Mobilā versija
+5.2°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
4. augusts, 2015
Drukāt

Sambuks no upenēm un banāniem (3)

Foto-Aija GeidaFoto-Aija Geida
Sastāvdaļas:

• 250 g upeņu

• 250 ml + 250 ml ūdens

• 40 g mannas

• 50 g cukura

• 3 banāni

• Ēdamkarote citrona sulas

Pagatavošana

Mannas putraimiem uzlej 250 ml auksta ūdens, pievieno citrona sulu un ļauj nakti piebriest. Ja mannu izmērcē skābā vidē, tā labāk izvārās un saputojas ļoti gaisīgās putās. Otrā dienā pielej vēl 250 ml ūdens un uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, vāra 5–7 minūtes, līdz masa ir šķidra ķīseļa konsistencē. Atdzesē, pievieno ar cukuru sablendētas upenes un puto, līdz iegūst gaisīgas, krēmīgas putas. Labi garšo kopā ar banāniem – deserta traukā kārtās liek banānus un sambuku. Pasniedz ar vaniļas mērci vai putukrējuma rozēm. Šo desertu var pagatavot bez olām. Ja vēlas tradicionālo sambuku, mannas vietā liek trīs olu baltumus.

PADOMS

No pāri palikušajiem olu dzeltenumiem var pagatavot vaniļas mērci. Vajadzēs 3 olu dzeltenumus, 300 ml piena un 3 tējkarotes cukura, ēdamkaroti vaniļas cukura. Dzeltenumus sakuļ ar abu veidu cukuriem, pievieno karstu pienu un, nepārtraukti maisot, uz mazas uguns pakarsē, līdz mērce nedaudz sabiezē. Atdzesē un pasniedz ar sambuku.

UZZIŅA

• Sambuks jākuļ tik ilgi (~ 10 minūtes), līdz masa apjomā palielinās 2–3 reizes un stingri turas uz putojamās slotiņas.

• Desertu pasniedz ar pienu, bet tam labi piestāv arī ogu mērce, ko gatavo, svaigas ogas sablendējot ar cukuru un pievienojot nedaudz citrona sulas.

• Sambuku var gatavot no jebkuriem augļiem un ogām, bet vislabāk der saldskābās – dzērvenes, upenes un jāņogas.

• Ziemā sambuku gatavo no saldētām ogām vai kaltētiem augļiem.

Pievienot komentāru

Komentāri (3)

  1. Tas ir uzpūtenis vai debesmanna, es piekrītu, sambuks ir ar olas baltumu.

  2. Nu, vai tad šis ir sambuks?? Sambuku taisa no olu baltumiem, šī ir klasiska uzputeņa (ar neklasiskām sstāvdaļām) recepte!

Draugiem Facebook Twitter Google+