Mobilā versija
-0.8°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
19. oktobris, 2014
Drukāt

Sarkanie āboli – gana vērtīgi; sulas saglabā skaistu krāsu

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Vai āboli ar sarkanu mīkstumu ir vērtīgāki bioķīmiskā sastāva ziņā? LAINE M.

– Visvērtīgākie ir skābie mežāboli, jo tajos ir ļoti daudz bioloģiski aktīvo vielu. Arī augļi ar sarkanu vai tumši rozā mīkstumu ir gana vērtīgi un izmantojami uzturā gan svaigā, gan pārstrādātā veidā. Ābolos ir daudz antioksidantu un antociānu, bet tie diemžēl slikti glabājas un nav tik garšīgi – svaigā veidā ēdot, jūtama specifiska, bieži vien savelkoša, rūgtena vai mazliet sīva piegarša, – stāsta Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošā pētniece Laila Ikase.

Sulas no sarkanaugļu šķirnēm neoksidējas, saglabā skaistu, sarkanu krāsu. Garšīgi un koši rubīnsarkani ir ievārījumi, biezeņi, kompoti un vīni. Ievārījumiem, biezeņiem, marmelādēm noder vairākas lielaugļu šķirnes ar sarkanu mīkstumu, piemēram, ‘Veinioun’ (pārstrādājot iegūst tumši rozā krāsas biezeni ar mandeļu aromātu; augļi ēdami arī svaigā veidā), ‘Geneva’, ‘Belfleur Rekord’, ‘Lilla Seemik’.

Šķirnēm ‘Raganas Sarkanais’ (krebu jeb paradīzes ābele, sarkanie augļi ir saldskābi, satur miecvielas, ienākas vēlu, viegli birst), ‘Valmieras Sarkanais’ (salds auglīšu mīkstums, tajā ir miecvielas), ‘Rūjienas Sarkanais’ (no augļiem iegūst saldu, muti savelkošu sulu), ‘Ola’ (purpura ābele, no augļiem pagatavotā sula ir tumši sarkana) augļus var marinēt un likt kompotā. Nelieli, ar sarkanu mizu un mīkstumu ir paradīzes ābeles ‘Bērnu Prieks’ augļi; trūkums – kokā tie strauji pārgatavojas. No šīs šķirnes augļiem iegūst sarkanas krāsas ievārījumu un biezeni ar brūkleņu aromātu.

Pūres Dārzkopības pētījumu centra kolekciju dārzā tagad aug vairāk nekā 50 sarkanā mīkstuma ābeļu šķirņu. To izvērtēšana sākusies tikai šogad. Stādaudzētavās šīs šķirnes pagaidām nepiedāvā. Tomēr, ja interesē āboli kā vitamīnu avots un dārzkopis vēlas kaut ko sev izaudzēt pats, kolekciju dārzā pie augļkopes Ineses Drudzes pavasarī varēs iegādāties potzarus (maksā 0,25–0,30 eiro) pavairošanai no jebkuras ābeļu šķirnes. Z/s “Pīlādži” kokaudzētavā Siguldas pagastā pašlaik tirgo CCK 44 jeb brūkleņu ābeli – sulīgu vasaras šķirni ar koši sarkaniem augļiem (to mīkstums ir sārts).

Divgadīgs stāds konteinerā maksā 9 eiro. Lielaugļu šķirnes ‘Baya Marisa’ stādus (80–100 cm garus) piedāvā “Bakker” katalogā par 32,50 eiro. Augļi ir aromātiski, ar viegli saldenu, sarkanu mīk­stumu. Šķirne ir ļoti dekoratīva arī ziedēšanas laikā, jo zied sarkaniem ziediem. ‘Baya Marisa’ aug arī Pūres Dārzkopības pētījumu centra un Latvijas Valsts augļkopības institūta kolekciju dārzā, kur var iegādāties šīs šķirnes potzarus.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+