Foto-Aija Geida

Safrāns. Kur un kā to lietot? 0

“Kā pareizi lietot safrānu? Veikalos esmu to redzējusi dažādās cenās. Kā orientēties, kurš ir labāks?”
 Velga J. Rīgas rajonā

Reklāma
Reklāma

 

Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Lasīt citas ziņas

Safrāns ir pasaulē dārgākā garšviela, jo audzēšana ir sarežģīta. Tā smalkos pavedienus iegūst no safrāna krokusa ziedu drīksnām, vāc ar rokām. Viskvalitatīvākais safrāns ir pavedienos. Ja piedāvā pulveri un turklāt vēl lēti, tas visdrīzāk nav safrāns. Mūsu valstī gan tā nav gadījies, bet, piemēram, Krievijā, kur safrāna pulveri var iegādāties par smieklīgi zemu cenu, atverot šo paciņu, izrādās, ka tā ir visparastākā kurkuma. Tieši kurkuma ir tā garšviela, ar kuru aizstāj safrānu. Ir tikai viena problēma – kurkumai ir ļoti specifiska garša, pie saldiem ēdieniem, piemēram, kliņģera mīklai to var pievienot tikai naža galu. Ja vairāk, rezultāts kļūst nebaudāms. Vienīgi sāļajos ēdienos safrānu var lieliski aizstāt ar kurkumu.

Safrānu pirms lietošanas ieteicams pamērcēt siltā pienā vai ūdenī, jo īpaši, ja ēdiens, kam to pievienosiet, ir sauss, piemēram, rīsi. Kad safrāns iekrāsojis šķidrumu, to var pievienot ēdieniem. Viens grams safrāna maksā no 5 līdz pat 12 latiem atkarībā no ražotāja un zīmola (vienai ēdienreizei 4 cilvēkiem pietiek ar 0,2 gramiem). Nevar arī teikt, ka tas par 5 latiem gramā ir sliktāks. Izmēģinot dažādus safrāna pavedienus, jāsecina, ka mūsu tirgū esošajiem ir līdzīga kvalitāte (izņēmums ir pavedieni, kas sasmalcināti pulverī – tāds safrāns tiešām nav tik aromātisks!). Savukārt šķidriem ēdieniem safrānu var sasmalcināt piestiņā un pievienot bez mērcēšanas.