Mobilā versija
+4.9°C
Guna, Judīte
Piektdiena, 9. decembris, 2016
6. augusts, 2015
Drukāt

Rukola – ēdienkartes dažādošanai un veselībai (1)

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock
KO VAR PAGATAVOT?

* 100 g rukolas un 100 g spinātu nomazgā, ļauj, lai apžūst. Sagriež svaigu gurķi, ķiršu tomātiņus pārdala uz pusēm. Divus avokado nomizo un sagriež. Visu liek traukā. Mērci gatavo no svaigi spiestas citrona sulas, trīs sarīvētām ķiploka daiviņām, olīveļļas, sāls un melnajiem maltajiem pipariem. Mērci viegli iecilā salātos.

* Bļodā liek rukolu, pievieno kubiņos sagrieztu sviesta zivi, gurķi un redīsus. No olīveļļas, citrona sulas, pievienojot nedaudz sāls un maltus melnos piparus, pagatavo mērci, ko iemaisa salātos.

* Rukolu, spinātus, kreses un ledus salātus saplūkā un liek traukā. Pārkaisa ar saulespuķu sēkliņām un diedzētām sēklām. Pāri liek vārītu paipalu oliņu pusītes. Atsevišķā traukā sajauc pāris karotes vīģu (vai cita) etiķa ar olīveļļu, citronu sulu un maltiem melnajiem pipariem. Šo mērci pārlej pāri salātiem. Pasniedz kā atsevišķu ēdienu vai kā piedevu, piemēram, kopā ar grilētu lasi.

Brīžiem šķiet – kā gan varējām iztikt agrāk, kad salātu lapu daudzveidība  veikalos bija daudz šaurāka un nevarēja dabūt ne rukolu, ne spinātus, bet salātu lapas vien. Šoreiz stāstīsim vairāk par rukolu.

– Lai gan rukola Latvijā kļuva pazīstama nesen, tā ieguvusi pārliecinošu popularitāti, pabīdot malā parastos salātus. Par šā auga dzimteni uzskata tādas Vidusjūras reģiona valstīs kā Maroka, Portugāle, Lībija un Turcija. Rukolai ir vairāki nosaukumi, to dēvē arī par arugulu, rugulu, eruku un citādi. Vārds rukola cēlies Itālijā.

Vidusjūras reģionā rukolu audzē jau kopš Romas impērijas laikiem. Agrāk tā auga arī savvaļā, bet lielākoties to audzēja dārzos līdzās pētersīļiem, bazilikam un citiem dārzājiem. Mūsdienās rukolu var iegādāties gandrīz jebkurā, pat pavisam nelielā veikaliņā. To var nopirkt gan atsevišķi, gan salātu maisījumos. Lielākās rukolas ražotājvalstis mūsdienās ir Itālija un Francija. Mūsu tirgum to visbiežāk piegādā no Itālijas ražotājiem. Bet rukolu var izaudzēt arī mājās siltumnīcā, podiņā uz balkona vai palodzes. Atkarībā no ražotāja, šķirnes un auga vecuma šā auga garša var atšķirties. Tā var būt maigāka vai asāka, – pastāstīja uztura speciāliste Inga Širina.

Izrādās, ēdamas ir ne tikai rukolas lapas, bet arī ziedi un diedzētas un nediedzētas sēklas. Rukola, tāpat kā citi zaļo lapu dārzeņi, ir ļoti veselīga, īpaši baudot to svaigu, uzsver uztura speciāliste. Viņa iesaka rukolu izmantot dažādu salātu pagatavošanai, piemēram, kopā ar citām salātlapām, – tad, ja kādam ēdējam rukolas garša šķiet pārāk asa un pikanta.

– Pati rukolu baudu visu cauru gadu, bet sezonas laikā, kad nopērkama vietējā rukola, tā ir īpaši garda. Rukolas lapas gatavoju vienas pašas vai miksēju ar citām salātlapām, pievienoju arī tomātus, mocarellas sieru, greipfrūtu un pekanriekstus. Mērci, ar ko pārliet šos salātus, gatavoju, piemēram, no balzametiķa vai cita etiķa un kādas eļļas – olīvu, ķirbju sēklu vai citas. Man rukola garšo arī kopā ar avokado un grilētām garnelēm. Tā labi sader arī kopā ar granātābola sēkliņām. Rukolas salātu receptes ir ļoti daudz un dažādas, pagatavot šos salātus ir vienkārši, – pastāstīja Inga.

Uzturvērtības ziņā rukolai piemīt tikai veselīgas īpašības. Ierobežojumu lietošanai nav, izņemot tos gadījumus, ja organisms to slikti panes. Tāpat kā citi dārzeņi, arī rukola satur ļoti maz kaloriju – 100 g tikai 25 kcal. Bet tā papildina organismu ar C vitamīnu (25% no dienas devas), A vitamīnu (47% no dienas devas), kalciju (16%), magniju (11%) un kāliju (10%), kā arī ar citiem vērtīgiem vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem. Rukolai piedēvē vēl cita veida labvēlīgu ietekmi uz veselību. Piemēram, šis augs, iespējams, samazina ļaundabīgo audzēju, cukura diabēta, sirds un asinsvadu slimību attīstības risku, kā arī palīdz samazināt aptaukošanos. Tiesa, rukolas labvēlīgā ietekme notiks tikai tad, ja kopumā ievērosiet veselīgu dzīvesveidu. Bet rukola viennozīmīgi iederas veselīga uztura ēdienkartē, uzsver uztura speciāliste. Zinātnieki patlaban aktīvi pēta rukolas kultivācijas iespējas, lai varētu izaudzēt uzturvērtības ziņā vēl bagātīgākus augus.

KUR VAR IEGĀDĀTIES?

Lielveikalā “Rimi” 65 grami mazu rukolas lapiņu no Zviedrijas, iefasēti kārbiņā, nopērkami par 1,69 eiro. Par tādu pašu cenu te var iegādāties 125 gramus lielāku rukolas lapiņu no Itālijas. “Prismā” tieši tikpat daudz rukolas no Itālijas maksā mazliet dārgāk – 1,75 eiro. Gan “Rimi”, gan “Prismā” dabūjami arī salātu maisījumi, kuriem pievienota rukola. “Rimi” šāds salātu maisījums (125 g, no Itālijas) maksā 1,89, “Prismā” – 1,75 eiro (125 g, no Itālijas) un 1,69 eiro (120 g). Dārgi. Daudz izdevīgāk izaudzēt pašiem.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Rukola garšo ļoti, bet dārga. Un, tad vēl mums grib iestāstīt, ka veselīgie produkti ir lēti.

Draugiem Facebook Twitter Google+