Mobilā versija
-2.9°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
20. februāris, 2015
Drukāt

Ar ko atšķiras mājražotāja un rūpnieciskā ražotāja saldējums? Vērtē ražotāji (12)

Foto - Timurs SubhankulovsFoto - Timurs Subhankulovs

Saistībā ar “Latvijas Avīzē” pirmdien publicēto rakstu “Kartupeļu saldējums ar tomātu mērci”, kur stāstījām par Skrīveru SIA “Rozīne” saldējuma gatavošanas meistaru izaugsmi, laikraksta mājas vietnē ir lasāmas dažādas atsauk­smes. Mūsu lasītāja, kas sevi dēvē par “skrīverieti”, cita starpā norāda: “Cenas saldējumam fantastiskas, tomēr tas ir ūdeņains un negaršīgs. Aizvedu mazmeitu pacienāt, bet piedzīvojām vilšanos. Tagad abas ēdam ar baudu “Ekselenci” dubultā šokolādē – iznāk divas reizes lētāk.”

Baudas sastāvdaļas

Kāpēc “Ekselence” vienam gardēdim šķiet garšīga, bet cits dod priekšroku “Skrīveru mājas saldējumam”? Nopērkot veikalā “Ekselence Plombīra” saldējumu 1000 mililitru iepakojumā, pievērsiet uzmanību uz iepakojuma uzrādītajām sastāvdaļām. Saldējuma pirmā sastāvdaļa norādīts piens, tātad tā ir visvairāk. Seko sviests, cukurs, ūdens, saldais krējums, dekstroze, glikozes sīrups, sausais vājpiens, sausā siera sūkalas, emulgators: taukskābju mono un diglicerīdi, olu dzeltenums, stabilizētāji: baltās akācijas sveķi, guāra sveķi, karagināns, dabisks vaniļas aromatizētājs. Lasāma arī piebilde: “Var saturēt glutēna, zemesriekstu un citu riekstu, sojas daļiņas.”

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne, profesore Inga Ciproviča uzsver – saldējuma garšu, konsistenci, uzputojamību nosaka produkta sastāvs. Ja tajā nav sausnas, tad saldējums ir ūdeņains. Ja saldējums ir ļoti uzputots, tad var būt tukša garša. Biezinātājus un stabilizatorus lieto, lai saldējuma masa un uzputojums būtu viendabīgs, lai struktūra būtu viendabīga. Emulgatorus lieto viendabīgas, homogēnas saldējuma struktūras iegūšanai. Saldējuma konsistencei ir jābūt gaisīgai, tomēr tā nedrīkst būt pārāk gaisīga. I. Ciproviča uzsver – saldējuma garšu nodrošina vien izejvielas un garšas (aromāta) piedevas.

Maza replika par guāra sveķiem. “Latvijas Avīzē” jau esam stāstījuši, ka par tiem ES rekomendācijas ir šādas: “Uz guāra sveķus saturošu pārtikas produktu etiķetes redzamā vietā jābūt īpašai norādei par iespējamu gremošanas traucējumu risku (var izraisīt vēdera krampjus, nelabumu, gāzes, caureju), ko bērniem, kas jaunāki par astoņiem gadiem, var izraisīt attiecīgā produkta lietošana uzturā.”

Pievienot komentāru

Komentāri (12)

  1. Kas ir svaigpiens, ko izmanto Skrīveru mājas saldējums? Uzreiz no govs pie Skrīveru saldējuma?

  2. Man Skrīveru saldējums negaršo-lai gan bija rakstīts krējuma,tas garšoja pēc piena saldējuma,galīgi ūdeņains un par lielu cenu.Vispār saldējumus vairs nevarēs ēst nekādus.Nav ko atbalstīt vieglās peļņas tīkotājus un darīt sliktu savai veselībai.Nav jau maize, bez kuras nevar iztikt.

  3. Ja par tukšo garšu – tad tāda, manuprāt ir ekselences konusiem. Bet ja par mājražotājiem un rūpnieciskajiem, tad droši saku, ka pilnīgi velti ir celt “mājražotājus” pārākus. Arī starp tiem ir tik nekvalitatīva un ar visādiem sūdiņiem pilna pārtika, ka nav saprotams tik slavētais “mājražotāja” tituls. Ir tikai viena iespēja – stipri skatīties, ko pērc, lasīt marķējumu un pavaicāt “mājražotājam” vai ir iespēja apskatīt kur un kā top produkts.

  4. Vai cienījamais autors ir aizdomājies, ka valstī darbojas vēl citi saldējuma ražotāji un kāpēc tiem nav prasīts viedoklis? Un kāpēc tik bieži tiek reklamēts Skrīveru saldējums???

  5. Kas (kāda) ir tukša garša?

  6. vai kāds ir aizdomājies, ka saldēti piena tauki organismam arī ir visai kaitīgi?

  7. ne mājražotam ne rūpnieciski gatavotam neuzticos ‘. vīrs atveda no vācijas saldējuma aparātu un tagad gatavoju pati’ ātri ērti garšīgi un droši no konservantiem tikkai viss pašu’.

  8. vitrīnām ar saldējumu konsekventi jāiet garām

  9. veselīga,dabīga saldējuma veikalos nav Atbildēt

    Kādu laiku jau neēdu Rūjienas saldējumu, taču savā laikā… tik daudz tā ir ēsts!! Kādreiz likās,ka garšīgākais saldējums pasaulē!

  10. Nost ar rūpnieciski ražoto pārtikas “ķīmiju”. Brīvu ceļu mājražotāju produkcijai uz pilsētu tirgiem.

  11. Paldies par izskaidrojošo un atmaskojošo rakstu, ar visu pušu uzklausīšanu – vairāk tādu!

"Mežvidu" tomātu karaļi pārstrādās arī ogas un kaņepes (6)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi.
Pasaulē
Gribējām, kā labāk, sanāk, kā vienmēr: Valsts izģērbj mazo uzņēmēju (10)Iecere no nākamā gada 1. janvāra noteikt minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu līmeni izpelnījusies ievērojamu pretestību, jo uzņēmēji brīdina, ka labie nodomi var beigties ar bēdīgām sekām.
Draugiem Facebook Twitter Google+