“Ulmaņlaikā valsts aizsargāja savus ražotājus, bet šodien šķiet, ka tā tomēr daudz vairāk kalpo Eiropas interesēm, klanoties un pat vienkāršus ieteikumus pieņemot kā normu,” uzskata Haralds Salmiņš.
“Ulmaņlaikā valsts aizsargāja savus ražotājus, bet šodien šķiet, ka tā tomēr daudz vairāk kalpo Eiropas interesēm, klanoties un pat vienkāršus ieteikumus pieņemot kā normu,” uzskata Haralds Salmiņš.
Foto – Madara Briede

Uzņēmējs: Ulmaņlaikā valsts aizsargāja savus ražotājus, šodien – kalpojam Eiropai 10

Spītība, pacietība un māka neapvainoties, ja atraida, – šīs īpašības palīdzējušas Haraldam un Lāsmai Salmiņiem izveidot gardumu ražotni dzimtajā Raganā. Sākuši ar mazu elektrisku krāsniņu un divriņķu gāzes plīti 10m2 telpā dzīvoklī. Pēc piecu gadu intensīva darba uzņēmums SIA “Perfecto” strādā ar 96 000 eiro apgrozījumu, iekarojis lielveikalu tīklus un saražoto produkciju arī eksportē. Spītība, pacietība un māka neapvainoties, ja tevi atraida. Īpašības, kas palīdzējušas Haraldam un Lāsmai Salmiņiem izveidot un attīstīt savu gardumu ražotni dzimtajā Raganā.

Reklāma
Reklāma

Biežāk auzu putra brokastīs

Veselam
7 produkti, kas visiem šķiet veselīgi, taču patiesībā tādi nav 16
Kokteilis
TESTS. Jūsu īkšķu novietojums, sakrustojot pirkstus, atklāj daudz par jūsu personību
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 55
Lasīt citas ziņas

Lāsmas aizraušanās gatavot veselīgus našķus mājās drīz vien vainagojusies ar ideju, ka tie jāparāda plašākai sabiedrībai un jāmēģina veidot biznesu. Sākotnēji radīts cits produkts, bet šobrīd ražotais “Lutausis”, kas ir no dažādām sēkliņām veidots gardums, uz tirgu paņemts līdzi vien kā eksperiments. Tomēr izrādījās, ka tieši to cilvēki vēlas.

Neskatoties uz PVD mudinājumu formēties kā māj­ražotājiem, Haralds neatkāpies no uzstādījuma uzreiz dibināt SIA. “Tanī laikā māj­ražotāji netika veikalos un tiem atlika braukāt vien pa tirdziņiem, bet mūsu mērķi bija ambiciozāki,” norāda uzņēmējs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Recepšu eksperimenti turpinājās, un to, kas cilvēkiem garšo, pāris apjauta, braukājot pa Latvijas tirdziņiem un dodot klientiem gardumus degustēt.

Pirmos divus gadus pēc uzņēmuma dibināšanas dzīvojuši taupības režīmā un, kā Haralds smejot saka, biežāk brokastīs bijis jāēd veselīgā auzu pārslu putra. Lielākā daļa līdzekļu vajadzējis ieguldīt izejvielu, ierīču un citu ražošanai nepieciešamu lietu iegādei. Pateicoties tuvinieku atbalstam, pārim izdevies uzņēmumu izveidot un attīstīt, neuzņemoties kredītsaistības. Haralds ir pārliecināts, ka daudz ko iespējams panākt, tikai tas jāgrib un jārunā. Pirmsākumos izdevies vienoties ar izejvielu piegādātājiem par pēcapmaksu, jo, lai realizētu pirmos lielos pasūtījumus, bija nepieciešamas lielas investīcijas izejvielu piegādei. Gadi nesuši atziņu, ka arī izejvielu piegādātājus ne vienmēr ir vērts mainīt neliela ietaupījuma dēļ, jo ilgstoša un pastāvīga sadarbība ar vienu partneri dod pārliecību par nemainīgu sastāvdaļu kvalitāti un nerada liekas galvassāpes. Veiksmīga sadarbība izveidojusies arī ar Pārtikas un veterināro dienestu.