Mobilā versija
+14.5°C
Janīna, Linda
Pirmdiena, 21. augusts, 2017
5. decembris, 2016
Drukāt

Rīvēti mārrutki ar eksotiskām piedevām. Mājražotājam Lapiņam izdomas netrūkst! (3)

Foto - Anda KrauzeFoto - Anda Krauze
PADOMI

• Mārrutks satur ēterisko eļļu, sveķvielas, cukurus, olbaltumvielas, B grupas vitamīnus, daudz askorbīnskābes un citas vērtīgas vielas.
• Šim garšaugam piemīt baktericīda, gremošanu veicinoša, diurētiska un pretsāpju iedarbība.
• Rīvēta mārrutka sakne ir viena no veselīgākajām piedevām gaļas ēdieniem. Gan uzlabo garšu, gan veicina maltītes sagremošanu.
• Ar mārrutku ēšanu jāuzmanās tiem, kuriem ir gastrīts vai citas gremošanas trakta problēmas.
• Pārtikai mārrutkus vāc pēc salnām, oktobra otrajā pusē, novembrī. Saknēm nopurina augsni, bet mazgā un pilnībā notīra tieši pirms pārstrādes.
• Lai rīvējot nevajadzētu raudāt, ieteicams izmantot elektrisko gaļas maļamo mašīnu un vēdināt telpas.

Nesen mājražotāju pulkam pievienojās arī jaunmārupietis MĀRIS LAPIŅŠ. Viņš gatavo rīvētus mārrutkus ar piedevām un bez tām.

Pat metru gara!

Mārrutku pārstrādei Māris iepriekš nebija plānojis pievērsties, uz to pamudinājusi nejaušība. – Meitām, kuras mācās 2. klasē, vajadzēja kaut ko sagatavot tradicionālajam Miķeļdienas tirdziņam skolā. Ar sievu prātojām, kas tas varētu būt, jo saldumus meitām negribējām dot līdzi. Pēkšņi iešāvās prātā, ka varētu sarīvēt mārrutkus, kas aug gan mūsu dārzā, gan pļavā, – stāsta Māris un piebilst, ka burciņas ar sarīvētajiem mārrutkiem izpirkuši pusstundas laikā. – Sapratām, ka mājās rīvēti mārrutki ir manta, ko cilvēki novērtē un pēc kā tīko. Veikalā pirktajiem nav ne tās konsistences, ne garšas.

Ja mārrutki pašu dārzā aug griezdamies, tāpat arī tomāti, ķiploki un vēl šis tas, ko var izmantot piedevām, ja ir elektriskā gaļas maļamā mašīna, kas ievērojami atvieglo sakņu pārstrādes procesu, un, pats galvenais, ir pieprasījums, būtu grēks neizmantot šo iespēju, viņš spriež.

– Lasīju, ka mārrutks ir pat veselīgāks par ķiploku. Piemēram, sievietes varētu ieintriģēt fakts, ka šī sakne ar sīvo garšu veicina vielmaiņas procesus, tātad palīdz novājēt. Nemaz nerunājot par to, ka mārrutks aizsargā no vīrusiem un baktērijām. Vācot informāciju, uzzināju, ka senos laikos šis augs bijis teju vai galvenās zāles, ko izmantojuši pret visām kaitēm.

Mārrutkam vērtīgākā ir sakne, bet dažādos salātos iederas arī jaunās lapas. Saknes jārok tikai mēnešos, kuru nosaukumā ir burts R, pārējos zemes spēks aizgājis virszemes daļā – lapās, ziedos un stublājā, stāsta Māris. Jo vēlāk rudenī mārrutkus rok, jo garša ir intensīvāka. Tāpat jāpievērš uzmanība, vai sakne nav bojāta, pārkoksnējusies, saplaisājusi, jo plaisās sākas bojāšanās procesi.

Lai rudenī ievāktu kilogramu mārrutku, jāiestāda seši septiņi sakneņi. Stādmateriālam izmanto viengadīgās saknes, kas atzarojušās no centrālās saknes un ir rokas mazā pirkstiņa resnumā. Māris atklāj, ka dižākā sakne, ko izracis pļavā, bijusi metru gara, bet dārzā izaugusī rekordiste sasniegusi pusmetru. Savvaļas mārrutki ir ne vien lielāki, bet arī ar stiprāku garšu.

Pievienot komentāru

Komentāri (3)

  1. Galīgā biezenī nesastrādāju, jo cilvēki ēdot grib sajust mārrutka gabaliņus….
    Pagaršoju, man nevisai. Manuprāt tāds rupji malts mārrutks neatdod to īsto asumu un garšu! Ja būtu smalkā versijā domāju būtu īsti labi!

  2. Kur var nopirkt? Kur kontakti?:)

Pasaulē
Draugiem Facebook Twitter Google+