Praktiski
Receptes

“Semlor” jeb zviedru marcipāna maizītes 16

Foto-Fotolia

Sastāvdaļas
50 g svaiga rauga
500 ml piena
50 g cukura
1 ēdamkarote malta kardamona
1 tējkarote sāls
1 ola, viegli sakulta
840 g kviešu miltu
150 g sviesta istabas temperatūrā
1 sakulta ola pārsmērēšanai

Sastāvdaļas pildījumam
600 ml saldā krējuma
60 g pūdercukura
1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
200 g mandeļu miltu
200 g pūdercukura
3 olas baltumi
pūdercukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana.
Pienu uzsilda līdz 35 grādu temperatūrai (neuzkarsē par daudz, jo tad raugs tajā var neizdzīvot) un ielej lielā bļodā (ja mīcīšanai izmantos virtuves kombainu, tad uzreiz kombaina bļodā), ar pirkstiem iedrupina raugu, samaisa.
Pieber cukuru, kardamonu un sāli, iemaisa olu. Pieber miltus, pievieno sviestu un sāk maisīt. Mīklu mīca 10 minūtes ar rokām vai 5 minūtes virtuves kombainā, līdz tā kļuvusi elastīga un viendabīga. Pievienotā sviesta daudzuma dēļ šī mīkla būs “smagāka” un mīkstāka nekā parakstā rauga mīkla.
Ieeļļo bļodu, liek tajā mīklu un noliek siltā vietā uzrūgt 40–60 minūtes, līdz mīklas apjoms dubultojies.
Mīklu izveļ no bļodas un pārdala divās vienādās daļās. No katras daļas izveido 12 vai 16 bumbiņas (tas atkarīgs no tā, cik lielas maizītes vēlas – zviedriem patīk pamatīga izmēra “semlor”).
Bumbiņas liek uz cepeškrāsns pannām, kas izklātas ar cepamo papīru. Jāatceras starp maizītēm atstāt vismaz 6–7 centimetru platu atstarpi, jo tās tiks vēlreiz raudzētas. Pannas ar maizītēm noliek siltā vietā raudzēties otro reizi – aptuveni 30 minūtes.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 225 grādiem.
Uzraudzētās maizītes pārsmērē ar sakultu olu. Cep krāsnī 8–12 minūtes, līdz tās kļuvušas skaisti zeltainas un vidū ir izcepušās.
Kamēr maizītes dziest, saputo saldo krējumu kopā ar pūdercukuru un vaniļu stingrās putās, iepilda konditorejas tūtā ar dekoratīvo uzgali.
Maizītēm nogriež “cepurīti”, kuru noliek blakus. No pamatnes izņem ārā apmēram tējkarotes izmēra mīklas gabaliņu un ieliek to atsevišķā bļodā.
Pagatavo mandeļu pildījumu, sajaucot kopā no pamatnēm izņemto mīklu ar mandeļu miltiem, pūdercukuru un olu baltumiem, līdz iegūta viendabīga masa. To ar karoti pilda atpakaļ izgrebtajās pamatnītēs.
Pa virsu pa maizītes ārējo perimetru ar konditorejas tūtu spiež putukrējumu. Uzliek virsū cepurīti. Atkārto ar visām maizītēm. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.

LA.lv