Mobilā versija
+5.2°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
3. oktobris, 2014
Drukāt

Rīgas Centrāltirgū rudens sezona sākas ar jaunumiem

Foto - Timurs SubhankulovsFoto - Timurs Subhankulovs

Elīna Keiša: "Visi mūsu produkti ir pašu audzēti un pārstrādāti, bet sēnes lasām Daugmales mežos."

Eiropas lielākajā tirgū plaša ražas izvēle, izdevīgas cenas un jauni tirgotāji

Raža un veicamie darbi

Rīgas Centrāltirgū uzskatāmi redzams, ka turpinās ražas vākšana. “Pēc zemnieku aktivitātēm varam paredzēt, kāda būs ziema, cik pārtikas krājumu saguls apcirkņos. Mūsu veiktā aptauja rāda – lietainais jūnijs un karstais jūlijs un augusts bija ļoti nepateicīgs,” secina a/s “Rīgas Centrāltirgus” valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs. Viņš teic, ka šajā sezonā mazāk nekā pērn būs ābolu, to pietikšot līdz februārim. Mazāka, nekā cerēts, ir arī kartupeļu raža, pieticīgāk nekā citus gadus auguši kāposti, burkāni, brokoļi. “Tomātiem gan ir laba raža. Tas, visticamāk, tāpēc, ka liela daļa aug zem stikla vai plēves seguma,” piebilst A. Abramovs. Tomēr patlaban rudens produktu izvēle ir ļoti plaša.

A. Abramovs teic, ka bitenieki ziņojuši – dravās bites savākušas pat līdz 30% mazāk medus nekā gadu agrāk. Iemesls ir lielais karstums un lietus, iespējams, krusa, kas kopā ar lietu aizslaucīja ziedputekšņus. Līdz ar to Latvijā sviestā medus līdz nākamā gada rudenim, visticamāk, nepietiks.

A. Abramovs vērš uzmanību – Baltijas valstī lielākajā tirgū sākusies rudens sezona, kad tirdzniecībā jau parādās granātāboli, mandarīni un citi aukstajiem mēnešiem raksturīgie produkti. Jaunumi ir arī paviljonos. A. Abramovs īpaši izceļ alus ražotāja “Zlaukts”, kas pazīstams ar zīmolu “Labietis”, neseno ienākšanu Centrāltirgus sakņu paviljonā. Centrāltirgus apmeklētāji var degustēt un nopirkt gandrīz desmit dažādas “Labieša” alus šķirnes. “Tas ir izcils alus. Mūsu tirgū līdzīga pārdevēja nekad agrāk nav bijis. Nesen Eiropas galvaspilsētu izpilddirektori viesošanās laikā Centrāltirgū bija pārsteigti par “Labieša” netradicionālajām šķirnēm un gandrīz vai dziedniecisko efektu,” tā A. Abramovs.

Viņš arī vērš uzmanību uz stabilo apmeklētāju daudzumu Centrāltirgū, kā arī priecājas par jaunajām tirdzniecības vietām. Centrāltirgus vadītājs atgādina – īpaši plašs ābolu un citu produktu sortiments ir nopērkams zemnieku tirgū, kas darbu sāk pulksten 17.

Kāda ir tirgus finanšu situācija? “Centrāltirgus saņem naudas ienākumus atbilstoši agrāk apstiprinātajam plānam. Patlaban veicam visu paviljonu tehnisko ekspertīzi. Pēc pusotra mēneša būs pabeigti kanālmalas projektēšanas darbi, nākamajā gadā varēsim sākt tās pārbūvi. “Drīz ķersimies klāt dušas un garderobju izbūvei sakņu paviljonā,” iecerētos darbus raksturo Centrāltirgus vadītājs. Bet daudzas izmaiņas, it īpaši gaļas paviljonā, jau notikušas šajā vasarā. Nesen pēc remonta tur atvērts “Dūmi Baltic” stends, kur var nopirkt vien Latvijā ražotos gaļas produktus.

Kāpēc izvēlas Centrāltirgu

“Centrāltirgū esam trešo nedēļu. Tā ir vieta, kur ir daudz Latvijas cilvēku un tūristu, šeit ir Latvijas produkti. Tā kā ražojam īstu latviešu produktu, tad vēlamies cilvēkus ar to iepazīstināt,” teic “Labieša” pārstāvis Jurģis Spunde. “Labieša” nu jau pavisam 26 alus šķirnes vieno ļoti mazs cukura daudzums, vien dabisko izejvielu klātbūtne, kā arī nelielais gāzes daudzums. Alus veidu nosaukumi ir ļoti piesaistoši un sastāvdaļas netradicionālas. Stendā var degustēt un nopirkt medalu, kura sastāvā ir propoliss, virši, bišu maize, medus. “Viss, kas saistīts ar bitēm, izņemot pašas bites,” precizē J. Spunde. Alus “Mežs” ir ar kadiķogām, “Akmeņrags” – ar uzņēmuma darbinieku vāktiem viršiem, “Aroniju ragana” – ar īstu aroniju sulu. Ir arī alus ar aveņu sulu. Labāk aiziet uz Centrāltirgu un noklausīties pārdevēja stāstījumu pašiem.

Turpat sakņu paviljonā nu jau aptuveni 15 gadus skābējumus pārdod zemnieku saimniecība “Mucenieki”. Produktu sortiments ir ļoti plašs – aptuveni 40 veidi. Sālītas sēnes, skābēti kāposti, sālīti ķiploki un gurķi, ķir­bji, tostarp svaigi un marinēti… “Mūsu saimniecība atrodas Ceraukstē, bet ražas apstrādi un pārstrādi veicam Ķekavā,” stāsta smaidīgā Keišu ģimenes locekle Elīna Keiša. Viņa turpina: “Produktus pārdodam galvenokārt saviem pircējiem, kas pie mums iepērkas jau ilgu laiku. Viņu kļūst aizvien vairāk. Vislabāk šajā gadā auguši kāposti, gurķi un ķirbji neizturēja uzlikto dabas pārbaudījumu.” Kāpēc tad “Mucenieku” saimniecībai Centrāltirgū sokas tik labi? Elīna uzskata – pašu audzētie produkti ir dabiski, gatavoti “kā senos laikos”, bez garšas pastiprinātājiem. “Cilvēki, kas pirkuši pie mums un tad mēģina iepir­kties veikalā, nereti atgriežas pie mums Centrāltirgū,” tā E. Keiša. Viņa arī vērš uzmanību uz Centrāltirgū veiktajām produktu kvalitātes pārbaudēm. Proti, ik nedēļu tiek ņemti paraugi analīzēm. “Mucenieki” savus produktus Centrāltirgū pārdod visu gadu. Elīna teic, ka pārdošana vislabāk sokas laika posmā no septembra līdz maijam. Šajā gadā audzētie skābētie gurķi beigšoties maijā – mēnesi agrāk nekā šogad. Vēl svarīga ziņa pircējiem tā, ka par aptuveni 20 – 30 centiem kilogramā dārgāki ir ķirbji. Kopumā ņemot, pircēju pirktspēja pēdējā laikā uzlabojas, atklāj jaunā saimniece.

Bez Latvijā ražotajiem un pircēju iecienītajiem produktiem sakņu paviljonā var nopirkt arī mūsu pircēju atzītos Latvijā ievestos citu valstu produktus. SIA “Barakat” sakņu paviljonā iekārto žāvēto augļu stendu, kur jau var nopirkt vairākas šķirnes rozīņu, citus žāvētos augļus, kā arī zemes riekstus. Jaunums Latvijā ir sālītie aprikožu kauliņi. “Būs vēl citi jaunumi. Mūsu garš­vielas plovam jau izpirktas,” teic uzņēmuma rīkotājdirektore Vija Valtsone un atgādina par labajām cenām uzbeku produktiem. Tos stendam piegādā tieši no Uzbekistānas. V. Valtsone uzsver sekmīgo sadarbību ar Centrāltirgus vadību un labo atmosfēru savā kolektīvā. Tad jau arī rezultāti neizpaliks!

Savukārt, ja ir gribēšana našķēties ar septiņus gadus gatavinātu sieru, tad turpat sakņu paviljonā jādodas uz “Siera karaļu” tirdzniecības vietu. Pārdevēja Kristīne Abļazimova stāsta, ka no Nīderlandes vestos sierus ir iecienījuši gan Latvijas pensionāri, gan arī citu valstu tūristi. Turpat nopērkamas arī uzkodas pie siera, kā arī vajadzīgais inventārs. Rīgas Centrāltirgus attīstās un gaida ciemos!

Apmaksāta publikācija

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+