ar svaigiem augļiem un ogām, ziemā – atlaidinātām saldētām ogām.

LA.lv