Mobilā versija
-0.1°C
Sabīne, Sarma, Klaudijs
Pirmdiena, 5. decembris, 2016
17. augusts, 2015
Drukāt

Saules ogas aizvien daudzveidīgākas. “Zelta hektārs” ciemos z/s “Kliblapsas” (5)

1. Z/s "Kliblapsas" ķirbjus šogad audzē 30

1no4
Foto - Karīna MiezājaFoto - Karīna Miezāja

Ķirbjus Ilze Venterzute ar ģimeni audzē vairāk nekā desmit gadus, bet nopietnāka sezona ir sesto gadu. “Kliblapsas” ir kooperatīva “Mūsmāju dārzeņi” dalībniece, un tieši ar kooperatīvu viss sācies, jo “viens nav karotājs”. Saimniece arī atklāj, ka tā augusi kopā ar “Rimi”, kas ir galvenais ražas iepircējs. Sākumā bijis Hokaido ķirbis, par ko citi ģimenes pārstāvji gan šaubījušies – kurš tādu pirks. “Tas ir ļoti salds, stiprs ķirbis, kas pēc cepšanas garšo pēc cūku pupām,” zina teikt saimniece, piebilstot, ka ar šo gan nevajadzētu sākt barot mazus bērnus, jo viņiem tas var negaršot. Tā vietā labāk izvēlēties kādu citu maigāku šķirni. Ķirbi var katrs atrast savai gaumei, vienkārši ir jāmēģina un jāeksperimentē. Ja kāds negaršo, tad vajag ņemt kādu citu,” tā saimniece.

Jautāta, kā tas nācās, ka saimniecība pievērsusies tieši ķirbju audzēšanai, Ilze attrauc: “Palaimējās, ka satiku īstos cilvēkus, kuriem bija interese par to. Tad pētīju, domāju, ko un kā darīt. Līdz šim mums Latvijā bija pazīstams viens ķirbis, bet es domāju – varbūt vajag sēt gudrākas sēkliņas, lai man izaug dažādi konkrētas šķirnes ķirbji.” Sākotnēji audzējuši dažādas dārzeņu kultūras, veduši tās pārdot uz tirgu, bet pamazām nonākuši līdz specializācijai – ķirbjiem. Tiesa, tad arī sākuši domāt par sortimenta dažādošanu, un šogad Pūres pagasta laukos saimniece jau rūpējas par 40 šķirņu ķirbjiem. Tie esot dažādos laikos gatavi, dažādi uzglabājami, cits ēdams jau rudenī, bet citus šogad izdevies uzglabāt līdz pat maijam. Vēl aptuveni hektāra platībā “Kliblapsu” saimnieki stāda ķiplokus un 1,5 ha – lauka redīsus.

  1. Z/s "Kliblapsas" ķirbjus šogad audzē 30
  2. Katrs gads atšķirīgs
  3. Iztiek bez kredītiem
  4. Patēriņš aug Vai Lat

Pievienot komentāru

Komentāri (5)

  1. Skaisti ķirbji un veselīgi ar. Jo vairāk cilvēku pirks vietējo un veselīgo preci, jo labāk. Šī saimniecība atradusi īsto nišu un, cerams, ka spēs to turpināt, jo tirgus vēl nav piepildīts. Vispār katram LV iedzīvotājam būtu jāēd pēc iespējas vairāk mūsu pašu vietējo ražotāju izaudzētais, jo tas ir vislabākais mūsu mentalitātei. Ķirbji, kabači, gurķi, tomāti, brokoļi un vēl un vēl.

  2. laba saimniecība. lai izdodas viss!

  3. Vai nevienam nešķiet dīvaini, ka raksts it kā par ķirbjiem, bet LLKC sagatavotais bruto segums (vismaz tā virsraksts) ir par sīpoliem?

    • Protams, ka dīvaini. Saimniecībā audzē ķirbjus, ķiplokus un redīsus, bet tabula par sīpoliem. Vēl dīvaini, kā no 2000 stādiem var izaudzēt 20 tonnas sīpolu. Katram sīpolam tad jāsver 10 kg. Ja tas tomēr par ķirbjiem, tad no katra stāda jāiegūst 200 kg ķirbju, lai sanāktu 400 tonnas. Kaut kas te ļoti saputrots, varbūt LA var pakomentēt…

  4. Šogad būs klibķirbji!

"Mežvidu" tomātu karaļi pārstrādās arī ogas un kaņepes (6)SIA "Latgales dārzeņu loģistika" plāno paplašināt siltumnīcas un attīstīt ogu un pat kaņepju pārstrādi.
Pasaulē
Gribējām, kā labāk, sanāk, kā vienmēr: Valsts izģērbj mazo uzņēmēju (10)Iecere no nākamā gada 1. janvāra noteikt minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu līmeni izpelnījusies ievērojamu pretestību, jo uzņēmēji brīdina, ka labie nodomi var beigties ar bēdīgām sekām.
Draugiem Facebook Twitter Google+