Gan “Rūjienas saldējumam”, gan “Food Union” “Ekselences” “tīra piena” saldējumam pievienotas daudzas sastāvdaļas – biezinātāji, stabilizatori, emulgatori, kas laizītāja mēlei rada sajūtu par tā “īstumu”. Saldējumos var būt gan neveselīgā palmu eļļa, gan guāra sveķi un karagināns.
Gan “Rūjienas saldējumam”, gan “Food Union” “Ekselences” “tīra piena” saldējumam pievienotas daudzas sastāvdaļas – biezinātāji, stabilizatori, emulgatori, kas laizītāja mēlei rada sajūtu par tā “īstumu”. Saldējumos var būt gan neveselīgā palmu eļļa, gan guāra sveķi un karagināns.
Foto – Timurs Subhankulovs

Ar ko atšķiras mājražotāja un rūpnieciskā ražotāja saldējums? Vērtē ražotāji 12

Saistībā ar “Latvijas Avīzē” pirmdien publicēto rakstu “Kartupeļu saldējums ar tomātu mērci”, kur stāstījām par Skrīveru SIA “Rozīne” saldējuma gatavošanas meistaru izaugsmi, laikraksta mājas vietnē ir lasāmas dažādas atsauk­smes. Mūsu lasītāja, kas sevi dēvē par “skrīverieti”, cita starpā norāda: “Cenas saldējumam fantastiskas, tomēr tas ir ūdeņains un negaršīgs. Aizvedu mazmeitu pacienāt, bet piedzīvojām vilšanos. Tagad abas ēdam ar baudu “Ekselenci” dubultā šokolādē – iznāk divas reizes lētāk.”

Reklāma
Reklāma

Baudas sastāvdaļas

Notriektā tautumeita 6
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Lasīt citas ziņas

Kāpēc “Ekselence” vienam gardēdim šķiet garšīga, bet cits dod priekšroku “Skrīveru mājas saldējumam”? Nopērkot veikalā “Ekselence Plombīra” saldējumu 1000 mililitru iepakojumā, pievērsiet uzmanību uz iepakojuma uzrādītajām sastāvdaļām. Saldējuma pirmā sastāvdaļa norādīts piens, tātad tā ir visvairāk. Seko sviests, cukurs, ūdens, saldais krējums, dekstroze, glikozes sīrups, sausais vājpiens, sausā siera sūkalas, emulgators: taukskābju mono un diglicerīdi, olu dzeltenums, stabilizētāji: baltās akācijas sveķi, guāra sveķi, karagināns, dabisks vaniļas aromatizētājs. Lasāma arī piebilde: “Var saturēt glutēna, zemesriekstu un citu riekstu, sojas daļiņas.”

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne, profesore Inga Ciproviča uzsver – saldējuma garšu, konsistenci, uzputojamību nosaka produkta sastāvs. Ja tajā nav sausnas, tad saldējums ir ūdeņains. Ja saldējums ir ļoti uzputots, tad var būt tukša garša. Biezinātājus un stabilizatorus lieto, lai saldējuma masa un uzputojums būtu viendabīgs, lai struktūra būtu viendabīga. Emulgatorus lieto viendabīgas, homogēnas saldējuma struktūras iegūšanai. Saldējuma konsistencei ir jābūt gaisīgai, tomēr tā nedrīkst būt pārāk gaisīga. I. Ciproviča uzsver – saldējuma garšu nodrošina vien izejvielas un garšas (aromāta) piedevas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Maza replika par guāra sveķiem. “Latvijas Avīzē” jau esam stāstījuši, ka par tiem ES rekomendācijas ir šādas: “Uz guāra sveķus saturošu pārtikas produktu etiķetes redzamā vietā jābūt īpašai norādei par iespējamu gremošanas traucējumu risku (var izraisīt vēdera krampjus, nelabumu, gāzes, caureju), ko bērniem, kas jaunāki par astoņiem gadiem, var izraisīt attiecīgā produkta lietošana uzturā.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.