Mobilā versija
Brīdinājums -0.9°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
22. janvāris, 2013
Drukāt

Saldumi indiešu gaumē

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Lai arī cik dīvainas mūsu garšas kārpiņām šķiet indiešu zupas un otrie ēdieni, saldumus viņi prot gatavot! Liekas, ar tiem izsmalcinātībā var sacensties vēl tikai turki. Piedāvājam trīs tradicionālus indiešu saldumus īpašu garšu baudījumam!

 

Zirņu miltu saldumi (25 gab.)

• 300 g zirņu miltu,

• 280 g sviesta,

• 180 g pūdercukura,

• 40 g kokosriekstu skaidiņu,

• 50 g sasmalcinātu lazdu riekstu,

• ½ tējkarotes malta kardamona.

Pannā ar biezu apakšu uz lēnas uguns izkausē sviestu, pievieno izsijātus zirņu miltus (var iegādāties veikalā “Rimi”, “Rudra”, “Hanumans”) un cep, nepārtraukti maisot ar koka karoti, līdz jūtama viegla riekstu smarža (aptuveni 15 minūtes). Tad pievieno kokosa skaidiņas, sasmalcinātus lazdu riek­stus un malto kardamonu. Rūpīgi maisot, cep vēl pāris minūtes, tad noslēdz uguni un pievieno pūdercukuru. Cītīgi izmaisa un noliek masu uz piecām minūtēs atdzist. Tad ar rokām saviļā valrieksta lieluma bumbiņas un saliek papīra kēksa formiņās. Var izrotāt ar krāsainiem cukura graudiņiem. Šis ir sātīgs saldais ēdiens, turklāt ļoti gards. Liekas, ka latviešu virtuvē šādas svaigu riekstu garšas nav nevienam. Starp citu, to dod nevis lazdu rieksti, bet gan sviestā apceptie zirņu milti!

 

Saldie rīsi (4 porcijām)
saldie_riisi

• 1,5 l pilnpiena (3,5 %),

• 35 g basmati rīsu,

• 50 g brūnā cukura,

• 1 lauru lapa,

• ¼ tējkarotes malta muskatrieksta,

• kanēlis pārkaisīšanai.

Katlā ielej pāris ēdamkarotes auksta ūdens (tad piens nepievārās!), pielej pienu, ieliek lauru lapu un, ik pa laikam apmaisot, vāra uz mērenas uguns aptuveni 40 minūtes, kamēr piens maina krāsu (no baltas līdz gaiši brūnai). Tikmēr noskalo un notecina rīsus. Kad piens sāk mainīt krāsu, pievieno rīsus un brūno cukuru un pavāra vēl 10 – 13 minūtes (rīsu patiešām jāliek ļoti maz, jo tie savārās un uzbriest, ja piebērsiet vairāk, sanāks biezputra). Aptuveni 5 minūtes pirms vārīšanās beigām pievieno maltu muskatriekstu. Saldos rīsus tradicionāli pasniedz atdzesētus, Indijā tos sauc par saldējumu. Šis ēdiens garšo ļoti labi, kaut kas starp mūsu gotiņu un rīsu piena zupu. Patīkamu garšas akcentu sniedz lauru lapas un muskatrieksts.

 

Saldās bumbiņas ar augļiem (25 gab.)

saldaas_auglju_bumbinjas• 120 g mazo rozīņu,

• 140 g dateļu bez kauliņiem,

• 120 g vīģu,

• 75 g kokosa skaidiņu,

• 180 g brūnā cukura,

• 120 g sasmalcinātu Indijas riekstu vai mandeļu,

• ½ tējkarotes malta muskatrieksta,

• šķipsniņa maltu krustnagliņu,

• 150 g zirņu miltu.

 

Žāvētos augļus aplej ar verdošu ūdeni, nomazgā un sagriež mazos gabaliņos. Tad pārlej ar puslitru ūdens, pievieno cukuru, maltu muskatriekstu, maltas krustnagliņas un vāra uz mazas uguns, līdz augļi kļūst mīksti, un masa atgādina biezu mērci (lai bumbiņas neiznāktu tik saldas, vīģu vietā var izmantot kaltētas dzērvenes). Noslēdz uguni un atdzesē masu.

Zirņu miltus izsijā, sajauc ar 130 – 140 gramiem ūdens un izmaisa līdz viendabīgai konsistencei. Mīklai jābūt tik saturīgai, lai no tās starp pirkstiem izstiepti pilieniņi neizjuktu. Katliņā uzkarsē eļļu, liek mīklu uz putu karotes un ļauj tai pilēt eļļā, veidojot pilieniņus. Kad mīklas pilieniņi pārklāj visu virsmu, tos izcep viegli brūnus, noliek caurdurī notecināties un cep nākamo kārtu.

Pēc tam bļodā samaisa atdzesēto žāvēto augļu mērci kopā ar kokosa skaidiņām, sadrupinātiem riekstiem un zirņu miltu pilieniņiem. Ar mitrām rokām veido valrieksta lieluma bumbiņas. Masa sākumā ir nedaudz mīksta, bet jau pēc stundas bumbiņas ir sacietējušas. Ļoti garšo bērniem, tik daudz dažādu garšas nianšu! Šīs bumbiņas ir sātīgas un veselīgas, tas ir brīnišķīgs variants, kā ar žāvētiem augļiem un riekstiem papildināt ēdienkarti.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+