Foto – Shutterstock

Sēņu ekstrakts. Lieliska piedeva mērcēm, zupām, gaļas ēdieniem 0

1 kg sēņu, 20–30 g sāls, 200 g ūdens.

Ekstrakts ir sabiezināta sēņu sula. Tā gatavošanai izlieto sulīgākās, gaļīgākās sēnes. Tāpat var izmantot pāraugušas sēnes, bet nebojātas. Arī sēņu kātus var labi izmantot ekstrakta gatavošanai.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Lasīt citas ziņas

Vispiemērotākās sēnes ekstrakta gatavošanai ir baravikas, purva un zaļās bērzlapes, atmatenes, priežu un bērzu bekas, saldās krimildes, apšubekas, gailenes, saulsardzenes, rudmieses u. c.

Notīrītas, nomazgātas sēnes sagriež sīkos gabaliņos, pārkaisa ar pusdevu sāls, ielej pusi no receptē minētā ūdens daudzuma un lēni sautē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sautēšanas laikā radušos sulu nosmeļ traukā. Kad sēnes kļūst sausas, pielej ūdeni un vēl pasautē. Pēc tam sēnes saliek audekla maisiņā un labi nospiež.

Iegūto sulu samaisa ar iepriekš nosmelto sulu, pieliek atlikušo sāli un uz straujas uguns vāra tik ilgi, kamēr puse no sulas iztvaikojusi. Karstu ekstraktu sapilda izkarsētās burkās vai pudelēs, uzliek novārītus metāla vāciņus, pievalcē, pudeles aizkorķē un sterilizē 100 oC temperatūrā 0,5 litru traukus 40 minūtes. Pēc sterilizēšanas burku
aizvalcē un pusstundu tur ar vāciņu uz leju, tad atgāž un atdzesē.

Sēņu ekstraktu izmanto kulinārijā kā garšvielu mērcēm, zupām un dažādiem gaļas ēdieniem.

Sagatavots pēc tematiskā izdevuma “Mājas labumi”