Mobilā versija
Brīdinājums +4.3°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
20. decembris, 2012
Drukāt

Rīga nākamgad nostiprināsies kā gaumīgi garšīgā 
galvaspilsēta
 (2)

Kopš marta gastronomijas tūrisma veicināšanas projektā “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta – Rīga”, kas tapa, Rīgas Tūrisma attīstības birojam (RTAB) sadarbojoties ar Rīgas restorānu šefpavāriem, galvaspilsētas iedzīvotājus un viesus lutināja 31 restorāns un kafejnīca.

 

Katru mēnesi galdā tika celti ēdieni no īpaši Latvijai raksturīgiem produktiem. Projekts ir guvis plašu atsaucību, tāpēc RTAB sadarībā ar Latvijas pavāru klubu to vērsīs plašumā arī nākamgad, lai turpinātu ar pašmāju labumiem un pavāru prasmēm iepazīstināt kā ārvalstu viesus, tā arī vietējos iedzīvotājus.

“Šogad sadarbībā ar Latvijas restorānu un kafejnīcu šefpavāriem esam sekmīgi popularizējuši Rīgas bagātīgo un kvalitatīvo gastronomijas piedāvājumu gan Latvijā, gan ārvalstīs. Projekts “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta – Rīga” ir guvis nozares atbalstu un iedvesmo gastronomijas tūrismu attīstīt arī citās Latvijas pilsētās. Ceram, ka tas rosinās arī citus tūrisma nozares dalībniekus sadarboties, lai, apvienojot spēkus, radītu pievilcīgus tūrisma produktus. Lai nostiprinātu Rīgu kā Baltijas gastronomijas tūrisma galvaspilsētu, arī nākamgad turpināsim izcelt gan vietējos produktus, gan pavāru prasmi no tiem radīt īstus meistardarbus,” stāsta Vita Jermoloviča, RTAB valdes locekle.

Nākamgad katrā no gadalaikiem restorānu piedāvājumos tiks izceltas no trim īpaši Latvijai raksturīgiem produktiem pagatavotās uzkodas, zupas, pamatēdieni un deserti.

Pavasarī (marts – maijs) tiks gatavoti īpaši mūsdienu Latvijas virtuves ēdieni no bērzu sulām, reņģēm un rabarberiem. Vasaras (jūnijs – augusts) produkti būs jērs, skābenes un kazas siers, rudens (septembris – novembris) – dzērvenes, kaņepes un trusis, savukārt ziemā (decembris – februāris) garšas kārpiņas tiks lutinātas ar ēdieniem, kas pagatavoti no medījumiem, rudzu maizes un nēģiem.

“Katrā gadalaikā pavāru rīcībā būs trīs latviešu ēdienkartei raksturīgi produkti, kurus viņi pagatavos atbilstoši savai izdomai un meistarībai. Pavāri varēs pievienot visneiedomājamākās piedevas, lai ar maltīti nodotu ziņu par mūsu ēšanas paradumiem, garšas sajūtām un dzīves redzējumu,” saka projekta vadītāja Guna Caune. Restorānu apmeklētājus gaidīs plašas izvēles iespējas, jo katrs restorāns piedāvās savu koncepciju par attiecīgajiem Latvijas produktiem.

Katra gadalaika īpašā ēdienkarte vietējiem iedzīvotājiem un ārvalstu viesiem tiks prezentēta īpašā restorānu nedēļā, turklāt tiks īpaši gādāts, lai ēdienu cenas būtu pieejamas plašam apmeklētāju lokam.

“Mēs, pavāru kluba biedri, ļoti ceram, ka 2013. gadā mums izdosies vēl vairāk popularizēt Latvijas mūsdienu kulināriju un tās tradīcijas, likt uzsvaru uz aktuāliem sezonas produktiem, gatavot jau zināmas un radīt jaunas receptes. Izmantojot dabiskus, garšīgus un veselīgus Latvijā audzētus produktus, vēlamies dot iespēju Latvijas zemniekiem popularizēt tos kā vietējā tirgū, tā arī ārzemju tūristiem. Līdz ar to palielināt šo produktu ražošanas apjomus. Un, protams, organizējot restorānu nedēļas, mēs plānojam arvien vairāk popularizēt latviešu restorānu kultūru,” saka Svetlana Riškova, Latvijas pavāru kluba prezidente.

Šogad projektā “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta – Rīga” šefpavāri katru mēnesi ēdienkartē iekļāva kādu no Latvijas produktiem pagatavotu ēdienu. Martā tie bija Latvijas piena produkti, aprīlī – bērzu un kļavu sulas, maijā – pavasara zaļumi, jūnijā – zemenes, jūlijā – jaunie kartupeļi, augustā – meža veltes (sēnes un ogas), septembrī – Latvijas rudens labumu klāsts, oktobrī – Latvijas zivis, novembrī – Rīgas melnais balzams un ķirbis. Projekta kulminācija ir decembrī – garšu pārsteiguma mēnesī – ar īpašiem restorānu svētku piedāvājumiem, kurā ir apkopots pats labākais no visa gada laikā baudītā ar īpašiem šefpavāru meistardarbiem.

Projekts “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta – Rīga” uzrunā ne tikai ārvalstu viesus, bet ikvienu, kurš novērtē gastronomiskās baudas un prasmīgi no vietējiem produktiem pagatavotus ēdienus.

Projektam ir atsaukušies pavāri kā no gardēžu restorāniem, tā arī no izsmalcinātām un demokrātiskām kafejnīcām, tāpēc ikviens spēs atrast savam tēriņu līmenim atbilstošāko vietu, kur nobaudīt gaumīgi garšīgās Rīgas piedāvājumu.

Aktuālo informāciju par iesaistītajām ēdamvietām un to piedāvājumu var meklēt portāla www.LiveRiga.com īpašajā “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta – Rīga” sadaļā, kurā kā atskaite par šogad paveikto un iedvesma nākamajam gadam publicēts īpašais LIVE RĪGA kalendārs 2013. gadam. Tajā Latvijas izcilākie pavāri parāda labākās garšas nianses savienojumā ar tikai Latvijai raksturīgo produktu klāstu. “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta – Rīga” sadaļā atradīsiet arī ieteikumus, kur un ko vērts nogaršot Rīgā. Padomos dalās augsti novērtētie šefpavāri Mārtiņš Rītiņš, Mārtiņš Sirmais un citi. Sadaļā ir pieejama arī oficiālā Rīgas kokteiļa CLAVIS RĪGA recepte, lai ikviens to varētu pagatavot mājās viesību laikā vai uzņemot draugus un radus no ārvalstīm.

Gastronomijas tūrisma veicināšanai Rīgā RTAB 2013. gadā īstenos vairākus projektus sadarbībā ar ārvalstu medijiem un, uzņemot žurnālistus no Rīgas tūrisma veicināšanas mērķa valstīm, īpašu akcentu liks uz Latvijas galvaspilsētas gastronomisko piedāvājumu.

RTAB nākamā gada rudenī arī organizēs jau otro ienākošā tūrisma kompāniju un restorānu pārstāvju kontaktbiržu, kā arī turpinās atbalstīt intereses par mūsdienu Latvijas virtuves veicināšanu TV raidījumā “Mūsdienu Latvijas garša”.

Kopumā projektā “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta – Rīga” šogad piedalījās 31 restorāns un kafejnīca: Vincents, Kaļķu vārti, Bergs, Bibliotēka N°1, Nei-burgs, Le Dome, Gardenia, Desiderata, Elements, Ambiente, Umami, 3 pavāru restorāns “Tam labam būs augt!”, B bārs, Balzambārs, Garage, Tinto, Kitchen, Ostas skati, Garāža, Eksports, Burkāns, Lido Atpūtas centra restorāns, Avalon, Tea&Coffee Garden, Fazenda Bazārs centrā un Pārdaugavā, Cotton, HE’S, Kanēļa konditoreja, Zilā govs un Zvejnieka dēls.

 

Pievienot komentāru

Kad un kāpēc sievietes sāka skūties? Mazs atskats vēsturēJā, sievietes to dara katru dienu, tomēr ne visas zina, kādēļ vispār sabiedrībā sievietēm ir pieņemts skūt, piemēram, paduses un kājas.
Draugiem Facebook Twitter Google+