Līga Lancmane: “Kopumā spējam pagatavot vairāk nekā 200 eklēru veidu, bet ikdienā uz vietas piedāvājam 20–25 garšas.”
Līga Lancmane: “Kopumā spējam pagatavot vairāk nekā 200 eklēru veidu, bet ikdienā uz vietas piedāvājam 20–25 garšas.”
Foto: Valdis Semjonovs

Ģimenes eklēri – visiem. Āgenskalnā jauns “resnais runcis” 0

Gaisīgais franču gardums eklērs pēdējo gadu laikā iemantojis strauju popularitāti Latvijas gardēžu vidū. Dažādu garšu, krāsu, glazūru un ar vārīto krēmu pildītie eklēri atstāj treknos, uz sviesta bāzes gatavotos krēma pildījumus pagātnē. Pirms diviem gadiem arī Lancmaņu ģimene – Līga, Uģis un Māris – nolēma atvērt savu eklērnīcu Vecrīgā ar ķecerīgu nosaukumu – “Fat Cat”. Tautas vārdiem sakot, bizness aizgāja un tagad ģimenes ceptos eklērus varēs nobaudīt arī Āgenskalnā.

Reklāma
Reklāma

Guļ maz,jo visu dara paši

Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Pirmā “Fat Cat” kafejnīca Mazajā Jaunielā tika atvērta 2017. gada aprīlī. Tajā saimnieko Līga Lancmane ar vīru Uģi un vīra brālēns Māris Lancmanis. “Pateicoties Mārim, kurš pēc izglītības ir konditors un kaislīgs eklēru cepējs, nolēmām atvērt paši savu eklērnīcu, kurā šobrīd piedāvājam plašāko eklēru klāstu Rīgā,” savu izvēli pamato Līga. Tajā var nogaršot dažnedažādāko veidu, glazūru un pildījumu eklērus. Ar smiltsērkšķiem, upenēm, iebiezināto pienu, zemesriekstu, marakujas, aveņu, pat popkorna un rafaello garšu.

“Visus eklērus gatavojam no dabiskām izejvielām. Cepam tos no miltiem, olām, sviesta un piena, pildām ar vārīto krēmu. Vasarā dodamies uz tirgu, kur pērkam svaigas ogas, ziemā izmantojam saldētas. Kopumā spējam pagatavot vairāk nekā 200 eklēru veidu, bet ikdienā uz vietas piedāvājam 20–25 garšas. Cepam arī bezglutēna eklērus, ko uzturā drīkst izmantot celiakijas slimnieki. Mēģinājām arī vegāniskos, taču to garša mums pašiem nepatika, tādēļ tādus vairs nepiedāvājam.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Lielākie “Fat Cat” konkurenti ir “Eklērnīca Raunas dārzs”, kurā savulaik strādāja arī Māris. Lai gan eklēru cepšana ir viņa sirdslieta, šajā darbā viņš nejutās pilnvērtīgi novērtēts, tādēļ nolēma mainīt darbavietu. Taču Māris joprojām vēlējās darīt to, kas sagādā vislielāko prieku, – sapņoja par savu eklēru ceptuvi. “Tā vienā no reizēm, kad ciemojāmies pie Uģa un Māra vecmammas laukos, radās ideja. Kādēļ gan neatvērt pašiem savu eklērnīcu? Un to arī izdarījām.” Virtuves galvenais saimnieks ir Māris, kurš nereti virtuvē improvizē.

“Viņš izmēģina jaunas garšas, kombinē produktus un dara to ar lielu aizrautību. Uzskatu, ka tas ir viens no mūsu uzņēmuma galvenajiem plusiem, proti, mūsu eklēri tiek cepti ar mīlestību,” lepojas Līga, kura kopā ar vīru Uģi kārto mārketinga, pārdošanas, sociālo tīklu un citas lietas. “Pilnīgi visu, sākot no remonta līdz eklēru un kūku cepšanai, abās eklērnīcās mēs esam paveikuši un joprojām darām paši. Naktīs guļam maz, vien trīs līdz četras stundas, bet, ja izdodas izgulēties sešas stundas, esam īpaši laimīgi.”

Lielākais pieprasījums sieviešu un Valentīndienā

Līgums par telpām Kalnciema ielā tika parakstīts jau 2017. gada jūlijā, nepilnus četrus mēnešus pēc pirmās “Fat Cat” eklērnīcas atvēršanas Vecrīgā. “Bijām plānojuši, ka pabeigsim visu dažu mēnešu laikā, taču komunikāciju ievilkšana, remonts un sagatavošanās periods izrādījās stipri ilgāks. Vīram pieder būvniecības uzņēmums un visu paveicām pašu spēkiem, nealgojām strādniekus. Remonts prasīja pusotru gadu intensīva darba, taču tagad prieks par paveikto ir divtik liels.” Eklērnīcas “Fat Cat” otrās mājas tika izvēlētas tieši Kalnciema ielā, jo pēdējo gadu laikā šis kvartāls ļoti attīstās un cilvēku apgrozījums te ir liels. Tagad eklērus abām kafejnīcām Māris gatavos jaunajā plašajā virtuvē, kas no Vecrīgas pilnībā tika pārcelta uz Kalnciema ielu. Konditoram rīta cēliens sākas ļoti agri, ap pieciem rītā, jo jāpaspēj sacept eklērus ne tikai kafejnīcu vajadzībām, bet arī jāizpilda pasūtījumi. “Piedāvājam arī cepumus, kūkas, eklēru kūkas, mini un sāļos eklērus, kas iecienīti korporatīvajos pasākumos, kā arī piektdienās un sestdienās cepam kūciņas “Vecrīga” ar biezpiena krēmu, par kurām īpašu interesi izrādījuši tūristi. Darba mums netrūkst. Īpaši svētku laikā.”

Reklāma
Reklāma

Visdarbīgākie svētki Lancmaņiem ir Valentīndiena un 8. marts, tad krāsnis tiek darbinātas no agra rīta līdz vēlam vakaram un visi trīs saimnieki darbojas virtuvē ar pilnu jaudu. “Māris virtuvē ir galvenais, bet mēs ar Uģi “karstākajā laikā” dodamies viņam palīgā,” stāsta Līga.

Galvenā vērtība – ģimene

“Fat Cat” eklērus var nopirkt tikai un vienīgi pašās eklērnīcās. Pamatojot šādu izvēli, Līga skaidro: “Tos eklērus, kuri netiek izpirkti, otrajā dienā vairs nepārdodam. Ja vakarā tie paliek pāri, apzvanām draugus un cenšamies atrast kādu, kurš tos apēdīs. Ļoti stingri skatāmies uz šo lietu, vēlamies klientiem piedāvāt tikai un vienīgi svaigu, kvalitatīvu produktu, bet, ja dosim savus eklērus tirgot citiem, nekad nevarēsim būt simtprocentīgi pārliecināti, ka tie netiks pārdoti arī otrajā vai pat trešajā dienā.”

Jautāta, ar ko “Fat Cat” eklēri ir labāki par citiem Rīgā nopērkamajiem, Līga saka: “Pirmkārt, lepojamies ar to, ka izmantojam tikai un vienīgi dabiskas izejvielas, tādēļ cenas arī ir tādas. Otrkārt, cenšamies nodrošināt patīkamu atmosfēru un laipnu apkalpošanu. Un, treškārt – esam ģimenes uzņēmums un darām to, kas pašiem sagādā prieku.” Vaicāta, vai eklēru cepšana ir ienesīgs bizness, saimniece atbild: “Visus ieņēmumus no pirmās kafejnīcas ieguldījām otrās izveidē. Taču par klientu trūkumu sūdzēties nevaram. Ir klienti, kas nāk pastāvīgi, ir arī tādi, kas arī pēc divu gadu darbošanās pie mums iegriežas pirmoreiz.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.