Mobilā versija
+2.9°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
16. septembris, 2013
Drukāt

Reta radība

medjanka12

Kas tā par čūsku, ko krieviski sauc “medjanka” ? Vai tā ir indīga? Cik daudzos apvidos tā dzīvo Latvijā? 
Ludmila Rēzeknes novadā

 

Tā ir gludenā čūska (Coronella austriaca), mitinās sausos krūmājos, smilšainās nogāzēs, pļavās, vairās no mitrām vietām un ūdens.

Latvijā šis rāpulis ir ļoti rets. Pagājušā gadsimta 30. gados bija ziņas par gludenās čūskas sastapšanu Ziemeļkurzemē un Rīgas apkārtnē. Mūsdienās tā ir manīta Rīgas jūras līča Kurzemes piekrastē – starp Slīteres un Ķemeru nacionālo parku. Aizpērn pēdējo 80 gadu laikā pirmoreiz atrasta Daugavas labajā krastā – īpaši aizsargājamo ainavu apvidū “Adaži”. Iespējams, šī čūska slēptā dzīvesveida dēļ ir sastopama arī citviet.

Šo rāpuli sauc par gludeno čūsku, jo tās muguras zvīņas ir gludas. Mugurpuse ir pelēkbrūna, bet īpaša pazīme ir kronītis – no nāsīm, pāri acīm un tālāk pāri sāniem stiepjas tumšas svītras, bet uz skausta bieži vien ir tumšs, pakavveidīgs plankums. Gludenās čūskas garums var sasniegt 75 cm.

Čūska ir aktīva dienā, bet ieraudzīt to ir ļoti grūti. Ziemošana sākas septembra beigās vai oktobra sākumā dziļās alās, zem koku saknēm vai ēku pamatiem, bet pirms tam – augusta beigās vai septembra sākumā – piedzimst 6 – 8 mazuļi. Gludenās čūskas mazulis gandrīz pilnīgi attīstās olā, no tās izšķiļas īsi pirms dēšanas, tās laikā vai tūlīt pēc tās.

Gludenā čūska pārtiek galvenokārt no ķirzakām, bet ēd arī sīkus zīdītājus, putnus un kukaiņus. Tā barojas līdzīgi žņaudzējčūskai – medījumu satver ar asajiem, līkajiem zobiem, pēc tam aptinas tam vairākas reizes apkārt, nožņaudz un norij veselu. Cilvēkam šī čūska nav bīstama, jo tā nav indīga, kaut gan agresīvi aizstāvas un kož, ja mēģina satvert. Turklāt zobiņi ir tik sīki, ka cilvēka ādu tie nespēj traumēt. Briesmu brīžos gludenā čūska izrāda agresivitāti un izdala smirdīgu šķidrumu.

Gludeno čūsku bieži jauc ar glodeni – bezkāju ķirzaku – vai odzes rūsgano formu. Tomēr atšķirībā no odzes gludenā čūska ir slaidāka, acs zīlīte ir apaļa, nav zigzagveidīgā raksta uz muguras, taču ir rindās izkārtoti tumšāki plankumi.

Gludenā čūska ir iekļauta Latvijas, kaimiņvalstu un Baltijas Sarkanajā grāmatā, Eiropas apdraudēto abinieku un rāpuļu sarakstā. Pērn Latvijas Dabas muzejs gludeno čūsku bija izvēlējies par gada dzīvnieku.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+