Rīga piedāvās Latvijas ēdienu izlasi no vietējiem produktiem
 0

“Katrai pilsētai ir savs ēdiens, ar ko lepoties. Stokholmai tā ir zivju zupa, Minhenei – Bavārijas desiņas. Beidzot ir pienācis brīdis, kad Rīgai jāizveido sava kulinārijas vizītkarte,” aizvadītajā nedēļā paziņoja Vita Jermoloviča, Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes locekle, plašāku sabiedrību iepazīstinot ar projektu “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta Rīga”.


Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Sēžu ceļmalā un netieku mājās!” Latviete ar asarām acīs stāsta par nedienām ar elektroauto
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis
VIDEO. Artuss Kaimiņš savā raidījumā pamatīgi nokaitina LTV leģendu Andreju Volmāru, kurš pamet sarunu pusratā
Lasīt citas ziņas

Tas tapis sadarbībā ar RTAB un 25 Rīgas restorānu un kafejnīcu šefpavāriem. Paredzēts, ka projekta dalībnieki katru mēnesi savā ēdienkartē iekļaus ēdienus, kuru pagatavošanā izmantots kāds īpašs vietējais produkts. Martā tās būs no Latvijas piena radītās veltes, bet nākammēnes – bērzu un kļavu sulas. Projekts turpināsies līdz gada beigām, decembrī sasniedzot kulmināciju – tie būs īpaši restorānu piedāvājumi, kuros apkopots labākais no visa gada laikā baudītā ar īpašiem šefpavāru meistardarbiem.


CITI ŠOBRĪD LASA

Restorāna “Bergs” šefpavārs Kaspars Jansons izteica lielu pateicību mūsu vietējiem lauksaimniekiem, jo iesaistīti tiek visi, sākot ar vienkāršu zemnieku un beidzot ar lielākiem ražotājiem, tādējādi atbalstot arī Latvijas ekonomiku. Viņam piekrita restorāna “Vincents” šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, kura ēdienkartē vienmēr tiekot izcelts, no kuras valsts produkts nācis. Apmeklētāji šādā veidā var noskaidrot, kāda ir mūsu nacionālā virtuve, pie viena parādot arī Latvijas zemnieku. “Mēs nospiežam starta pogu kulinārijas tūrismam Rīgā,” paziņoja K. Jansons.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks nosauca šo par ēšanas gadu un atklāja, ka šogad pilsēta plāno palielināt tūristu skaitu un sagaidīt pusotru miljono iebraucēju gada laikā. Turklāt šāds projekts nākot tieši laikā, jo tūristam ir jāpiedāvā arī kas jauns. Šajā gadījumā tā ir uz Latvijas produktiem balstīta ēdienkarte. Kā teica V. Jermoloviča, pēc tūristu aptaujāšanas secināts, ka vairāk nekā 30% viesu vēlas atgriezties Rīgā tieši tādēļ, ka šeit esot ļoti labs ēdiens. Arī Karina Pētersone, Latvijas institūta vadītāja, norādīja, ka par pilsētām tūristi stāsta leģendas. Viņa ir priecīga, ka nu ārzemju viesi saviem draugiem varēs stāstīt leģendas par Rīgas kulināriju.

 

 

Šis 25 restorānu un kafejnīcu saraksts, kas piedalās projektā “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta Rīga”, var tikt papildināts, ja vien kāds vēlas iesaistīties. Tādā gadījumā ir nepieciešams izveidot speciālo piedāvājumu no projekta mēneša kalendāra produktiem, skaidro V. Jermoloviča. Pēc Rīgas vicemēra vārdiem, projekts ir izaicinājums arī pašiem restorāniem, jo pasākums simbolizē piedalīšanās un apvienošanās garu. Dalībniekus varēs atpazīt pēc īpašas zīmes, kas tiek iekļauta ēdienkartēs.

Lai gan pasākums veltīts gan tūristiem, gan vietējiem iedzīvotājiem, šefpavārs Mārtiņš Rītiņš norādīja uz kādu nelāgu tendenci Latvijas sabiedrībā. “Vietējie restorānu apmeklētāji nav paraduši rezervēt galdiņus. Tas ir bēdīgi, jo viņiem brīžiem nākas gaidīt, kamēr vieta atbrīvojas, un pēc tam samierināties ar ēdiena pārpalikumiem, jo pirms tam gandrīz viss jau ir notiesāts. Vai tad mēs ejam uz teātri bez biļetes? Galdiņa rezervēšana var palīdzēt no šīm negatīvajām sekām atbrīvoties, kā arī ļauj pavāriem sagatavoties, lai viņi varētu lieliski apkalpot ēstgribētāju un pasniegt pašu labāko,” savu nostāju izteica M. Rītiņš.

Reklāma
Reklāma

Projektā piedalās restorāni “Vincents”, “Umami”, “Kaļķu vārti”, “B bārs”, “Balzāmbārs”, “Bergs”, “Bibliotēka Nr. 1”, “3 pavāru restorāns “Tam labam būs augt!””, “Garage”, “Kitchen”, “Rīgas birža”, “Burkāns”, “Fazenda”, “Neiburgs”, “Merlin”, “Le Dome”, “Ostas skati”, “Ladig’s cafe”, “Ambiente”, “Cydonia”, “Garāža”, “Eksports”, “Cotton”, “Vīna studija”, “HE’S”.

 

 

 

 

 

 

Latvijas produktu kalendārs 2012. gada tūrisma sezonai:

Mēnesis Produkts
Marts
Latvijas piena produkti,
Aprīlis
bērzu un kļavu sulas,
Maijs
Latvijas pavasara zaļumi,
Jūnijs
zemenes,
Jūlijs jaunie kartupeļi,
Augusts
Latvijas mežu veltes,
Septembris
Latvijas rudens labumi,
Oktobris
Latvijas zivis (nēģis, forele, karpa),
Novembris
melnais balzams/ķirbis,
Decembris
pārsteigumu mēnesis.

 

Vairāk par projektu “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta Rīga” tūrisma ceļvedī “Ko darīt Rīgā?”, RTAB mājaslapā – www.liveriga.com

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.