Foto – LETA

Salinātā rudzu rupjmaize iegūst Eiropas aizsardzību
 12

Eiropas Komisija iekļāvusi Latvijas salināto rudzu rupjmaizi aizsargāto kvalitatīvo produktu sarak­stā. Lēmums tiks publicēts Eiropas Savienības oficiālajā “Vēstnesī” tuvākajās dienās.  Salinātu rupjmaizi nedrīkstēs cept citās valstīs, tādējādi aizsargājot to no pakaļdarinājumiem un viltojumiem.

Reklāma
Reklāma
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krievija vismaz mēnesi zināja par terorakta gatavošanu: “Lai viņi nestāsta pasakas fejai!” 87
Lasīt citas ziņas

Latvijas maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka “Latvijas Avīzei” neslēpa prieku un atzina, ka šo notikumu maizes cepēji esot nepacietīgi gaidījuši. Iegūstot Eiropas īpašo kvalitātes zīmi “Garantēta tradicionālā īpatnība”, Latvijas ražotāji cer palielināt pēc sentēvu metodēm ceptās rudzu maizes atpazīstamību ārvalstu tirgos un izraisīt arī tūristu interesi. “Salinātās rudzu maizes iekļaušana šajā sarakstā nozīmē, ka mēs drīkstēsim uz iepakojuma uzlikt īpašo preču zīmi, kas apliecina, ka maize cepta, ievērojot Latvijā raksturīgās tehnoloģijas un receptes. Lai Amerikā vai Japānā, uz kurieni mūsu maiznieku produkcija tiek eksportēta, pircēji redzētu, ka šī ir īstā rupjmaize, kādu cep tikai Latvijā.”

Latvijas rupjmaize pievienosies sarakstam, kurā ir jau vairāk nekā 1200 aizsargātu produktu, piemēram, Mocarellas siers u.c.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā jau “Latvijas Avīze” rakstīja, maizei, lai iegūtu kvalitatīva produkta aizsardzību, ir jāpiešķir nosaukums, kāda nav tirgū jau esošām maizēm, tad pēc īsākām un garākām diskusijām tapa priekšlikums maizei piešķirt nosaukumu “Salinātā rupjmaize”. Vārds “salināta” nozīmē padarīt saldu, saldināt, piemēram, plaucējot miltus ar karstu ūdeni. Tas ir sens vārds un biežāk lietots Kurzemē, kur rupjmaizi dēvē par salināto jeb garo maizi. Vēl viena Latvijā ceptās salinātās rudzu rupjmaizes īpatnība ir cukura pievienošana mīklai. Tas pastiprina rūgšanas procesu un nodrošina maizei saldi skābo garšu, kas nav raksturīga citās zemēs ceptai rudzu maizei. Latvijas rudzu maizei ir pievienotas arī ķimenes.

Salināta rudzu maize ir jau otrais Latvijā ražotais produkts, kas ieguvis kādu no Eiropas pārtikas kvalitātes shēmas aizsardzībām – pērnā gada nogalē tādu saņēma arī sklandrauši. Uz Eiropas aizsardzību pretendē arī pelēkie zirņi.