Mobilā versija
+0.4°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
2. decembris, 2012
Drukāt

Rullējam suši! Soli pa solim

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Vai esat kādreiz ēduši suši? Ja ne, neesat baudījuši patiešām kaut ko lielisku! Labs suši ir paradīze garšas kārpiņām. Uzskata, ka šo ēdienu ir ļoti grūti pagatavot, tāpēc daudzi to nemaz nemēģina. Patiesībā tur nekā sarežģīta nav, ja vien zina, kā…

 

Mītā, ka suši ir sarežģīts ēdiens, ir daļa taisnības. Japāņu pavāri to tīt mācās ilgi, jo uzskata, ka labam suši ir arī jāizskatās perfekti, tas ir pat svarīgāk nekā garša. Un, patiešām, var tikai apbrīnot japāņu restorānos pasniegtos – tie ir simetriski, pavisam vienādi gabaliņi, it kā formiņās izlieti, lai gan patiesībā gatavoti ar rokām. Tur patiešām vajadzīga liela prakse. Iesācējam varbūt nevajadzētu tiekties pēc augstā standarta, jo garša ir vienlīdz laba gan bērna pagatavotam šķībam suši, gan profesionāļa pasniegtajam. Perfektā forma un simetrija nāk ar gadiem. Pozitīvs pamudinājums ir cena – mājās gatavots suši maksā vismaz 3 reizes lētāk nekā veikalos vai restorānos.

Suši ir dažādu veidu, var izšķirt divus galvenos – maki un nigri. Maki laikam ir populārākais, kurš sastāv no ūdenszālēs ietīta rīsu rituļa, kam vidū vēl ielikts pildījums. Turpretim nigri ir rīsu bumbiņa, kurai apkārt aptīts pildījums, visbiežāk zivs. Šoreiz – par pašu vieglāko un ātrāko suši pagatavošanas veidu. Kad pamats būs apgūts, var ļaut vaļu eksperimentiem!

 

Optimālais komplekts

Sadabūt visu nepieciešamo suši pagatavošanai nav tik vienkārši, jo saraksts ir gana garš. Vislētāk ir iegādāties sākuma komplektu, kuru piedāvā lielajos garšvielu veikalos. Turklāt patiesības labad jāsaka, ka obligāti vajag pavisam maz lietu, pārējās ir tikai ekstras. Tātad minimums – bambusa paklājiņš, jūraszāļu lapas un suši rīsi. Tos var nopirkt ikvienā lielveikalā un visi trīs izmaksā aptuveni 4 latus. Kas tad ietilpst šajā suši gatavošanas komplektā?

Bambusa paklājiņš – bez tā suši nav iespējams kvalitatīvi saritināt un noblīvēt.

Ass nazis – bez tā nav iespējams sagriezt suši vienādos gabaliņos, lai tie neizjuktu.

Suši rīsi. Vai tiešām vajag speciālos, ar parastajiem nevar? It kā jau var, ja vien tie nav tvaicēti, bet ar suši rīsiem ir vieglāk strādāt, jo tie perfekti salīp. Turklāt tie nav tik dārgi, lai vismaz nepamēģinātu, kā garšo.

Lai zinātu, cik rīsu nepieciešams, rēķina šādi – viens ritulis ir 8 gabaliņi, kam nepieciešami aptuveni 30 – 40 grami nevārītu rīsu. Ja suši ir pamatēdiens, vienam cilvēkam rēķina 3 rituļus, tālāk jau viegli izrēķināt, cik rīsu izvārīt.

Rīsu etiķis. Japāņu pavāri rīsiem pievieno šo etiķi (veikalos tam parasti nosaukums ir “Seasoning for Sushi”), kurš vēl sajaukts ar sāli un cukuru. To dara, lai rīsi būtu lipīgāki. Jāsaka, ka bez šīs sastāvdaļas var iztikt, bet garša tomēr ir pikantāka, ja to izmanto.

Maku suši svarīga sastāvdaļa ir nori – kaltēta un cepta jūraszāļu lapa tumši zaļā krāsā un kvadrāta formā. To parasti pārdod iepakojumos pa 10, vienam suši ritulim vajag tikai pusi lapas, tātad lapas pietiek ilgākam laikam. Svarīgi atcerēties, ka nori ir ļoti jutīga pret mitrumu – tad tā sačokurojas un nav vairs lietojama, tāpēc jāglabā sausā vietā.

Dārzenis, zivs vai siers pildījumam – šī ir vienīgā sadaļa, kur saimniece var izpausties pēc sirds patikas. Pildījumam var izmantot avokado, gurķi, vārītu burkānu, lasi, garneles, ikrus, krabju nūjiņas, sieru (izcili iznāk Philadelphia) un citus.

Suši pasniegšanai un ēšanai: sojas mērce, vasabi (asi japāņu mārrutki zaļā krāsā) un gari (marinēts ingvers). Bez vasabi un gari var iztikt, bet sojas mērce garšai gan ir svarīga sastāvdaļa.

 

Rīsu sagatavošana

Lai iznāktu gards suši, svarīgi pareizi sagatavot rīsus. Tos vispirms mazgā aukstā ūdenī. Sākumā tas kļūst balts kā piens, vairākkārt skalojot, paliek arvien caurspīdīgāks. Tad katlā ielej ūdeni, pieber rīsus, uzvāra un pēc tam uz nelielas uguns vāra, līdz viss ūdens iztvaikojis. Katram rīsu veidam ir atšķirīgs nepieciešamā ūdens daudzums. Ja ņem vienādu daudzumu rīsu – 200 g, suši rīsiem vajadzīgi 320 ml, jasmīna rīsiem – 500 ml, parastajiem rīsiem – 650 ml ūdens. Jāpiebilst, ka ūdens daudzums ir aptuvens, jo rīsi ir dažādi, vieni ūdeni uzsūc vairāk, citi – ievērojami mazāk.

Klasiskajā versijā atdzesētiem rīsiem pievieno rīsu etiķi, šim daudzumam pietiek ar pāris ēdamkarotēm.

Šī jau ir gaumes lieta – vai vispār pievienot un cik daudz: ja būs par daudz, rīsi kļūst skābi un nepatīkami stipri. Suši gatavošanai piemērotāki ir atdzisuši, bet ne pavisam auksti rīsi, tad tos visvieglāk sarullēt.

 

Procesa nianses

Sagatavo pildījumu, sagriežot to pēc iespējas garākos salmiņos aptuveni puscentimetra diametrā. Visneitrālākā garša ir avokado un gurķu maki. Klasiskā versijā lieto arī lasi.

1. Ņem nori lapu un apskata to. Viena puse tai ir nedaudz raupjāka, otra – spīdīgāka. Rīsus liek uz raupjākās puses. Lapu pārgriež uz pusēm, tā var pagatavot vairāk suši.sushi-12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sushi-112. Sagatavo bļodu ar ūdeni, kurā pamērcēt rokas, lai vieglāk strādāt ar rīsiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Nori liek uz bambusa paklājiņa ar raupjo pusi uz augšu.sushi-10

 

 

 

 

 

 

 

 

sushi-94. No rīsiem saveļ dūres lieluma bumbu.

 

 

 

 

 

 

 

 

sushi-8

5. Tad uz nori lapas vienmērīgi izlīdzina rīsus aptuveni 0,5 – 0,8 cm biezumā, vienu lapas malu atstājot nenoklātu. Rīsus saliek blīvi, piespiežot ar rokām nori lapai. Nevar likt biezu kārtu, tad ļoti grūti saritināt.

 

 

 

 

 

 

 

sushi-76. Suši lapas vidū visā garumā saliek pildījumu, šajā gadījumā – avokado stienīšus.

 

 

 

 

 

 

 

sushi-6

7. Ar īkšķiem ceļ uz augšu bambusa paklājiņu un ar pārējiem pirkstiem pietur vidū pildījumu, rullējot virzienā no sevis.

 

 

 

 

 

 

 

sushi-58. Pieturot vidusdaļu, rullē paklājiņu uz augšu, lai paklājiņa pārlocītā mala gultos uz nori lapas neapklātās daļas.

 

 

 

 

 

 

 

 

sushi-4

9. Atvelk paklājiņu un pārrulē uz priekšu, pieblīvējot rullējumu. Izveido suši formu – apaļu, trīsstūrveida vai kvadrāta.

 

 

 

 

 

 

 

sushi-310. Kad ritulis gatavs, to sagriež. Vispirms rulli sagriež uz pusēm un nogriež abus nesmukos galus. Vajag tiešām asu nazi, citādi viss darbs vējā – suši izjūk un nav baudāmi. Nazi iepriekš samitrina, lai rīsi nepielīp. Pēc katra otrā, trešā gabaliņa nogriešanas nazi noslauka ar virtuves papīra dvieli un atkal samitrina. Tad suši izskatās gludi un acij tīkami.

 

 

 

 

 

 

 

sushi-2

11. Tad saliek kopā abas puses un vienā paņēmienā nogriež uzreiz divus gabaliņus. No vienu rituļa iznāk 8 skaisti gabaliņi, kurus pasniegt galdā, un 2 sāni, kurus apēst pašam…

 

 

 

 

 

 

 

Ar ko pasniegt?

Japāņi suši ēd ar irbulīšiem. Pasniedz tos uz skaista, plata šķīvja kopā ar vasabi pastu, marinētu ingveru, atsevišķā mazā trauciņā ielejot sojas mērci. Suši ēdot negriež, tas ir viens kumoss. Gabaliņu paņem ar irbulīšiem, iemērc sojas mērcē un liek mutē. Vasabi var ēst kopā ar suši vai sajaukt to ar sojas mērci. Jāpiebilst, ka šī mārrutku pasta tiešām ir ļoti stipra. Japāņi pēc katra suši kumosa apēd nedaudz marinētā ingvera, lai atbrīvotos no suši garšas un varētu labāk izbaudīt nākamā gabaliņa garšu. Suši var ēst kā pamatēdienu vai arī baudīt kā lielisku uzkodu.

 

 

UZZIŅA

Suši pagatavošanas komplektu dažādās akcijās (lielākoties interneta veikalos un atlaižu portālos) var iegādāties par 7 – 9 latiem, kas tiešām ir labs piedāvājums, salīdzinot ar izmaksām, ja katru sastāvdaļu pērk atsevišķi. Turklāt tad var izbaudīt visas un pārliecināties, vai jums garšo šī eksotika, kas ceļu uz mūsu virtuvi ir mērojusi no Japānas…

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+