Mobilā versija
+0.6°C
Aldis, Alfons, Aldris
Otrdiena, 21. novembris, 2017
2. janvāris, 2017
Drukāt

Berlīnes restorānā maltītes no pārtikas atkritumiem (2)

Foto - Facebook/"RESTLOS GLÜCKLICH"Foto - Facebook/"RESTLOS GLÜCKLICH"

Vācijā atvērts restorāns, kurā maltītes pagatavošanai tiek izmantoti produkti, kas citkārt tiktu izmesti atkritumos.

Klusā sānielā dzīvīgajā Berlīnes centrā no pirmā acu uzmetiena atrodas parasta, omulīga vintage stilā veidota kafejnīca. Tomēr “Restlos Glücklich” ir Vācijā pirmais restorāns, kurā maltītes pagatavošanai tiek izmantoti produkti, kas citkārt tiktu izmesti atkritumos.

Restorānu šovasar atvēra grupa brīvprātīgo – dažādu profesiju pārstāvji, tostarp ekologs, bankas ierēdnis, inženieris utt. Šajā restorānā maltītes tiek gatavotas no zemnieku vai lielveikalu izbrāķētiem produktiem, kas citkārt vienkārši nonāktu atkritumos. Produktiem nav beidzies derīguma termiņš, taču tie netiek pieņemti pārdošanā, jo neatbilst lielveikalos tirgojamo dārzeņu “skaistuma” standartiem – ir nedaudz bojāti vai neparastas formas. Restorāna ēdiena pagatavošanai tiek izmantoti arī produkti, kuriem ir bojāts iepakojums un kurus, lai gan realizācijas termiņš nav beidzies, veikali izņem no tirdzniecības.

“Mēs esam divpadsmit cilvēki, kurus vieno viena kaislība – cīņa pret pārtikas atkritumiem,” britu izdevumam “Guardian” saka viens no restorāna līdzīpašniekiem un idejas autoriem Leoni Bekmens.

Divreiz nedēļā brīvprātīgie no zemnieku saimniecībām un lielveikaliem savāc norakstīto pārtiku. Pēc tam pie darba ķeras restorāna pavārs, kurš izmešanai paredzētos produktus pārvērš gardās maltītēs. Ēdienkarte tiek mainīta katru dienu, lielākoties koncentrējoties uz veģetāriem ēdieniem.

“Mūsu virtuve ir atsvaidzinoši atšķirīga. Mēs līdz pat pēcpusdienai dažkārt nezinām, ko celsim galdā,” skaidro projekta autori.

Restorāna brīvprātīgie rīko arī meistarklases ēdiena pagatavošanai no pārtikas atliekām. “Ir patiešām žēl, ka produkti, kuriem bojāts iepakojums vai nav to uzglabāšanai atbilstoši ap­stākļi, vienkārši tiek izmesti,” uzsver restorāna radītāji.

Restorāna cenas ir visnotaļ draudzīgas – darba dienās par maltīti jāmaksā vien 6 – 8 eiro. Savukārt brīvdienās par 22 eiro var izvēlēties restorāna īpašo piedāvājumu, kurā ir iekļauti trīs ēdieni.

Visi restorānā saņemtie līdzekļi tiek ieguldīti vides izglītības projektos vai meistarklasēs, kurās māca, kā ikdienā samazināt pārtikas atkritumus.

Atbilde uz ferda komentāru

Atcelt atbildi

Komentāri (2)

  1. Tie nekādā ziņā nav atkritumi bet gan nelikvīdi , kuri neatbilst vizuālam standartam …tie ir svaigi, kvalitatīvi produkti , jo no sliktiem neviens neuzdrošinātos gatavot, un kur nu vēl tirgot !!!
    Rest tulko kā atlikums, arī matemātikā. Vācieši bieži lieto vārdu Rest, ja ir jāatsilda neapēstais ēdiens, kas nebūt nav mainījis savu kvalitāti, uzglabājot to atbilstoši higiēnas prasībām.
    Tulkojot, daudzreiz teksts zaudē savu jēgu un iznāk komiski…
    Arī šoreiz VIRSRAKSTS IR GRAUJOŠS – ja vācieši izlasītu, tad iesniegtu sūdzību autoram.
    Nu netaisa no pārtikas atliekām 🙂
    Vārda Restlos Glücklich tulkojums ir Pilnībā Laimīgs, Pilnīgi apmierināts… ( Restlos = Bez atlikuma ) …

  2. Es tos nesauktu par atkritumiem, bet gan pārpalikumiem vai vēl kā citādi. Atkritums ir atkritums.

Interaktīvā laika ziņu karte
Rīga +0.6
Alūksne -2.0
Daugavpils +0
Saldus -1
Liepāja +1.4
Jelgava +0
Ventspils +0.8
Limbaži +0
Madona +0
Rēzekne +0
Draugiem Facebook Twitter Google+