Mobilā versija
-3.3°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
10. septembris, 2012
Drukāt

Sākt uzņēmējdarbību vecumā


Foto - Timurs SubhankulovsFoto - Timurs Subhankulovs

“Man bija jādara kaut kas, lai es varētu ne tikai uzturēt sevi, bet arī palīdzēt bērniem,” saka Jekaterina Puriņa (59), kad, pārcietusi smagu slimību, operāciju un gadu ilgu atveseļošanos, līdz ar invaliditātes iegūšanu zaudēja darbu. “Es savā vecumā vēl negribēju piedzīvot lejupslīdi, sēdēt uz soliņa savā sētā un tikai lamāt valdību,” pārliecināti teic Jekaterina. 


Tagad uzņēmīgā sieviete ir nodibinājusi uzņēmumu – maizes ceptuvi un konditoreju “Baker JP” un dod darbu vēl sešiem cilvēkiem.

 

Kā izķepurojas no situācijas

Jekaterina Puriņa ir ukrainiete, jau 37 gadus dzīvo Latvijā un gandrīz visu šo laiku strādājusi par maizes cepēju vai konditori. Sākumā viņas darbavieta bija “Jelgavas maiznieks”, tad lielveikalu tīkls “Rimi” un pēc slimības – cits veikalu tīkls. No pēdējā viņu atbrīvoja, tiklīdz ārstu konsilijs bija pieņēmis lēmumu par invaliditātes piešķiršanu. Konditore izdarīja skarbu secinājumu – nevienam nav vajadzīgi cilvēki, kam ir problēmas. “Es nesāku slimot vairāk un nekļuvu vārgāka, bet no darba mani atbrīvoja. Bija jāsāk domāt, ko turpmāk darīt, lai uzturētu ne vien sevi, bet palīdzētu arī bērniem,” stāsta J. Puriņa. Viņai ir trīs bērni, un 2010. gadā, kad konditore zaudēja darbu, vecākais dēls jau bija pieaudzis, patstāvīgs un izveidojis savu ģimeni, bet dvīņu meitas beidza tikai 11. klasi. “Ģimenē bija vajadzīgi līdzekļi, lai palīdzētu viņām iegūt labu izglītību. Taču es attapos nožēlojamā situācijā, kad nezināju, kā izķepurošos pati,” viņa atceras.

J. Puriņa devusies uz Nodarbinātības valsts aģentūru un teikusi, ka vēlas sākt pati savu uzņēmējdarbību. Izgājusi projektu vadības kursus, viņa iemācījās veidot biznesa plānu.

 

Palīdzot meitām, kuras skolā bija mācījušās ekonomiku un prata arī labi strādāt ar datoru, sagatavoja plānu, ar ko doties uz Latvijas Hipotēku un zemes banku. Tur viņai piešķīra iespēju mācīties vēl vienos uzņēmējvadības kursos un kredītu “Starta programmas” ietvaros.

 

Pašlaik jau gadu Ozolniekos darbojas uzņēmējas izveidotā ceptuve “Baker JP”. To iecienījuši gan tuvākās apkaimes iedzīvotāji, gan ļaudis no citiem novadiem un pilsētām.

 

Veiksmes stāsts

Ar savu produkciju J. Puriņa tiecas vairot savu un citu cilvēku veselību, bet daudzās produktos sastopamās pārtikas piedevas viņa uzskata par galvenajiem mūsdienu slimību cēloņiem. Tāpēc konditore nolēmusi tirgū konkurēt ar produktiem (maizi, pīrādziņiem un smalkmaizītēm), kam nav pievienoti konservanti, garšas pastiprinātāji vai citas mākslīgas ķīmiskas vielas. Šādi cepta maize sanāk mazliet dārgāka nekā parastā, kas nopērkama citos pārtikas veikalos, tāpēc “Baker JP” galvenokārt gatavo kūkas, pīrādziņus un smalkmaizītes.

Pašlaik J. Puriņa nodrošina darbu gan sev, gan vēl sešiem cilvēkiem.

Drīzumā iecerēts uzņēmumu paplašināt un pieņemt darbā vēl vairākus cepējus. Arī 12 tūkstošus latu lielo bankas aizdevumu uzņēmēja cer atmaksāt nevis piecu gadu laikā, kā sākumā plānots, bet jau tuvākajos divarpus gados.

 

Viedoklis

Jekaterina Puriņa: “Šķērslis, kas attur no uzņēmējdarbības sākšanas vecumā, lielākoties ir cilvēku bailes sākt kaut ko jaunu un plānot, aizbildinoties ar saviem gadiem. Mana pieredze liecina, ka tas ir iespējams ne tikai sasniedzot lielāku gadu skaitu, bet arī tad, ja veselība vairs nav tik laba kā jaunībā. Galvenais, lai cilvēks spēj būt radošs.”

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+