Mobilā versija
+2.0°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
14. jūlijs, 2014
Drukāt

Kuras saldo piparu šķirnes iesakāt audzēt tirgum un vākt, kamēr augļi zaļi? (1)

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

“Kuras saldo piparu šķirnes iesakāt audzēt tirgum un vākt, kamēr augļi zaļi?” 
MODRIS S. DURBES NOVADĀ

– Paprika ir izteikts siltzemju augs. Tai vajag arī ļoti daudz gaismas. Latvijā tās pat vissaulainākajās vasarās ir par maz, tāpēc uz lielām ražām nevar cerēt. Polijas dienvidos, kur pipariem ir piemēroti klimatiskie apstākļi, tos sekmīgi audzē tuneļos. Pie mums šo kultūru savulaik mēģināja audzēt lielajās siltumnīcu saimniecībās dārzeņu sortimenta dažādošanai, taču iegūtā raža bija divreiz mazāka nekā tomātiem. Secinājums – audzēt piparus peļņas nolūkos Latvijā nav ekonomiski izdevīgi, bet piemājas siltumnīcās kādus piecus paprikas stādus var iestādīt, – uzskata zemnieku saimniecības “Melnalkšņi” īpašnieks Juris Švarcs.

Dārzniecības “Neslinko” vadītāja Elga Bražūne stāsta, ka šos dienvidniekus pie mums maz audzē arī tāpēc, ka tie jāsēj agri. Pipariem ir garš augšanas periods. Lai iegūtu labu stādu, jāsēj gandrīz mēnesi agrāk nekā tomāti, tas ir, jau februāra sākumā, vēlākais – mēneša vidū. Paprika arī veido ļoti daudz sāndzinumu, kas zem augļu svara bieži nolūst. Tāpēc augi visu laiku jāaudzē ar divām galotnēm. Darbs ir cimperlīgs, jo katra sazarojuma vietā viens dzinums jāizvēlas galotnes turpināšanai, bet otrs jāsaīsina virs pirmā augļa aizmetņa. Šādi veidoti augi izaug līdz pat 2,5 m gari un dod lielāku ražu. Neraugoties uz paprikas sarežģīto veidošanu, Rīgas nakts tirgū arvien var iegādāties dažu vietējo zemnieku izaudzētos piparus.

Zaļiem, negataviem pipariem ir mazāk izteikta garša, tie nav tik saldi. Vākšanai tehniskajā gatavībā izmanto vairākas pārbaudītas šķirnes: ‘Maigums’ (agra šķirne, augļi nedaudz koniski, bet ar apcirstu galu, sieniņas biezas, laba garša; augļus var vākt un vest uz tirgu, tiklīdz tie kļūst bāli zaļi), ‘Lidia’ (agra šķirne ar vidēji bieziem, koniskiem augļiem; no krūma var novākt vairāk nekā 20 piparu), ‘Bulgāru Salātu’ (ražīga šķirne, augļi nelieli, koniski), ‘Gypsy F1’ (ļoti agrīna šķirne, augļi iegareni, sulīgi, garšīgi, tehniskā gatavībā – gaiši zaļi).

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. Sēju podiņos,pārstādu,audzēju plēves tuneļos. No 15-20 stādiem pietiek gan lečo,gan dažādiem salātu konserviem ziemai .Maļu svaigus kopā ar ķiplokiem,tomātiem vienādās daļās+sāls un augu eļļa.Lieliska piedeva zupām,gaļas sautējumiem,mērcēm.Audzēju šķirni “Gloria” un sēklas ņemu no saviem pipariem.Labi mūsu klimatā aug čili pipari,kuri te ir pat divgadīgi,ja tos stāda podiņā un audzē istabā uz palodzes.Uz ziemassvētkiem viņi jūs iepriecinās ar sarkanām,vitamīnu pārilnām pākstīm,kas gabaliņš iemests karstā pienā,kakla sāpes padzīs kā nebijušas ! Iesaku 😉

Draugiem Facebook Twitter Google+