Mobilā versija
Brīdinājums -0.1°C
Evija, Raita, Jogita
Piektdiena, 2. decembris, 2016
8. jūnijs, 2015
Drukāt

Saldās dateļu bumbiņas

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Dateles ir ideāli augļi – gatavojot kārumus, nevajag cukuru, jo tās ir ļoti saldas. Savārot dateles kopā ar iebiezināto pienu, iegūst turku un indiešu cienīgus saldumus. Piedāvājam dateļu našķu trīs variācijas. Daudz laika tās neaizņem, jo var pagatavot 20 minūšu laikā.

Ar banānu un riekstiem

• 150 g mīkstu dateļu

• 70 g + 50 g Indijas riekstu

• ½ banāna

Datelēm izņem kauliņus un nosver 150 gramu. Indijas riekstus (70 g) samaļ blenderī kopā ar datelēm. Banānu saspaida ar dakšiņu. Sajauc kopā un rūpīgi samaisa. Ar mitrām rokām veido apaļas valrieksta lieluma bumbiņas, ko apviļā atlikušajos samaltajos Indijas riekstos. Saldumos labi jūt banāna garšu.

Ar sezamu un kakao

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

• 250 g mīkstu dateļu

• 100 g sezama sēkliņu

• 1–2 ēdamkarotes kakao pulvera

• Ēdamkarote kokosa skaidiņu

Sezama sēkliņas viegli apgrauzdē pannā. Datelēm izņem kauliņus un nosver 250 gramu. Svarīgi izvēlēties mīkstus, sulīgus žāvētos augļus, bet cietie jāsamaļ gaļas mašīnā, citādi saldumi neizdosies. Datelēm pievieno apgrauzdētas sezama sēkliņas un kakao pulveri (ja grib just kakao rūgtumu, pievieno divas ēdamkarotes, bet, ja tikai nedaudz aromāta, – vienu). Ar mitrām rokām veido valrieksta lieluma bumbiņas, ko apviļā kokosa skaidiņās. Sezams kārumam dod īpašu garšas akcentiņu.

 

 

 

 

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Ar iebiezināto pienu

• 300 g dateļu

• 30 g sviesta

• ⅔ kārbiņas iebiezinātā piena ar cukuru

• 1,5 tējkarotes vaniļas cukura

• 1,5 ēdamkarotes sausā piena pulvera

• Liela citrona miziņa

• Sauja maltu kaltēto dzērveņu

Datelēm izņem kauliņus un nosver 300 gramu. Liek katlā kopā ar sviestu, vaniļas cukuru un iebiezināto pienu ar cukuru. Uz ļoti mazas uguns vāra 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Pēc tam piejauc citrona miziņas un atdzesē ledusskapī.

Kaltētas dzērvenes žāvē cepeškrāsnī (+50 °C), lai var samalt kafijas dzirnaviņās.

Atdzesētajai masai atkarībā no tās konsistences (no cietākām datelēm tā ir biezāka) pievieno 0,5–1,5 ēdamkarotes piena pulvera. Ja masa ir tik stingra, ka var savelt, piena pulveri nepievieno. Ar mitrām rokām veido valrieksta lieluma bumbiņas, ko apviļā dzērveņu pulverī vai samaltos riekstos. Dzērvenes dod patīkamu skābumiņu, bet bez tām našķis ir ļoti salds.

Uzziņa

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Veikalos nopērkamās dateles būtiski atšķiras:

• soft jeb juicy dateles, piemēram, šķirne ‘Medjool’ un ‘Barhee’, ir ļoti saldas un mitras;

• semi dry jeb vidēji sulīgās ir mazāk saldas, iekšpuse ir stingra; populārākās šķirnes – ‘Deglet Noor’ un ‘Zahdi’;

• dry jeb sausās dateles, piemēram, šķirne ‘Thoory’, ir pacietas, ar rokām grūti samīcīt, tāpēc pirms saldumu gatavošanas tās nakti izmērcē vai samaļ gaļas mašīnā.

Svarīgi

• Jo sulīgākas dateles, jo vairāk tajās cukura. Diemžēl mūsu valstī uz šo augļu iepakojumiem ne vienmēr norādīta šķirne un veids.

• Ja žāvētās dateles ir sausas un miltainas (sacukurojušās), tās krietnu brīdi stāvējušas noliktavā. Kvalitātes standarti lielākoties nosaka: lai žāvētās dateles saglabātu garšu un struktūru, tās nevajadzētu glabāt ilgāk par gadu.

• Kvalitatīvas dateles ir spīdīgas, gaiši vai tumši brūnas un nav salipušas kopā.

• Dateles ir dabisks saldinātājs kokteiļiem, kūku pildījumiem, augļu salātiem, kēksiem un mafiniem. Pievienojot kārtīgu sauju dateļu, cukurs nemaz nav nepieciešams.

• Visgardākās ir Tunisijā, Irānā, Marokā, Ēģiptē, Saūda Arābijā augušās dateles. Tur atšķirībā no Eiropas dienvidu valstīm tās žāvē saulē, nevis jaudīgās augļu žāvētavās.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+