Mobilā versija
+14.5°C
Janīna, Linda
Pirmdiena, 21. augusts, 2017
10. janvāris, 2014
Drukāt

Salinātā rudzu rupjmaize iegūst Eiropas aizsardzību
 (12)

Foto - LETAFoto - LETA

Eiropas Komisija iekļāvusi Latvijas salināto rudzu rupjmaizi aizsargāto kvalitatīvo produktu sarak­stā. Lēmums tiks publicēts Eiropas Savienības oficiālajā “Vēstnesī” tuvākajās dienās.  Salinātu rupjmaizi nedrīkstēs cept citās valstīs, tādējādi aizsargājot to no pakaļdarinājumiem un viltojumiem.

Latvijas maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka “Latvijas Avīzei” neslēpa prieku un atzina, ka šo notikumu maizes cepēji esot nepacietīgi gaidījuši. Iegūstot Eiropas īpašo kvalitātes zīmi “Garantēta tradicionālā īpatnība”, Latvijas ražotāji cer palielināt pēc sentēvu metodēm ceptās rudzu maizes atpazīstamību ārvalstu tirgos un izraisīt arī tūristu interesi. “Salinātās rudzu maizes iekļaušana šajā sarakstā nozīmē, ka mēs drīkstēsim uz iepakojuma uzlikt īpašo preču zīmi, kas apliecina, ka maize cepta, ievērojot Latvijā raksturīgās tehnoloģijas un receptes. Lai Amerikā vai Japānā, uz kurieni mūsu maiznieku produkcija tiek eksportēta, pircēji redzētu, ka šī ir īstā rupjmaize, kādu cep tikai Latvijā.”

Latvijas rupjmaize pievienosies sarakstam, kurā ir jau vairāk nekā 1200 aizsargātu produktu, piemēram, Mocarellas siers u.c.

Kā jau “Latvijas Avīze” rakstīja, maizei, lai iegūtu kvalitatīva produkta aizsardzību, ir jāpiešķir nosaukums, kāda nav tirgū jau esošām maizēm, tad pēc īsākām un garākām diskusijām tapa priekšlikums maizei piešķirt nosaukumu “Salinātā rupjmaize”. Vārds “salināta” nozīmē padarīt saldu, saldināt, piemēram, plaucējot miltus ar karstu ūdeni. Tas ir sens vārds un biežāk lietots Kurzemē, kur rupjmaizi dēvē par salināto jeb garo maizi. Vēl viena Latvijā ceptās salinātās rudzu rupjmaizes īpatnība ir cukura pievienošana mīklai. Tas pastiprina rūgšanas procesu un nodrošina maizei saldi skābo garšu, kas nav raksturīga citās zemēs ceptai rudzu maizei. Latvijas rudzu maizei ir pievienotas arī ķimenes.

Salināta rudzu maize ir jau otrais Latvijā ražotais produkts, kas ieguvis kādu no Eiropas pārtikas kvalitātes shēmas aizsardzībām – pērnā gada nogalē tādu saņēma arī sklandrauši. Uz Eiropas aizsardzību pretendē arī pelēkie zirņi.

Pievienot komentāru

Komentāri (12)

  1. Labāk jau tad teikt saldinātā rupjmaize. Ak šie valodnieki…

  2. Nezinaaju, ka sklandraushi ir aizsargaajamie, bet nu forshi – tagad vareeshu ar veel lielaaku lepnumu cienaat savus daanju un ne tikai daanju draugus, kam shie kurzemnieku raushi garsho. Arii rupjmaizi esmu vinjiem cepusi tieshi taadu – saldinaatu, ar kjimeniiteem. Garsho visiem.

    • tavi sklandrausi ir kakjes sklandrausi. tie nav eiropas aizsargati kā Kurzemes sklandraušī. Jo preču zīmi ka rausis nāk ko Kurzemes var uzlikt tikai Kurzemnieki nevis Tu. Tavs rausis gatavots pec identiskas receptes nevar saukties sklandurausis, drīzāk jau kakjerausis 😀

  3. Atliek vien samazināt,vismaz maizei,līdz Māstrihtas/Briseles/Lisabonas 6% pievienotās vērtības nodokli (PVN),tādejādi palielinot vismaz Latvijas rudzu rupjmaizes konkurētspēju Eiropā! Cik ilgi vēl brauksim pēc lētākas pārtikas uz Poliju?

  4. Un stabili saglabā pasaulē otru augstāko (un tik pat lielu kā alkoholam un tabakas izstrādājumiem) ,21% PVN likmi! Pat Dienvidāfrikas Republikā viens no 19 pārtikas produktiem,kuriem tiek piemērota 0% PVN likme,ir rupjmaize! Piemēram,Spānijā un Itālijā maizei,no pat PVN ieviešanas brīža joprojām saglabāta ir 4% nodokļa likme.

  5. Ļoti iepriecinošs notikums! Mums ir ar ko lepoties.

  6. Vārds “salināta” nozīmē padarīt saldu, saldināt

    salina [səˈliːnə] N
    1 (=marsh etc, saltworks) salina f
    2 (=mine) mina f de sal, salina f

    salina nf (impianto per l’estrazione del sale) saltworks npl
    salina nf (miniera di salgemma) salt mine n
    salina nf (giacimento di sali) salt pan, salt pit, salina, saline n

  7. Tas ir SUPPER

Pasaulē
Draugiem Facebook Twitter Google+