Sausserdis ar ēdamām ogām 0

“Kur var nopirkt ēdamā sausserža stādus? Kā pareizi audzēt?”
 Jānis Zeltiņš Madonas novadā

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
TESTS. Jūsu īkšķu novietojums, sakrustojot pirkstus, atklāj daudz par jūsu personību
Veselam
7 produkti, kas visiem šķiet veselīgi, taču patiesībā tādi nav 16
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 55
Lasīt citas ziņas

Sausseržu dzimtas sausseržu ģints aptver aptuveni 200 sugu, un lielākajai daļai ogas nav ēdamas, tās ir vien dekoratīvas. Ēdamas ir tikai piecām sugām: Kamčatkas, ēdamajam, Altaja, Turčaņinova un Pallasa sausserdim. Augļi ir melngani zili, atšķirīgi pēc formas un garšas – no rūgtas līdz sald­skābai.

– Augi spēj izturēt lielu auk­stumu. Manā kolekcijā ēdamie sausserži ir jau 17 gadus un tie ne reizi nav cietuši no sala, kaut iestādīti uz klaja kalna, – stāsta stādaudzētavas “Sakstagals” saimniece Zaiga Graudiņa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sausserži ir pašneauglīgi, tāpēc dārzā jāaudzē vismaz divas trīs šķirnes ar kopēju ziedēšanas laiku. Ogas sāk nogatavoties ļoti agri – apmēram pāris nedēļas pirms zemenēm. Tās ir visagrākās, kuras pieejamas jau vasaras sākumā.

Sausseržu ogas atšķiras pēc formas un garšas – no saldām, saldskābām un skābām līdz rūgtenām, un arī pēc krāsas – no gaišzilas līdz tumši zilai, gandrīz melnai, ar vaska apsarmi.

Sausseržus stāda saulainā vietā, irdenā, trūdvielām bagātā augsnē. Augus izvieto 1 – 1,2 m attālumā, starp rindām – 2 – 3 metri. Zemās vietās tos apdraud pavasara salnas, var ciest arī no pārmērīga mitruma. Ja augsne nabadzīga, regulāri jāpiebaro ar kompostu, labi satrūdējušiem kūtsmēsliem vai kompleksajiem minerālmēsliem (agri pavasarī un vasaras otrajā pusē). Papildus ieteicams vasarā mulčēt ar nopļauto zāli – tā saglabā augsnē mitrumu, piebremzē nezāļu augšanu un ir ļoti labs mēslojums.

Pirmos piecus gadus sausseržiem izgriež tikai aplauztos zarus. Turpmāk agri pavasarī zaru retina, izgriežot vecos vai bojātos līdz spēcīgākam jaunajam dzinumam. Tā tiek veicināta spēcīgu jauno pieaugumu veidošanās, palielinās krūmu ražība un uzlabojas ogu kvalitāte.

Kalsnavas kokaudzētavā Madonas novadā šopavasar pārdošanā būs ‘Delfin’, ‘Kolokoļčik’, ‘Vitaminnaja’, ‘Krupno­plodnaja’, ‘Zoluška’, ‘Salaspils-1’, ‘Solņečnaja’, ‘Pavlovskaja’, ‘Kuvšinovidnaja’, ‘Raņņaja’, ‘Čelnočnaja’, ‘Pārsteigums’, A. Fazekaša atlasīti sausseržu stādi par 1 – 1,50 latiem.

Reklāma
Reklāma

Zaļenieku kokaudzētavā Jelgavas novadā aprīlī varēs iegādāties Kamčatkas sausserža, kā arī šķirņu ‘Siņaja Ptica’, ‘Goluboje Vereteno’, ‘Zoluška’ stādus konteineros: 30 – 40 cm garus par Ls 3, mazākus – par 1,50 latiem.

Stādaudzētavā “Sakstagals” Rēzeknes novadā no ēdamajiem sausseržiem piedāvās ‘Goluboje Vereteno’, ‘Siņaja Ptica’ un pamatsugu. Stādu cena 1,50 – 2,50 lati.

Kokaudzētavā “Ievugravas” Alūksnes novadā pavasarī varēs iegādāties ēdamā sausserža (Lonicera edulis) un Kamčatkas sausserža kailsakņu stādus par Ls 1,20, iepodotus – par 2,20 latiem.

Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī septembrī tirgos ‘Pavlovskaja’, ‘Siņaja Ptica’, ‘Kuvšinovidnaja’, ‘Vitaminnaja’ kailsakņu stādus vidēji par trim latiem.