Foto – Aija Geida

Saimnieces glābiņš – saldēta kārtainā mīkla. Salīdzinām piedāvājumus. + Profesionāļu padomi 0

Ja laika cept un šmorēt pavisam maz, lielisks glābiņš ir saldēta kārtainā mīkla bez rauga, no kuras ātri var pagatavot visdažādākos saldos un sāļos gardumus.

Reklāma
Reklāma

PADOMS

VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
Krievija vismaz mēnesi zināja par terorakta gatavošanu: “Lai viņi nestāsta pasakas fejai!” 87
Lasīt citas ziņas

Ja saldēta kārtainā mīkla pareizi atlaidināta un izcepta, gatavais izstrādājums ir gaisīgs, trausls un drūpošs. Plānos mīklas slāņus atdala taukvielas, tāpēc to mēdz saukt par tūkstoš lapu mīklu. Ja saldētavā glabājas vismaz viens iepakojums, vajadzīgajā brīdī ātri var pagatavot kaut ko īpašu.

Saldētu kārtaino bezrauga mīklu salīdzinājums

CITI ŠOBRĪD LASA

Veikalos var nopirkt dažādas saldētās kārtainās mīklas, kas nedaudz atšķiras pēc sastāva un tā, cik labi paceļas mīkla (gatavie izstrādājumi no dažām mīklām ir viendabīgāki, tiem nav tik izteiktas smalkas lapiņas).

Kā gatavo profesionāļi

Ir vairāki knifiņi, kā pagatavot ne tikai gardus, bet arī izskatīgus kārtainās mīklas izstrādājumus.

1. Mīklu sagriež kvadrātos un katrā stūrī izdara 90° iegriezumu. Kvadrāta vidū liek pildījumu un ogas. Katru stūri noloka pret vidu. Piespiež, lai pielīp cits citam un cepoties neatveras. Cep +200 °C aptuveni 20 minūtes.

2. Sagriež mīklu kvadrātos un katru pārloka uz pusēm, lai iznāk trīsstūris, kam izdara divus iegriezumus aptuveni centimetru no sānu malām. Atloka un pagriež tā, lai ir rombs. Sānu strēmelīti, kas atdalīta no kvadrāta iegriežot, loka klāt otrai sānu malai. Tāpat dara ar otru strēmeli. Tad liek pildījumu un cep +200 °C aptuveni 15–20 minūtes.

3. Mīklu sagriež kvadrātos. No sānu šķautnes uz viduspunktu izdara iegriezumus, 2–3 cm atstājot neiegrieztus. Izveidojas trīsstūri. Visas trīsstūra malas pēc kārtas loka klāt viducim, līdz izveidojas zvaigznes forma. Liek pildījumu un cep +200 °C aptuveni 12–15 minūtes.

4. Mīklu sadala lielos taisnstūros. Ja izmanto jau sagrieztas plāksnes, divas sastiprina kopā. Vidū liek augļus un pildījumu, bet sānos veic 8–10 mm platu iegriezumu. Tad pamīšus no katras malas ņem pa sloksnītei un kārto uz vidu, pārliekot vienu otrai nedaudz pāri. Cep +200 °C 20–25 minūtes.

Reklāma
Reklāma

PADOMI

Kā darboties ar kārtaino mīklu

› Ja plāksnes atdala citu no citas un atlaidina pavisam nedaudz – 15 minūtes, ir viegli darboties. Ja iepakojumā ir tikai viena plāksne, vajag vairāk nekā stundu, lai to atkausētu. Pilnībā atkausēta mīkla kļūst staipīga un lipīga, ir grūti izveidot konkrētu formu, turklāt cepoties tā neveido raksturīgās smalkās kārtas, ir viengabalaina un ne tik trausla.

› Veikalos nopērkamā mīkla lielākoties ir sadalīta divās, četrās vai sešās plāksnēs. Mazliet atkusušas plāksnes nav grūti sastiprināt, ja vajag pagatavot, piemēram, picu, bet dažādām ruletēm ērtāk izmantot nesadalītu mīklas plāksni.

› Kārtaino mīklu cep augstā, +180…+200 °C, temperatūrā, tad tā labi izcepas un paceļas (ja temperatūra ir par zemu, mīkla izkalst un saplok). Kārtainās bezrauga mīklas pīrāgus un maizītes šādā temperatūrā cep vidēji 15–20 minūtes.

› Ja kārtainā mīkla atlaidināta, to nav vērts vēlreiz sasaldēt un lietot, jo cepoties tā nepacelsies.

› Var pagatavot maizītes no pašu gatavotas vai veikalā nopirktas svaigas kārtainās mīklas, sasaldēt to un, kad vajag, atlaidināt.

› Pirms cepšanas kārtainās mīklas izstrādājumus apziež ar skābo krējumu vai sakultu olu, lai virspuse būtu kārdinoši brūna.