Mobilā versija
-2.9°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
19. marts, 2015
Drukāt

Reņģes iemāna šprotu kārbā (4)

Foto - Karīna MiezājaFoto - Karīna Miezāja

“Esmu šokā! Nopirku šprotes eļļā, atvēru kārbiņu, kur augšā apetītlīgas brētliņas, bet apakšā – reņģes!” stāsta “LA” lasītāja Alvīne.

Vislielāko vilšanos viņai sagādājis tieši fakts, ka vienā kārbā bijušas gan reņģes, gan brētliņas, ko viņa uzskata par pircēju mānīšanu. Lasītāja ir neapmierināta, ka tāpēc šos konservus nevar uzskatīt par tradicionālajām šprotēm, ko gatavo no brētliņām, jo reņģēm garša tomēr ir atšķirīga.

Etiķetē nenorāda konservu sastāvu

Arī “LA” pārliecinājās, ka ne visi zivju konservu ražotāji norāda šprotu konservu sastāvu. Tā “Kaijas” konservu “Šprotes eļļā” sastāvā minēts vien – 70% kūpinātas zivis, bet kādas – nav teikts. Savukārt “Bangas” ražotā līdzīga nosaukuma konservu sastāvā norādīts – 70% reņģes vai brētliņas. Ej nu mini, kāda zivs ir kārbā!

Vai kūpinātas reņģes eļļā ir šprotes? Vēstuli ar šādu intriģējošu virsrakstu saņēmām arī no “LA” lasītāja Imanta Kaluma. Viņš izpētījis šprotu ražotāju piedāvāto produkciju un konstatējis, ka ne vienmēr šprotes gatavotas no brētliņām. “Latvijas šprotes jeb nelielas zeltaini kūpinātas brētliņas daudzās pasaules valstīs ir pieprasīts gardums. Bet kas tad ir brētliņa? Tā ir līdzīga mazai reņģītei ar asu vēdera apakšdaļu un mazāku galviņu, skaidro lasītājs. Jau pirms 110 gadiem ihtiologs Šneiders tai devis vārdu “Spratus Spratus Balticus”. Angļi to sauc “sprat”, vācieši – “Ostsee sprotte”. Tad nu šī mazā zivtiņa labprāt uzturas visā Baltijas jūrā un Rīgas līcī.

Pavisam nesen Eiropas Savienības zivsaimniecības ministru sēdē apstiprinātas zivju nozvejas kvotas 2015. gadam. Brētliņu nozveja Latvijai samazināta par 11%, kas ir daudz un tamdēļ var pietrūkt izejvielas šprotu ražošanai.

Pievienot komentāru

Komentāri (4)

  1. Tiem, kas nezināja, šprotes ir tās pašas reņģes, tikai vēl mazas.

  2. nu šmaukties jau nevajag gan! bet tā, kāda starpība – reņģe vai brētliņa, galvenais lai labi garšo!

    • Starp reņģi un brētliņu ir ļoti liela atšķirība. Ja uz kārbas rakstīts lielās šprotes, tad iekšā būs reņģes. Tas novērots Kaijai – arī garša nav tā labākā – tāpat, kā atšķirība starp svaigu un saldētu brētliņu vai reņģi. Godprātīgi un kvalitatīvi vēl joprojām ir Brīvais vilnis – arī šprotes izcilas.

  3. mjaa, tas neder …

"Mežvidu" tomātu karaļi pārstrādās arī ogas un kaņepes (6)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi.
Pasaulē
Gribējām, kā labāk, sanāk, kā vienmēr: Valsts izģērbj mazo uzņēmēju (10)Iecere no nākamā gada 1. janvāra noteikt minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu līmeni izpelnījusies ievērojamu pretestību, jo uzņēmēji brīdina, ka labie nodomi var beigties ar bēdīgām sekām.
Draugiem Facebook Twitter Google+