Mobilā versija
-2.4°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
5. novembris, 2013
Drukāt

Rudens dārzeņu zupa ar kāļiem


zupa3_Cropped

Dārzeņi visgardākie ir tieši rudenī, kad nupat ienākušies, tāpēc “Maxima Latvija” ražošanas departamenta direktori SIGIJU SPURI-VAVILOVU mudinājām pagatavot dažādus ēdienus ar vienu no mazāk iecienītajiem dārzeņiem – kāli. Kālis ikdienas uzturā ir pat ļoti ieteicams, jo satur daudz vērtīgu uzturvielu. 100 gramos kāļa ir aptuveni 30 mg C vitamīna, 7,4 g ogļhidrātu, 1,5 g šķiedrvielu, 1,2 g olbaltumvielu, 238 mg kālija, 40 mg kalcija, 41 mg fosfora, tikai 0,1 g tauku, arī nātrijs, magnijs, dzelzs, B1, B2, PP vitamīns un beta karotīns. Jāpatur prātā, ka pēc vārīšanas kāļus nav vēlams uzglabāt ilgāk par trīs stundām, jo tad dārzenim sāk strauji noārdīties C vitamīns. Iespējas, kā pagatavot kāli, ir ļoti plašas, uzsver Sigija Spure-Vavilova. Tos var ēst svaigus, vārītus, sautētus, ceptus, pildītus un samīcītus biezenī. Turklāt kāļus var arī skābēt gluži tāpat kā kāpostus.

Rudens dārzeņu zupa ar kāļiem


Sastāvdaļas: 400 g Briseles kāpostu, 200 – 250 g kāļa, 80 g selerijas saknes, 1 sarkanā paprika, 1 vidēja lieluma burkāns, 100 g purava baltās daļas, 1,5 l vistas buljona, 700 g sasmalcinātu tomātu savā sulā, lauru lapas, melnie un sarkanie pipari, rīvēts muskatrieksts, sāls, zaļumi.

 

Kā gatavot?

Puravu nomazgā, smalki sagriež. Burkānu, selerijas sakni, sarkano papriku un kāli nomazgā, notīra, sagriež kubiņos. Katliņā uzvāra buljonu, ieber visas saknes un uz lēnas uguns vāra apmēram 10 min. Briseles kāpostiem noņem ārējās lapiņas, nogriež pamatni un kopā ar papriku pievieno pārējiem dārzeņiem. Vāra vēl 5 – 7 min. Tomātus savā sulā sablenderē viendabīgā masā un pievieno zupai. Pieber garšvielas, zaļumus. Vāra, līdz virums gatavs.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+