Mobilā versija
Brīdinājums +4.9°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
11. augusts, 2014
Drukāt

Rīgas svētkos Spīķeru kvartāls pārtaps restorānā


Foto - Karīna MiezājaFoto - Karīna Miezāja

Turpinot izcelt Rīgas gastronomiskās vērtības, sestdien, 16. augustā, Rīgas svētku ietvaros Spīķeru centrālajā laukumā tiks atvērts “Rīgas svētku restorāns”, kurā vienlaikus darbosies 15 Rīgas labākie restorāni un kafejnīcas.

Var teikt, ka “Rīgas svētku restorāns” ir izaudzis no ikgadējām Rīgas restorānu nedēļām un gastronomiskā tūrisma projekta “Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta – Rīga”, kura uzdevums ir reklamēt kā vietējos produktus, tā galvaspilsētas restorānus. “‘Rīgas svētku restorāns” tiek rīkots, jo tādas lietas rīdziniekus un tūristus viennozīmīgi interesē. Reizē mēs reklamējam arī restorānu kultūru. Bet Spīķerus izvēlējāmies tāpēc, ka tur ir ļoti skaisti. Tas ir restaurēts objekts, kas jāatdzīvina vēl vairāk,” stāsta Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes locekle Vita Jermoloviča.

“Rīgas svētku restorāna” teltis sestdien no plkst. 13.00 līdz 17.00 sliesies pret Krasta ielu un Daugavu vērstajā Spīķeru centrālajā laukumā. Iespējams, daudzi rīdzinieki joprojām nav apskatījuši šo pēdējos gados atjaunoto un iekopto Rīgas nostūri starp Centrāltirgu un nesen izveidoto Daugavas promenādi. Tas būtu ļoti piemērots brīdis, jo vide Spīķeros ir sakopta, iekārtots bērnu laukums un paveras skaists skats uz Zaķusalu.

Pasākuma kulinārais akcents būs Eiropā arvien lielāku popularitāti gūstošais “street food” jeb “ielu ēdiens”. Un ne vienmēr tas ir tikai “fast food”! “Ielu ēdiens” ir kaut kas viegli paņemams, pārnēsājams un apēdams, taču tajā pašā laikā arī kvalitatīvs un garšīgs,” jaunās lielpilsētu ēdināšanas tendences skaidro RTAB pārstāve. “Ielu ēdienam” kvalificējas ļoti daudzi ēdienu veidi – ne vien ierastie frī kartupeļi vai kebabi, bet arī salāti un zupas trauciņos, bezalkoholiskie kokteiļi un kafija, dažādu veidu maizes un desiņas, pankūkas, vafeles. Pārsvarā tas tomēr ir pusdienu ēdiens, nevis saldumi. To, ka šādas lietas var būt arī gana izsmalcinātas un gardas, apstiprina vairāku restorānu šefpavāru piedalīšanās pasākumā. Minami tādi populāri Latvijas šefpavāri kā Mārtiņš Rītiņš, Mārtiņš Sirmais, Ingmārs Ladigs, Māris Astičs, Valters Zirdziņš, Rihards Frīdenbergs-Kalniņš, Endijs Bērziņš un citi. “Tas ir Rīgas restorānu zieds, labākie, kas mums ir,” komentē Vita Jermoloviča.

Kopumā akcijā piedalīsies 15 restorāni un kafejnīcas, kas pieaicinājuši arī savus produktu piegādātājus, lai tie iepazīstinātu apmeklētājus ar ražojumiem, kurus restorāni ikdienā pārvērš maltītēs. Katrs restorāns saimniekos savā teltī, piedāvājot savu “ielu ēdienu” variāciju un tāpat citus ēdienus no vietējiem produktiem.

Par restorāna atmosfēru gādās ne vien restorānam atbilstošais iekārtojums un dekorācijas, bet arī muzikālais noformējums. Par pēdējo rūpēsies Laimis Rācenājs un Daumants Kalniņš. Ir padomāts par dažādām degustācijām, meistarklasēm, konkursiem ar skatītāju iesaistīšanu. Piemēram, būs “latte art” (putota piena ieliešanas tehnika espresso kafijā, veidojot uz kafijas virsmas visdažādākos zīmējumus) paraugdemonstrējumi. “Tādā veidā mēs, pirmkārt, popularizējam restorānu kultūru. Otrkārt, mēs dodam ziņu rīdziniekiem un viesiem, ka šīs lietas ir jāizbauda,” “Rīgas svētku restorāna” misiju skaidro Jermolovičas kundze. Vēl labā ziņa ir tā, ka “ielu ēdiens” pēc definīcijas nav un nevar būt dārgs. Organizatori sola, ka ēdienu cenas nepārsniegs 10 eiro un 15 restorānos katrs apmeklētājs noteikti atradīs kaut ko saviem ēšanas paradumiem un maciņam piemērotu.

Jāpiebilst, ka no 13. līdz 19. oktobrim gaidāma kārtējā, jau sestā, Rīgas restorānu nedēļa, kas nozīmē, ka restorāni atkal piedāvās sezonas produktu ēdienu variācijas par apmeklētājiem pievilcīgu cenu. Maijā pavasara restorānu nedēļā trīs maltītes bija iespējams nobaudīt par divām cenām – 15 un 20 eiro. Rīgā šāda tradīcija ir patapināta no ziemeļvalstīm, kur restorāni vienu vai divas nedēļas gadā rīko sev mārketinga kampaņas, klientu iedrošināšanai piedāvājot ēdienus faktiski par pašizmaksu.

Vita Jermoloviča uzsver, ka “Rīgas svētku restorānu” pasākums pārsvarā būs orientēts uz vietējo publiku: “Ārzemnieki dažreiz ir ļoti pārsteigti par to, ko mēs darām, jo esam izaugsmes procesā, un tādēļ arī mūsu pavāri ir ļoti radoši. Atsauksmes no tūristiem ir brīnišķīgas, bet mēs paši dažkārt to līdz galam nenovērtējam.” Tikmēr ārvalstu tūristu pieplūdums šovasar Rīgā izrādījās lielāks, nekā cerēts. Jūlijā viesnīcu aizpildījums pat tuvojies 100%. Pēc RTAB valdes locekles domām, lielākā vērtība no tā visa ir pozitīvā publicitāte, kas iegūta, arī uzņemot daudzus žurnālistus. Tas ir visu Latvijas tūrisma nozares spēlētāju nopelns. Milzīga publicitāte bijusi, piemēram, Pasaules koru olimpiādei. Cerams, ka tūristu skaits Rīgā ja ne pieaugs, tad paliks pašreizējā augstajā līmenī, jo uzrāviens pēdējos gados ir bijis ļoti liels – četros gados galvaspilsētas viesu skaits trīskāršojies. Līdz ar ES ekonomiskā stāvokļa uzlabošanos Rīgā un Latvijā atgriezušies krīzes piebremzētie vācu tūristi. Tāpat, apceļojot Ziemeļeiropu, Rīgā labprāt iegriežas spāņi un itālieši. Savukārt pēdējā laika tendence ir Polijas tūristu skaita pieaugums: “Viņi agrāk brauca tikai uz Lietuvu, bet tagad atbrauc arī pie mums.”


”Rīgas svētku restorāna” 16. augustā dalībnieki


“Vincents”

3 pavāru restorāns “Tam labam būs augt”,

“Burkāns”

“Dārzs”

“Valtera restorāns”

“Vairāk saules”

“Le Dome”

“Innocent café”

“Avalon”,

“Muusu”,

“KID”

“Ostas Skati”

“EcoCatering”

“B-Bārs”

“Tinto”

Sīkāka informācija mājaslapās “liveriga.com” un “rigassvetki.lv”

Publikācija tapusi sadarbībā ar RTAB

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+